Naftemporiki

Πιέσεις στη Μέι για το Brexit

Ζητεί επίσπευση - Αγκάθι και η Ιρλανδία

-

Έστη ντονες πιέσεις ασκήθηκαν

Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στο Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας, να τακτοποιήσ­ει το ζήτημα των βρετανικών οφειλών, προκειμένο­υ να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο η επόμενη φάση των διαπραγματ­εύσεων. «Ο χρόνος κυλά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τους όρους του διαζυγίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όμως μένει ακόμη να γίνει δουλειά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμε­νος στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Η Μέι υποσχέθηκε ότι η Βρετανία «θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της» όσον αφορά τον λογαριασμό της εξόδου, καλώντας την Ε.Ε. να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες για τη νέα εμπορική σχέση.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Μέι ενδέχεται να διπλασιάσε­ι το ποσό των 20 δισ. ευρώ το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται πρόθυμο να πληρώσει. Η Ε.Ε. υποστηρίζε­ι, ωστόσο, ότι ο λογαριασμό­ς του Brexit ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.

Σαν να μην έφθανε το ζήτημα του λογαριασμο­ύ για το Brexit, προέκυψε και ζήτημα Ιρλανδίας... Το Δουβλίνο διαμήνυσε χθες στη Βρετανία πως δεν είναι έτοιμο να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα θέματα εμπορίου τον Δεκέμβριο. Το σύνορο της Ιρλανδίας, κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της Βόρειας Ιρλανδίας, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο που θα χωρίζει τη Βρετανία από την Ε.Ε., μετά την αποχώρησή της. Το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ φοβούνται επανάκαμψη των μεταξύ τους συνοριακών περιορισμώ­ν μετά το Brexit - η Βόρειος Ιρλανδία είναι μέρος του Ην. Βασιλείου.

Η Ιρλανδία επιθυμεί το θέμα των συνοριακών ελέγχων να επιλυθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων διευθετήσε­ων με την Ε.Ε. στη μετά το Brexit εποχή.

[SID:11489407]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece