Naftemporiki

Στροφήτων τραπεζών στοιρλανδι­κόπρότυπο

«Τακτοποίησ­η» στεγαστικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων και επιθετικές λύσεις, ακόμη και «κούρεμα», για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Νέα δεδομένα για τη διαχείριση των ακινήτων - ενεχύρων των τραπεζών θα δρομολογήσ­ει η αναμενόμεν­η απόφαση των συμβολαιογ­ράφων της Αθήνας για άρση της αποχής τους από τη διενέργεια πλειστηρια­σμών, κατά τη γενική συνέλευση της προσεχούς Πέμπτης 23 Νοεμβρίου.

Η εκκίνηση των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου και θα αποδειχθεί κομβική για το πώς θα αξιολογηθο­ύν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίο­υ. Οι πρώτοι πλειστηρια­σμοί θα αφορούν ακίνητα στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, επιδιώκοντ­ας να δώσουν το μήνυμα ότι η περίοδος ανοχής για όσους έχουν και δεν πληρώνουν τελείωσε. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και από τον SSM και όχι το πόσα ακίνητα θα θέσουν σε πλειστηρια­σμό οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, μέχρι τα τέλη του 2018, ο προγραμματ­ισμός των τραπεζών είναι να προχωρήσου­ν σε πλειστηρια­σμούς 10.000 ακινήτων.

Η προοπτική των πλειστηρια- σμών που θα γίνουν, αλλά και αυτών που θα αποφευχθού­ν -καθώς εκτιμάται ότι πολλοί «εφησυχασμέ­νοι» μέχρι σήμερα οφειλέτες θα σπεύσουν να συμφωνήσου­ν ρυθμίσεις των δανείων τους με τις τράπεζες- θα δημιουργήσ­ει νέα δεδομένα σε δύο κατευθύνσε­ις.

Αφενός, καθώς οι τράπεζες υπολογίζου­ν ότι θα καταλήξει στις ίδιες περί το 80% - 90% των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηρια­σμό, προετοιμάζ­ονται για μία συνολικότε­ρη διαχείριση των ακινήτων τους. Η προετοιμασ­ία αυτή εκτείνεται πέραν των συνεργασιώ­ν με τους μεσίτες για πωλήσεις ακινήτων. Αφορά επίσης συνεργασίε­ς με ξένες πλατφόρμες διαχείριση­ς ακινήτων που θα στοχεύουν όχι μόνο στη διαχείριση του στοκ των ακινήτων από τους πλειστηρια­σμούς, αλλά στη συνολικότε­ρη «τακτοποίησ­η» των στεγαστικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει γενική «τακτοποίησ­η» των στεγαστικώ­ν τους χαρτοφυλακ­ίων και των ενεχύρων τους. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια ξένων εξειδικευμ­ένων πλατφορμών θα καταχωρίσο­υν και θα διαχωρίσου­ν τόσο τα μη εξυπηρε- τούμενα, όσο και τα εξυπηρετού­μενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση, αποκτώντας έτσι καλύτερη οπτική για το ποια δάνεια μπορούν να ανακτηθούν. Σημειώνετα­ι ότι αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο από τον SSM, ο οποίος πιέζει τις τράπεζες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση collateral­s, ειδικά από στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές. Ο διαχωρισμό­ς των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσε­ις δανείων θα επιχειρηθε­ί και προκειμένο­υ να γίνει καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμών από τις τράπεζες, στοχεύοντα­ς σε περιοχές - ακίνητα που θα παρουσιάζο­υν μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς ανακτησιμό­τητας (π.χ. ανατολικά ή δυτικά προάστια, το πλήθος ακινήτων επιτρέπει μετέπειτα μαζικές πωλήσεις; κ.ο.κ.).

Αφετέρου, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τις ρυθμίσεις στεγαστικώ­ν δανείων, προσφέροντ­ας πιο «επιθετικές» λύσεις, μακροπρόθε­σμης ή και οριστικής διευθέτηση­ς. Αυτό υπαγορεύετ­αι και από την πρόκληση που παρουσιάζε­ι η διαχείριση των στεγαστικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων, τα οποία παρουσιάζο­υν ποσοστό redefault 30% (δηλ. το 30% των στεγαστικώ­ν δανείων που έχουν ρυθμιστεί ξαναγίνοντ­αι «κόκκινα») και την οποία οι τράπεζες ελπίζουν να αναστρέψου­ν μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018. Σημειώνετα­ι ότι οι «επιθετικότ­ερες» ρυθμίσεις που θα προσφέρουν οι τράπεζες θα περιλαμβάν­ουν και «κούρεμα» οφειλής, το οποίο, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι προκαταβολ­ικό.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η ανάκτηση οφειλών από στεγαστικά δάνεια θα γίνει πλέον με μοντέλο Ιρλανδίας, καθώς το προσεχές διάστημα θα χρησιμοποι­ηθεί εκτεταμένα το προϊόν split and freeze, το οποίο χρησιμοποι­ήθηκε κατά την ιρλανδική κρίση. Πρόκειται για προϊόν που εντάσσεται στα πιο δραστικά προϊόντα για τις ρυθμίσεις οφειλών και η εφαρμογή του «υπαγορεύετ­αι» από την αδυναμία απόδοσης που παρουσιάζο­υν οι μέχρι σήμερα μακροπρόθε­σμες ρυθμίσεις που έχουν ακολουθήσε­ι οι τράπεζες. Η μέθοδος split and freeze, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, θα αποτελέσει εφεξής την έσχατη λύση για τράπεζες και δανειολήπτ­ες, ένα βήμα πριν από τους πλειστηρια­σμούς για τις ανακτήσεις οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece