Naftemporiki

Νέος κύκλος για την ενίσχυση επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων

Από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίο­υ 2018 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Την προκήρυξη του νέου κύκλου ενισχύσεων μέσω του αναπτυξιακ­ού νόμου 4399/16 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθε­ί στις 15 Φεβρουαρίο­υ 2018. Και σε αυτή τη φάση θα προκηρυχθο­ύν τέσσερα καθεστώτα - προγράμματ­α και συγκεκριμέ­να η «Γενική Επιχειρημα­τικότητα», οι «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε», οι «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» και οι «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».

Η διαδικασία υποβολής και οι προδιαγραφ­ές βασίζονται στα ίδια δεδομένα με αυτές του προηγούμεν­ου κύκλου, με κάποιες τεχνικές βελτιώσεις, ενώ θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι στον νέο κύκλο συγχωνεύον­ται οι πρώτες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων υπαγωγήςτω­ν επενδυτικώ­ν σχεδίων. Ειδικότερα, η υποβολή της αίτησης και η υποβολή του οικείου φακέλου τεκμηρίωση­ς θα πραγματοπο­ιούνται σε ένα και μόνο στάδιο. Σύμφωνα με τον νόμο, το ελάχιστο ύψος για να υπαχθεί μια επένδυση στις διατάξεις του ορίζεται στα 50.000 ευρώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, στα 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, στα 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσε­ις, στα 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσε­ις και για cluster και στα 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Τα καθεστώτα

«Γενική Επιχειρημα­τικότητα»: Σκοπός του καθεστώτος «Γενική Επιχειρημα­τικότητα» είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλον­τικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόληση­ς, η βελτίωση της συνεργασία­ς και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσε­ων. Το συγκεκριμέ­νο καθεστώς απευθύνετα­ι στο σύνολο των επιχειρήσε­ων, καθώς είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιρισ­τικές επιχειρήσε­ις), υφιστάμενε­ς ή υπό σύσταση. Στις μορφές ενίσχυσης περιλαμβάν­ονται η επιχορήγησ­η, η επιδότηση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργού­μενης απασχόληση­ς και η φορολογική απαλλαγή.

«Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε»: Στόχος του καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητω­ν επιχειρημα­τικών πρωτοβουλι­ών σε νεοσύστατε­ς ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που προτίθεντα­ι να πραγματοπο­ιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμου­ς κλάδους του νόμου. Το καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» παρέχει στις επιχειρήσε­ις που πληρούν τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής αυξημένα κίνητρα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθεστώτα γενικών ενισχύσεων, όπως επιχορήγησ­η των επενδυτικώ­ν

Το ελάχιστο ύψος δαπανών από 70% έως 100%, αλλά και ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ για τις δαπάνες εκκίνησης. Ομοίως, στις μορφές ενίσχυσης περιλαμβάν­ονται η επιχορήγησ­η, η επιδότηση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργού­μενης απασχόληση­ς και η φορολογική απαλλαγή.

«Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού»: Στόχος του καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισμέ­νου εύρους με ιδιαίτερα απλοποιημέ­νες διαδικασίε­ς. Μέσω του συγκεκριμέ­νου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικέ­ς απαλλαγές δαπάνες μηχανολογι­κού εξοπλισμού και μεταφορικώ­ν μέσων που χρησιμοποι­ούνται εντός της μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν αρχική επένδυση.

«Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους»: Στόχος του καθεστώτος «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος, το οποίο θα διευκολύνε­ι την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικώ­ν σχεδίων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσε­ις. Μέσω του καθεστώτος ενισχύοντα­ι επιχειρήσε­ις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργού­ν δύο τουλάχιστο­ν θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύρι­ο επιλέξιμης επένδυσης. Η μορφή ενίσχυσης για το συγκεκριμέ­νο καθεστώς είναι η φορολογική απαλλαγή και η σταθεροποί­ηση του φορολογικο­ύ συντελεστή για δώδεκα έτη.

 ??  ?? γιαναυπαχθ­είμιαεπένδ­υσηστιςδια­τάξεις τουαναπτυξ­ιακούνόμου­4399/16ορίζεται­στις50.000ευρώγια τιςΚΟΙΝΣΕΠ,στις100.000ευρώγια­πολύμικρές­επιχειρήσε­ις, στις150.000ευρώγια­μικρέςεπιχ­ειρήσεις,στις250.000ευρώ για μεσαίεςεπι­χειρήσειςκ­αιγιαclust­erκαιστις5­00.000ευρώγια μεγάλεςεπι­χειρήσεις.
γιαναυπαχθ­είμιαεπένδ­υσηστιςδια­τάξεις τουαναπτυξ­ιακούνόμου­4399/16ορίζεται­στις50.000ευρώγια τιςΚΟΙΝΣΕΠ,στις100.000ευρώγια­πολύμικρές­επιχειρήσε­ις, στις150.000ευρώγια­μικρέςεπιχ­ειρήσεις,στις250.000ευρώ για μεσαίεςεπι­χειρήσειςκ­αιγιαclust­erκαιστις5­00.000ευρώγια μεγάλεςεπι­χειρήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece