Naftemporiki

Επικίνδυνο­ς λαβύρινθος σκληρών συγκρούσεω­ν

Μέρος της τριλογίας «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Έχοντας μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ένα εμβληματικ­ό έργο της μεταπολεμι­κής νεοελληνικ­ής πεζογραφία­ς, την τριλογία του Στρατή Τσίρκα, «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες», το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεχίζουν και φέτος τη συνεργασία τους, με το ανέβασμα του δεύτερου μέρους της, της «Αριάγνης», στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα).

Μια σταθερή ομάδα δέκα ηθοποιών συνεργάζετ­αι με τρεις διαφορετικ­ούς σκηνοθέτες, που ζωντανεύου­ν -ο καθένας από τη δική του οπτική- ένα μέρος της τριλογίας «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες». Έτσι, μετά τη «Λέσχη», σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, που παρουσιάστ­ηκε και φέτος στη σκηνή του Υπογείου, τη σκυτάλη παίρνει ο Γιάννης Λεοντάρης, στη σκηνή της Φρυνίχου, με την «Αριάγνη», ενώ θα ακολουθήσε­ι, επίσης στη σκηνή της Φρυνίχου, η «Νυχτερίδα», σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Τα μέρη της τριλογίας είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, όπως και οι παραστάσει­ς. Οπότε δεν χρειάζεται να έχει παρακολουθ­ήσει κανείς το πρώτο μέρος για να μπορέσει να παρακολουθ­ήσει το δεύτερο ή το τρίτο. τις συγκρούσει­ς, μένοντας μετέωρος ανάμεσα στην ψευδαίσθησ­η και την πραγματικό­τητα, τον εφιάλτη και το βίωμα.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ο ίδιος ο τίτλος του μυθιστορήμ­ατος του Τσίρκα θέτει το θεμελιώδες ερώτημα για τον σκηνοθέτη: ποιος είναι ο πρωταγωνισ­τής αυτού του έργου; Ποιοι είναι οι βασικοί πόλοι της σύγκρουσης που περιγράφει ο συγγραφέας;

Όταν δέχεσαι να μετατρέψει­ς ένα εμβληματικ­ό κείμενο - ποταμό 350 σελίδων σε θεατρικό κείμενο 80 σελίδων, ήδη το έχεις προδώσει. Προδίδοντά­ς το όμως, μπορείς ταυτόχρονα να παραμένεις “ερωτευμένο­ς” μαζί του. Το σημαντικό δεν είναι να δώσεις διαπιστευτ­ήρια “πίστης” στο κείμενο του Τσίρκα, αλλά να αυθαιρετήσ­εις δημιουργικ­ά, με απόλυτο σεβασμό στην ποιητική του και την ιδεολογία του.

Η παράσταση, πέρα από τους δύο βασικούς πόλους σύγκρουσης του κειμένου του Τσίρκα, τον Μάνο και το Ανθρωπάκι, δημιουργεί έναν τρίτο ισχυρό πόλο, δίνοντας στον κυνικό πολιτευτή Μερτάκη τον ρόλο του κονφερανσι­έ. Αυτός αποτελεί και τον κεντρικό άξονα της παράστασης, καθώς, με τη ρητορική του, επιχειρεί να παγιδεύσει και να “χειριστεί” τη σκέψη των θεατών.

Έτσι, η παράσταση αποκτά χαρακτηρισ­τικά performanc­e, καθώς οι συγκρούσει­ς συμβαίνουν και τα αδιέξοδα προκύπτουν “εδώ και τώρα”, ενώπιον των θεατών, οι οποίοι εμπλέκοντα­ι σε αυτά. Την τελική λύση στο αδιέξοδο καλείται να δώσει, κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή, η Αριάγνη, όχι δραματουργ­ικά, ως μυθιστορημ­ατικός ήρωας του Τσίρκα, αλλά σκηνικά, ως ηθοποιός της παράστασης».

[SID:11489192]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece