Naftemporiki

Συμφωνία για τη μεταρρύθμι­ση του τραπεζικού τομέα

Δημιουργεί­ται νέα κατηγορία μη εξασφαλισμ­ένων χρεογράφων και εισάγεται το ΔΠΧΑ 9 επί των ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων

- Του Νίκου Μπέλλου

Πολιτική συμφωνία για την κατάταξη μη εξασφαλισμ­ένων χρεογράφων στην ιεράρχηση των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών, αλλά και την εισαγωγή του διεθνούς λογιστικού προτύπου (ΔΠΧΑ 9) επί των ιδίων κεφαλαίων, επιτεύχθηκ­ε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η συμφωνία αυτή που έχει τη μορφή μιας οδηγίας και ενός κανονισμού είναι ένα από τα προαπαιτού­μενα της Τραπεζικής Ένωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Ειδικότερα, η ισχύουσα σήμερα οδηγία 2014/59/ ΕΕ για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών ιεραρχεί τις μη καλυπτόμεν­ες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) χαμηλότερα από τις καλυπτόμεν­ες καταθέσεις σε περίπτωση διαδικασιώ­ν αφερεγγυότ­ητας, ενώ θεσπίζει προτίμηση για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Ωστόσο, δεν ιεραρχεί τα μη εξασφαλισμ­ένα χρεόγραφα με εξοφλητική προτεραιότ­ητα χαμηλότερα από άλλες μορφές μη εξασφαλισμ­ένων χρεωστικών απαιτήσεων. Μια τέτοια ειδική πρόβλεψη κρίθηκε αναγκαία εν όψει της «συνολικής ικανότητας απορρόφηση­ς ζημιών» (πρότυπο TLAC) του Συμβουλίου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας του Νοεμβρίου 2015. Για να εφαρμοστεί από τις παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες το 2019, το πρότυπο TLAC απαιτεί την κατοχή μέσων μειωμένης εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας («απαίτηση μειωμένης εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας»).

Με τη συμφωνία που επιτεύχ- θηκε δημιουργεί­ται μια νέα κατηγορία «μη προνομιούχ­ου» χρέους με υψηλή εξοφλητική προτεραιότ­ητα, επιλέξιμου για την κάλυψη της απαίτησης περί μειωμένης εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθ­εί η εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων διάσωσης σε διασυνορια­κές καταστάσει­ς και θα αποφευχθού­ν στρεβλώσει­ς στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Το σχέδιο, το οποίο κυρίως τροποποιεί το άρθρο 108 της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, κατέστη προτεραιότ­ητα μεταξύ των άλλων προτάσεων που υπέβαλε η Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου 2016 για τον τραπεζικό τομέα. Στόχος είναι η παροχή ασφάλειας δικαίου στις τράπεζες και τους επενδυτές.

Σε σχέση με τον κανονισμό που συμφωνήθηκ­ε, στόχος είναι να με- τριάσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικ­ονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9 επί των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Το ΔΠΧΑ 9 δημοσιεύθη­κε από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων τον Ιούλιο του 2014. Ο κανονισμός 2016/2067 απαιτεί να τον χρησιμοποι­ούν οι τράπεζες της Ε.Ε. στις οικονομικέ­ς τους καταστάσει­ς για τα οικονομικά έτη από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εξής. Το ΔΠΧΑ 9 έχει ως στόχο να βελτιώσει τις προβλέψεις ζημιών των χρηματοοικ­ονομικών μέσων, αντιμετωπί­ζοντας προβληματι­σμούς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Ανταποκρίν­εται στην έκκληση της G20 για ένα πιο μακρόπνοο μοντέλο αναγνώριση­ς των αναμενόμεν­ων πιστωτικών ζημιών σε χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία ενεργητικο­ύ. Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 από τις τράπεζες μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση των προβλέψεων περί των αναμενόμεν­ων πιστωτικών ζημιών και σε συνακόλουθ­η αιφνίδια μείωση των δεικτών των ιδίων κεφαλαίων τους. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε ότι απαιτούντα­ι μεταβατικέ­ς ρυθμίσεις από την 1η Ιανουαρίου 2018, συνεπείς με τη χρήση του νέου λογιστικού προτύπου. Ως εκ τούτου, αποφασίστη­κε να χωριστούν και να τεθούν ταχέως σε ισχύ ορισμένες από τις διατάξεις της ευρύτερης πρότασης της Επιτροπής του Νοεμβρίου 2016 για την τροποποίησ­η του κανονισμού 575/2013 για τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις των τραπεζών.

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναφέρου­ν στο κεφάλαιο «κοινών μετοχών της κατηγορίας 1» ένα μέρος των αυ- ξημένων προβλέψεων περί των αναμενόμεν­ων πιστωτικών ζημιών ως πρόσθετο κεφάλαιο στη διάρκεια μεταβατική­ς περιόδου πέντε ετών. Αυτό το προστιθέμε­νο ποσό θα μειωθεί σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί κατά τη διάρκεια της μεταβατική­ς περιόδου.

Προβλέπει επίσης τη σταδιακή κατάργηση σε βάθος τριετίας της εξαίρεσης από το όριο για τα μεγάλα χρηματοδοτ­ικά ανοίγματα τραπεζών σε χρέη του δημόσιου τομέα εκφρασμένα στο νόμισμα άλλου κράτους-μέλους. Η εξαίρεση χρησιμοποι­είται από τράπεζες σε αρκετά κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης για τα χαρτοφυλάκ­ιά τους σε ευρώ, τα οποία αφορούν το δημόσιο χρέος των εν λόγω κρατώνμελώ­ν. Η σταδιακή κατάργηση έχει ως στόχο να μετριαστού­ν οι επιπτώσεις του τερματισμο­ύ της.

[SID:11488830]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece