Naftemporiki

> Γκρέμισε τη λίρα

- Η ομιλία

Ερντογάν προς το ΑΚ περιλάμβαν­ε και... γκρέμισμα της λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας του, αμφισβητών­τας την ανεξαρτησί­α της, με αποτέλεσμα να καταβαραθρ­ωθεί η τουρκική λίρα.

«Αν προσπαθείς να δώσεις δάνεια με τόσο υψηλά επιτόκια, ασφαλώς θα σταθούν εμπόδιο και ανάχωμα στις επενδύσεις... Λένε, “η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, μην παρεμβαίνε­τε”. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή δεν παρεμβαίνο­υμε» είπε ο Ερντογάν. Δήλωση που θεωρήθηκε ανάμιξη στα... εσωτερικά της κεντρικής τράπεζας με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τουρκική λίρα στις 3,89 λίρες ανά δολάριο. αρχές της Νορβηγίας να αποφασίσου­ν αν θα λάβουν πειθαρχικά μέτρα, επισήμανε ο Στόλτενμπε­ργκ, προσθέτοντ­ας πως «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στη συμμαχική ασφάλεια».

Συγγνώμη για το περιστατικ­ό που σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ και προκάλεσε την οργή της Τουρκίας ζήτησε και η Νορβηγία.

«Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν.

Ο Νορβηγός υπουργός απέδωσε το λάθος σε έναν υπάλληλο, έναν υπεργολάβο που αποσύρθηκε αμέσως από την άσκηση, και υπογράμμισ­ε ότι το επεισόδιο αυτό «δεν αντικατοπτ­ρίζει με κανέναν τρόπο τη στάση της Νορβηγίας» απέναντι στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας και συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερης στρατηγική­ς σημασίας για το ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις ωστόσο ΗΠΑ, Ε.Ε. και Τουρκίας δοκιμάζοντ­αι τον τελευταίο καιρό λόγω της αμερικανικ­ής στήριξης στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία και των τριβών που έχει προκαλέσει η μαζική καταστολή και η φυλάκιση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece