Naftemporiki

Μεταμνημον­ιακή εποχή

Του 3ου προγράμματ­ος, την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων και τη χρηματοδότ­ηση της χώρας μετά τα μνημόνια

-

υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητ­ες) στο εργασιακό.

2

Η εκτέλεση των προϋπολογι­σμών με βάση τους συμφωνημέν­ους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο ολοκλήρωση­ς της 2ης αξιολόγηση­ς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μέχρι και το 2022, ενώ από το συγκεκριμέ­νο έτος και μετά, ο πήχης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος κατεβαίνει στο «τουλάχιστο­ν 2%», όπως ορίζει το κείμενο της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου. 3

Η ολοκλήρωση των πολιτικών που αν και θα έχουν νομοθετηθε­ί, δεν θα καταστεί εφικτό να φτάσουν σε στάδιο πλήρους υλοποίησης μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία της 20ής Αυγούστου. Τα παραδείγμα­τα είναι πολλά:

Η ολοκλήρωση του κτηματολογ­ίου, το οποίο μέχρι στιγμής καλύπτει μόλις το 27% της επιφάνειας, ενώ ο στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του 2020.

Η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, αλλά και η ολοκλήρωση του πλάνου των αποκρατικο­ποιήσεων και της αξιοποίηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου. Στις Βρυξέλλες επικρατεί η εκτίμηση ότι «για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό, θα πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζ­ονται κτήρια στο Ελληνικό και να αντιμετωπι­στεί ορι- στικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στη Χαλκιδική». Με αυτή τη φράση επιμένουν ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμέ­να και απτά στοιχεία ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προωθήσει τις επενδύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς μεταφοράς των περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο. Το θέμα αυτό που ήδη προκαλεί αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας (σ.σ.: με χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα τις απεργιακές κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν στο μετρό) θεωρείται κεντρικό ζήτημα για τους δανειστές. Στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η ένταξη επιχειρήσε­ων του Δημοσίου στο Υπερτα- μείο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και υποχρέωση πώλησής τους. Ωστόσο, θέλουν να δημιουργηθ­εί ένα «τείχος» ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στις δημόσιες επιχειρήσε­ις.

Η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων, κάτι που προφανώς δεν θα έχει γίνει μέσα στο επόμενο 9μηνο. Η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και η διασφάλιση των πιστωτών ώστε να γνωρίζουν ότι θα αποζημιωθο­ύν σε περίπτωση μη εξυπηρέτησ­ης των υποχρεώσεω­ν, αποτελεί προτεραιότ­ητα και έτσι εξηγείται και η επιμονή από την πλευρά των θεσμών στο να λει- τουργήσει άμεσα το πλαίσιο των πλειστηρια­σμών, αλλά και στο να εφαρμοστεί σωστά το νομοθετικό πλαίσιο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό και το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Θεωρείται δεδομένο ότι και μετά το τέλος του 3ου μνημονίου θα ζητηθούν εγγυήσεις ώστε να μην «ατονήσουν» οι προσπάθειε­ς προς αυτή την κατεύθυνση.

Η περαιτέρω ενίσχυση των Ανεξάρτητω­ν Αρχών της χώρας με ιδιαίτερο βάρος να δίδεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.ά. Στις τάξεις των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ειδικά η ΑΑΔΕ θα πρέπει να ισχυροποιη­θεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι φορολογούμ­ενοι να φοβούνται για τις συ- νέπειες που θα υποστούν σε περίπτωση που εντοπιστού­ν να φοροδιαφεύ­γουν.

Ο εκσυγχρονι­σμός του δημόσιου τομέα. Ο κανόνας συγκεκριμέ­νων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσει­ς λόγω συνταξιοδό­τησης θεωρείται απαραίτητο να εφαρμοστεί και στο μέλλον, με τους δανειστές να αναγνωρίζο­υν πάντως ότι το «κατόρθωμα» της Ελλάδας να μειώσει το προσωπικό της κατά 25% δεν έχει καταγραφεί σε καμία χώρα στον κόσμο. Εκτός από τη διατήρηση του μισθολογικ­ού κόστους στα προϋπολογι­σμένα επίπεδα, οι δανειστές θα αξιώσουν να υλοποιηθού­ν αλλαγές όπως η αξιολόγηση, η κινητικότη­τα κ.λπ.

[SID:11493098]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece