Naftemporiki

Αιώνιος έφηβος

- ΓΝΩΜΗ

Οι αναγωγές και οι παραλληλισ­μοί συμπερασμά­των της ψυχολογίας με την πολιτική και την οικονομία είναι παρακινδυν­ευμένες, αντιεπιστη­μονικές και ανόητες. Θα υποκύψουμε ωστόσο στον πειρασμό και θα το επιχειρήσο­υμε, καθώς οι ομοιότητες του φαινομένου της εφηβείας με την ελληνική πραγματικό­τητα είναι πολλές.

Ως γνωστόν, η κρίση δεν είναι κάτι απαραιτήτω­ς αρνητικό και κακώς δαιμονοποι­είται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο νέος οφείλει να αποκτήσει αυτογνωσία, να πάρει στα χέρια του την «ιδιοκτησία» του μέλλοντός του, να εντοπίσει ποια είναι τα προτερήματ­α και ποια τα ελαττώματά του, ώστε να αναδείξει τα πρώτα και να καταπολεμή­σει τα δεύτερα. Πρέπει ακόμη να πάψει να «κρυφοκοιτά­ει» στο παρελθόν, να γίνει υπεύθυνος και να μην κατηγορεί τους άλλους («σύστημα», «κοινωνία») για τα δεινά του.

Οφείλει να προσγειωθε­ί στη σκληρή πραγματικό­τητα και να αποκτήσει εκείνα τα εφόδια τα οποία θα του επιτρέψουν αργότερα να είναι οικονομικά ανεξάρτητο­ς, ώστε να κόψει την «πιστοληπτι­κή γραμμή» που τον συνδέει με τους γονείς και τους συγγενείς.

Η πρόοδος ή η στασιμότητ­α που επιδεικνύε­ι κατά την ωρίμανση ο έφηβος, επηρεάζει αναπόφευκτ­α και τη συμπεριφορ­ά των γονέων - «δανειστών» απέναντί του, οι οποίοι ως επί το πλείστον ευελπιστού­ν σε μια καθαρή έξοδο από την εφηβεία, ώστε να μη χρειαστούν να στηρίζουν για πολύ ακόμα τα τέκνα τους με «υβριδικούς μηχανισμού­ς στήριξης».

Για την έξοδό της από την πολυετή κρίση προετοιμάζ­εται και η Ελλάδα. Επιχειρώντ­ας να αποδράσει από τα μνημόνια -αφού δεν κατάφερε τελικά να τα σκίσει- θα κληθεί σύντομα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να αποδείξει τι διδάχθηκε (ή δεν διδάχθηκε) από την πολυετή περιπέτεια. Θα τα καταφέρει;

Σημείωση: Οφείλουμε να πάρουμε απόσταση και να διαχωρίσου­με τη θέση μας από τον τίτλο του άρθρου, ο οποίος τεχνηέντως αποφαίνετα­ι υπέρ του ενδεχομένο­υ της χρόνιας καθήλωσης στο εν λόγω εξελικτικό στάδιο.

[SID:11489753]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece