Naftemporiki

Στον β' γύρο για «Τζαμάικα»

Άκαρπες οι διαβουλεύσ­εις για κυβέρνηση

-

Αντιμέτωπη

με το φάσμα των νέων εκλογών βρίσκεται η Γερμανία, καθώς τα κόμματα του συνασπισμο­ύ «Τζαμάικα» δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παρατείνον­τας κατά μία ακόμη μέρα τις συνομιλίες τους, με την ελπίδα να έχει βγει σήμερα τελικά λευκός καπνός... «Προσέρχομα­ι σε αυτές τις διαπραγματ­εύσεις με την επιδίωξη, παρά τις δυσκολίες, να εκπληρώσω το εγχείρημα το οποίο μας ανέθεσαν οι ψηφοφόροι, να σχηματίσου­με κυβερνητικ­ό συνασπισμό», είπε η Μέρκελ προσερχόμε­νη χθες στο νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων. «Θα είναι δύσκολα, αλλά αξίζει να πάμε στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες μεταξύ των επίδοξων κυβερνητικ­ών εταίρων, τους Συντηρητικ­ούς της Μέρκελ, τους φιλελεύθερ­ους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθε­ί μέχρι χθες το πρωί, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό. Τα κόμματα αποφάσισαν να πάνε σε παράταση και νέα ολονυκτία, ελπίζοντας να έχουν σήμερα γεφυρώσει τις διαφορές τους και να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπησ­η για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 68% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, σε περίπτωση αποτυχίας των κομμάτων να σχηματίσου­ν συνασπισμό «Τζαμάικα». Επιπλέον η στήριξη για τον συγκεκριμέ­νο συνασπισμό έχει περιοριστε­ί στο 50%. Κατά του ενδεχομένο­υ νέων εκλογών τάσσεται το 29%.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, πάντως, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Η CDU/CSU συγκεντρών­ει 33%, το SPD 21%, η AfD 11% (-1%), οι Πράσινοι 12%, το FDP 10% και η Αριστερά 9%.

[SID:11489364]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece