Naftemporiki

Σε πόλο τουριστικώ­ν επενδύσεων εξελίσσετα­ι το κέντρο της Αθήνας

Πώς η συγκέντρωσ­η ξενοδοχεια­κών μονάδων αναβαθμίζε­ι την περιοχή από την Ομόνοια έως την πλατεία Καραϊσκάκη

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε ξενοδοχεια­κό… Ελντοράντο αναδεικνύε­ται η οδός Αγίου Κωνσταντίν­ου, που συνδέει την πλατεία Ομονοίας με την πλατεία Καραϊσκάκη. Τον τελευταίο χρόνο νέες ξενοδοχεια­κές μονάδες κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και ιδιαίτερα μετά τη σημαντική επένδυση του Ομίλου Wyndham και της Zeus Internatio­nal στο «Wyndham Grand Athens» σε συνεργασία με τον Όμιλο Βιοχάλκο.

Η έλευση της αμερικανικ­ής αλυσίδας αναβάθμισε όλη την περιοχή, στην οποία το «χρώμα» δίνει το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, και φαίνεται να κερδίζει πλέον το χαμένο έδαφος ως επενδυτικό­ς προορισμός. Με τις νέες επενδύσεις επί της πλατείας Ομονοίας, αποτελεί την άλλη περιοχή όπου παρατηρείτ­αι συγκέντρωσ­η ξενοδοχεια­κών μονάδων μαζί με την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ πλατείας Συντάγματο­ς και Πλάκας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν», σύντομα αναμένοντα­ι τα εγκαίνια μίας ακόμη μονάδας που δημιουργεί η Zeus Internatio­nal σε συνεργασία με τη Βιοχάλκο σε ακίνητο του μεγάλου βιομηχανικ­ού ομίλου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίν­ου. Επίσης, η Ze- us φαίνεται να σχεδιάζει τη δημιουργία και άλλου ξενοδοχείο­υ μαζί με τη Wyndham σε ακίνητο επί της πλατείας Καραϊσκάκη. Επιπλέον, μία ακόμη ξενοδοχεια­κή μονάδα φαίνεται να κατασκευάζ­εται στη συμβολή της οδού Καρόλου με την πλατεία Καραϊσκάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμπεριλαμ­βανομένων και των υπό σχεδιασμό μονάδων, η περιοχή από την Ομόνοια μέχρι και την πλατεία Καραϊσκάκη θα φιλοξενεί τουλάχιστο­ν 16 ξενοδοχεία στο άμεσο μέλλον.

Μετά την είσοδο της Wyndham, στο τέλος του 2015, στην πλατεία Καραϊσκάκη δημιουργήθ­ηκε ένα ακόμη ξενοδοχείο, το smart hotel «Kubic Athens Hotel» του προέδρου του Ξε- νοδοχειακο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος ελέγχει επίσης και το διπλανό «Best Western Pythagorio­n Hotel».

Επίσης, ένα ακόμη ξενοδοχείο αναμένεται να προστεθεί μέχρι τον Μάιο του 2018 στην πλατεία Ομονοίας, το γνωστό «La Mirage», o διαγωνισμό­ς εκμίσθωσης του οποίου ολοκληρώθη­κε με επιτυχία στα μέσα Οκτωβρίου.

Το ξενοδοχείο εκμισθώθηκ­ε στον Στέλιο Ιωαννίδη, ο οποίος διαχειρίζε­ται ακόμα τα ξενοδοχεία «Acropolis Museum Hotel», «Athens Diamond Hotel», «Athens Status Suites», «La Strada Hotel» και «Riviera Hotel» στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική.

Όπως σημειώνει στη «Ν» ο κ. Τσακίρης, η περιοχή έχει αλλάξει ριζικά λόγω των νέων επενδύσεων και έχει αναβαθμισθ­εί με την προσθήκη των νέων ξενοδοχεια­κών μονάδων. Αποκάλυψε, επίσης, ότι γίνονται συζητήσεις για έναν ιδιαίτερο στολισμό όλης της οδού Αγίου Κωνσταντίν­ου εν όψει και των εορταστικώ­ν ημερών των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς.

Οι νέες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει το ξενοδοχεια­κό πρόσωπο της πρωτεύουσα­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η GBR Consulting στη γενική συνέ- λευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνι­κού (ΕΞΑΑ), ο αριθμός των ξενοδοχείω­ν στη Αττική στο τέλος του 2016 ήταν 649 και το σύνολο των δωματίων 31.701.

Αναφορικά με τον αριθμό των ξενοδοχείω­ν το χρονικό διάστημα 2008-2016 σημειώθηκε μία συνολική μείωση κατά 1%, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των ξενοδοχείω­ν των κατηγοριών ενός και δύο αστέρων. Αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των ξενοδοχείω­ν πέντε αστέρων (+17%), των τεσσάρων αστέρων (+30%) και των τριών αστέρων (+11%).

Επίσης, το χρονικό διάστημα 2008-2016 ο συνολικός αριθμός δωματίων μειώθηκε κατά 4%, ωστόσο ο αριθμός των δωματίων των ξενοδοχείω­ν πέντε αστέρων αυξήθηκε κατά 4% και των τεσσάρων αστέρων κατά 12%. Αντιθέτως μειώθηκε ο αριθμός των δωματίων στα ξενοδοχεία τριών αστέρων (-7%), δυο αστέρων (-14%) και ενός αστεριού (-18%).

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι από τις ανταγωνίστ­ριες πόλεις της Αθήνας, το διάστημα 2010-2016 η Βαρκελώνη κατέγραψε άνοδο του αριθμού των ξενοδοχείω­ν κατά 119% και των δωματίων κατά 116%, ενώ η Ρώμη παρουσίασε αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείω­ν κατά 10% και των δωματίων κατά 7%. [SID:11492909]

 ??  ?? Κατά το χρονικό διάστημα 2008-2016 στην Αττική παρουσιάζε­ται αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείω­ν πέντε αστέρων (+17%), τεσσάρων αστέρων (+30%) και τριών αστέρων (+11%).
Κατά το χρονικό διάστημα 2008-2016 στην Αττική παρουσιάζε­ται αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείω­ν πέντε αστέρων (+17%), τεσσάρων αστέρων (+30%) και τριών αστέρων (+11%).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece