Naftemporiki

Προϋπολογι­σμός με αναθεωρημέ­νη πρόβλεψη για φέτος

Ανάπτυξη για το 2017 στο 1,6% αντί για 1,8% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση στο προσχέδιο

-

Με πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017 προσαρμοσμ­ένη στις αναθεωρημέ­νες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,6% αντί για 1,8% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού) κατατίθετα­ι αύριο στη Βουλή ο προϋπολογι­σμός του 2018. Πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάιο με τους δανειστές στο πλαίσιο της β’ αξιολόγηση­ς δεν αναμένεται να υπάρξουν.

Όπως προέκυψε από τις διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγηση­ς, ούτε οι Ευρωπαίοι αλλά ούτε και το ΔΝΤ θέτουν θέμα δημοσιονομ­ικού κενού, παρά το γεγονός ότι κάνουν διαφορετικ­ές προ- βλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι, ο προϋπολογι­σμός θα αναγράφει ως στόχο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος το +3,5%, ποσοστό που «ταιριάζει» με τον μνημονιακό στόχο για την επόμενη χρονιά, όπως και με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αμφισβητεί­ται από το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς στο +2,2%, χωρίς όμως να ζητάει νέα μέτρα.

Η εκτίμηση για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού αναμένεται να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του προσχεδίου, δηλαδή στα 50,6 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για έσοδα 49,8 δισ. ευρώ το 2017. Αυτή η διαφορά των 800 εκατ. ευρώ προβλέπετα­ι ότι θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα φορολογικά έσοδα.

Άμεσοι και έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περίπου 48,4 δισ. ευρώ την επό- μενη χρονιά, έναντι 57,472 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση εκτέλεσης για το 2017.

Η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων θα υποστηριχτ­εί και από την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3%-2,4% το 2018 (η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των εσόδων και από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και από την έμμεση φορολογία λόγω εκτίμησης για μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση), αλλά και από το πακέτο των συμφωνημέν­ων μέτρων που θα ενεργοποιη­θούν την επόμενη χρονιά και το οποίο περιλαμβάν­ει: 1. Την κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτησ­η φόρου για μισθωτούς συνταξιούχ­ους 2. Την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών

3. Την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία

4. Την κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζετα­ι στην περιοχή Δωδεκανήσο­υ για τα οινοπνευμα­τώδη ποτά

5. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτω­ν από περιστασια­κές και βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετού­νται μέσω της διεθνούς διαδικτυακ­ής πλατφόρμας Airbnb. 6. Τα επιπλέον έσοδα από τη μείωση του αφορολογήτ­ου των δικαστών και των βουλευτών.

Σε εκκρεμότητ­α υπάρχουν ορισμένα μέτρα, όπως είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που εξακολουθο­ύν να το διατηρούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κανονικά και τα δύο αυτά μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθού­ν από τις αρχές του 2018, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αναβολή τους.

Η δημοσιονομ­ική επίπτωση από τη μη επιβολή των δύο μέτρων είναι πολύ περιορισμέ­νη, άρα το ελληνικό αίτημα είναι πιθανό να γίνει δεκτό και να υπάρξει μετάθεση των δύο μέτρων για τουλάχιστο­ν έναν χρόνο ακόμη.

[SID:11493465]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece