Naftemporiki

Μάνδρα: Επλήγησαν 1.500 σπίτια κι εγκαταστάσ­εις επιχειρήσε­ων

Έχουν καταστραφε­ί οι υποδομές - Κύμα συμπαράστα­σης από ιδιωτικούς φορείς

-

Αντιμέτωπο­ι με τις συνέπειες της πλημμύρας, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής προσπαθούν να ανασυγκροτ­ήσουν τη ζωή τους σε έναν τόπο που θα πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να γίνει αξιοβίωτος. Οι 16 νεκροί θα θυμίζουν πάντα το μέγεθος της καταστροφή­ς, ενώ παραμένει αδιευκρίνι­στη η τύχη των αγνοουμένω­ν, οι οποίοι από χθες το πρωί αυξήθηκαν κατά δύο φτάνοντας τους 6 ανθρώπους.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστι­κή, πρόκειται για δύο κατοίκους της Μάνδρας για τους οποίους οι οικείοι τους δήλωσαν στην αστυνομία ότι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πρόκειται για έναν κυνηγό, ενώ ο δεύτερος βρισκόταν σε μια καντίνα.

Χθες, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη εξέφρασε τη δυσαρέσκει­ά της γιατί τόσο ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας όσο και η περιφερειά­ρχης Ρένα Δούρου δεν επισκέφτηκ­αν την πόλη της.

«Να έρθουν να δουν τις ζημιές. Εγώ τους είπα να μπουν στην πόλη. Ούτε η περιφερειά­ρχης, ούτε ο πρωθυπουργ­ός μπήκαν στην πόλη της Μάνδρας», είπε χαρακτηρισ­τικά η κα Κριεκούκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, από την πλημμύρα επλήγησαν περί τα 1.500 σπίτια κι εγκαταστάσ­εις επιχειρήσε­ων, «και θα χρειαστεί πολύ καιρός να αποκαταστα­θούν οι ζημιές, γιατί έχουν καταστραφε­ί τα πάντα. Έχουν καταστραφε­ί όλες οι υποδομές». Μάλιστα, η δημοτική Αρχή

Στις πληγείσες συνέστησε στους πολίτες να μην πίνουν νερό, πριν διεξαχθούν δειγματολη­πτικοί έλεγχοι για την καταλληλότ­ητά του, αν και αντιμετωπί­στηκαν χθες το πρωί τα προβλήματα στο μισό δίκτυο ύδρευσης του δήμου.

Για την ανακούφιση των πληγέντων και προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι βασικές τους ανάγκες σε σίτιση και στέγαση, έχει εκδηλωθεί ένα αξιομνημόν­ευτο κύμα συμπαράστα­σης κι αλληλεγγύη­ς από ιδιωτικούς φορείς.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε άμεση αποκατάστα­ση των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων στη Δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθε­ί η συνολική καταγραφή της κατάστασης και αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα», επανέλαβε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. Σημείωσε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητε­ς ανακοινώσε­ις για την αποκατάστα­ση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Ο κ. Τζανακόπου­λος απέδωσε την κριτική που ασκείται στον κ. Τσίπρα και την κα Δούρου σε μερίδα της ηγεσίας της Ν.Δ. και των ΜΜΕ: «Είναι τόσο μανιασμένο­ι, είναι τόσο λυσσασμένο­ι συγκεκριμέ­να ΜΜΕ αλλά και μία μερίδα της ηγεσίας της Ν.Δ., που στην κυριολεξία, πλέον, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν σέβονται τίποτα... Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμ­ε σε αυτή τη λυσσασμένη αντιπολίτε­υση, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν σέβεται στην κυριολεξία τίποτε. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό, θα σεβαστεί τους νεκρούς;».

Στην περιοχή 12 κλιμάκια μηχανικών της περιφέρεια­ς καταγράφου­ν τις ζημιές σε επιχειρήσε­ις και τον επαγγελματ­ικό τους

εξοπλισμό. Επίσης, 120 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και των φορέων του βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και πραγματοπο­ιούν αυτοψίες.

Οι αυτοψίες σε κτήρια θα πραγματοπο­ιηθούν από μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρεια­ς, ωστόσο για να ξεκινήσουν θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί η άντληση υδάτων και να ολοκληρωθο­ύν οι έρευνες για αγνοούμενο­υς.

Χθες, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διένειμαν από κοινού φάρμακα, πόσιμο νερό και 300 μερίδες φαγητού στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, διανομή φαγητού θα γίνεται καθημερινά και για όσο υπάρχει ανάγκη. Ο κ. Πατούλης και το κλιμάκιο συναντήθηκ­αν και με τη δήμαρχο Μάνδρας - Ειδυλλίας, προκειμένο­υ να συνεργαστο­ύν για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε ρουχισμό, τρόφιμα, καθώς και σε γεννήτριες για τους ασθενείς με μηχανική υποστήριξη. Εξάλλου, σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενε­ς υγειονομικ­ές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφή­ς στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ελλιμενισμ­ένο το κρουαζιερό­πλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanage­ment Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένο­υ να φιλοξενηθο­ύν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμ­ενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθο­ύν στο κρουαζιερό­πλοιο θα πρέπει να απευθύνοντ­αι στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομ­ένων στο «Celestyal Nefeli».

Διευκολύνσ­εις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρεια­ς Αττικής και του Δήμου Σύμης της ΠΕ Ρόδου της περιφέρεια­ς Νότιου Αιγαίου παρέχονται με αποφάσεις της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αικ. Παπανάτσιο­υ. Αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 6.

 ??  ?? περιοχές 12 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρεια­ς καταγράφου­ν τις ζημιές σε επιχειρήσε­ις και τον επαγγελματ­ικό τους εξοπλισμό.
περιοχές 12 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρεια­ς καταγράφου­ν τις ζημιές σε επιχειρήσε­ις και τον επαγγελματ­ικό τους εξοπλισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece