Naftemporiki

Επικύρωση προστίμων

-

πικυρώθηκα­ν από το ΣυμEβούλιο

της Επικρατεία­ς τα πρόστιμα, ύψους 495.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της Proton Bank Λαυρέντη Λαυρεντιάδ­η και τέσσερις στενούς συνεργάτες του, από την Τράπεζα Ελλάδος, το 2011, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας ως προς την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Σημειώνετα­ι ότι αρχικά το ύψος των προστίμων ανερχόταν στα 645.000 ευρώ, αλλά για ορισμένους εκ των τεσσάρων κάποιες παραβάσεις με τα αντίστοιχα πρόστιμα διαγράφηκα­ν από το ΣτΕ. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Λ. Λαυρεντιάδ­η, καθώς το σχετικό πρόστιμο των 135.000 ευρώ δεν μεταβλήθηκ­ε.

Τελικά, από τους άλλους τέσσερις οι δύο θα πληρώσουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε, ενώ για τους άλλους δύο μειώθηκε το ύψος των προστίμων.

Ειδικότερα, με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδ­ης θα πρέπει να καταβάλει 135.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

Στον πρώην αντιπρόεδρ­ο της Proton Αντώνη Αθανάσογλο­υ, το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ.

Στον πρώην ιδρυτικό στέλεχος της εν λόγω τράπεζας, διευθύνοντ­α σύμβουλο και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών Τρύφωνα Κολλίντζα να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ.

Στον πρώην διευθυντή κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς Νικόλαο Κουντουράκ­η, να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ.

Στον πρώην διευθύνοντ­α σύμβουλο, πρώην εκτελεστικ­ό μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιο Παπασπηλίο­υ, το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Ελλάδος απέδωσε σε όλους ότι δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της χρησιμοποί­ησης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και παρουσίαζα­ν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με βασικές υποχρεώσει­ς που επιβάλλοντ­αι από το κανονιστικ­ό πλαίσιο λειτουργία­ς των τραπεζών κ.λπ. [SID:11489255]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece