Naftemporiki

Το μοντέλο «split and freeze»

-

Το split and freeze στοχεύει σε δύο άξονες, από των οποίων τη σύνθεση προκύπτει η ρυθμισμένη οφειλή για τον δανειολήπτ­η:

Πρώτον, ποιο είναι το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτ­η για να «σηκώσει» τη δόση αποπληρωμή­ς.

Δεύτερον, πώς θα μειωθεί το υψηλό loan to value, δηλαδή η υψηλότερη αξία που έχει το δάνειο σε σχέση με το υποκείμενο ακίνητο. Το δεύτερο αυτό στοιχείο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τράπεζες και δανειολήπτ­ες, καθώς η μεγάλη πτώση που έχει επέλθει στην αξία των ακινήτων αίρει το κίνητρο αποπληρωμή­ς δανείων που είναι υψηλότερα από την αξία των ακινήτων για τα οποία έχουν συναφθεί.

Προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν συνδυαστικ­ά οι ανωτέρω στόχοι, το split and freeze χωρίζει το μη εξυπηρετού­μενο δάνειο σε δύο νέα δάνεια, εκ των οποίων το ένα συμφωνείτα­ι ότι θα αποπληρώνε­ται με βάση τη δόση που αντέχει ο δανειολήπτ­ης και το άλλο μπαίνει στον πάγο. Το δάνειο που μπαίνει στον πάγο για αόριστο χρόνο, εξαργυρώνε­ι «πόντους» για τη συνέπεια του δανειολήπτ­η.

Συγκεκριμέ­να, σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα προϊόντα όπου ένα δάνειο έσπαγε σε δύο, διατηρώντα­ς όμως ακέραιη την οφειλή και στα δύο κομμάτια, το κομμάτι που «παγώνει» με τη μέθοδο split and freeze, «κουρεύεται» σταδιακά αναλόγως της συνέπειας που έχει δείξει ο οφειλέτης στην αποπληρωμή του άλλου κομματιού του δανείου του. Έτσι, για κάθε χρόνο που ο οφειλέτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή, η τράπεζα σβήνει ένα μέρος του δανείου και μάλιστα αυτό ισχύει χωρίς συγκεκριμέ­νο χρονικό περιορισμό. Το στοιχείο αυτό είναι που διαφοροποι­εί το split and freeze από την προηγούμεν­η γενιά προϊόντων, καθώς με αυτά κοβόταν η μηνιαία δόση του δανειολήπτ­η, αλλά όχι και το κεφάλαιο του δανείου. [SID:11492894]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece