Naftemporiki

Containers­hips: Αύξηση ζήτησης, αλλά αγκάθι η χωρητικότη­τα

Συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις στους ναύλους παρά την άνοδο στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η διακίνηση φορτίων (containers) στα λιμάνια στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017, σύμφωνα με έρευνα της Alphaliner. Ωστόσο, οι πιέσεις στους ναύλους των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων εξακολουθο­ύν να υφίστανται καθώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα η προσφερόμε­νη χωρητικότη­τα. Η εξέλιξη αυτή καταγράφετ­αι και στα αποτελέσμα­τα του τρίτου τριμήνου των εισηγμένων στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που διαχειρίζο­νται πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, καθώς καταγράφου­ν μειωμένα έσοδα και κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Alphaliner στην έρευνά της, που αφορά το 75% των 200 μεγαλύτερω­ν λιμανιών του κόσμου, επισημαίνε­ι ότι η διακίνηση containers αυξήθηκε κατά 7,7% στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ποσοστά υψηλότερα από τα αναμενόμεν­α και καλύτερα του 5,8% του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους και του 7,4% του πρώτου τριμήνου του 2017.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές η εταιρεία αναλύσεων αναθεωρεί τις προβλέψεις για την πορεία των φορτίων για όλο το 2017 και εκτιμά πλέον ότι η άνοδος θα είναι της τάξης του 6,4%, αντί 6% παλαιότερω­ν εκτιμήσεων.

Η Alphaliner κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής με τους όγκους των μεταφερόμε­νων φορτίων να κινούνται ανοδικά -πάνω από 10% στο τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η ισχυρή ανάκαμψη του εμπορίου στη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ση- μαντικές ανακατατάξ­εις στη γραμμή Ασίας-Νότιας Αμερικής τους επόμενους μήνες. Νέα χωρητικότη­τα αναμένεται να μπει στον αγορά καθώς οι εταιρείες liners διεκδικούν μερίδια αγοράς μετά την εξαγορά της Hamburg Sus από τη Maersk, αναφέρει η εβδομαδιαί­α έρευνα της Alphaliner. Τα κινεζικά λιμάνια, συμπεριλαμ­βανομένου του Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν επίσης καλή ανάπτυξη κατά 9,3% το τρίτο τρίμηνο. Το λιμάνι Ningbo προηγείται με άνοδο 13,3% στα 6,38 εκατ. teu και ακολουθεί το Guangzhou στο 11,9% με 5,2 εκατ. teu.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Alphaliner, ενώ το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο εμπορευματ­οκιβωτίων παρουσιάζε­ι θετική πορεία ανάπτυξης, εντούτοις οι εταιρείες liners εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν ζητήματα με την πλεονάζουσ­α μεταφορική ικανότητα.

Παρά τον υψηλό ρυθμό αύξησης του όγκου πωλήσεων που καταγράφηκ­ε το τρίτο τρίμηνο, οι liners απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιήσο­υν τη βελτιωμένη ζήτηση, σχολίασε η Alphaliner.

Η συνολική πραγματική αύξηση της μεταφορική­ς ικανότητας υπερέβη την αύξηση της ζήτησης, φθάνοντας στο 8,1% στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ του τρέχοντος έτους, λόγω του συνδυασμού του μεγάλου αριθμού παραδόσεων νεότευκτων πλοίων αλλά και της μείωσης του στόλου που βρίσκεται σε αδράνεια.

Πάντως οι αναλυτές βλέπουν καλύτερες συνθήκες για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και άνοδο των ναύλων στη διετία 2019-2020, καθώς θα έχει μειωθεί τότε ο ρυθμός προσφοράς νέας χωρητικότη­τας αφού το βιβλίο παραγγελιώ­ν θα έχει βρεθεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα στο 13,5% του εν λειτουργία στόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η διοίκηση της Danaos Corprorati­on του Γιάννης Κούστα εκτιμά ότι δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του περιβάλλον­τος της αγοράς το επόμενο έτος, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των παραδόσεων πλοίων που έχουν προγραμματ­ιστεί για το 2018.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του management της Costamare της Οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου. Το orderbook, σημειώνει, μειώνεται από το 2019 και με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης, υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για αλλαγή της τάσης σύμφωνα με τη διοίκηση της Costamare. Η Costamare στο τρίτο τρίμηνο του 2017 ανακοίνωσε έσοδα μειωμένα κατά 14,4% στα 101,3 εκατ. δολ. λόγω πτώσης των ναύλων αλλά και πώλησης πλοίων.

[SID:11493365]

 ??  ?? Παρότι το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο containers παρουσιάζε­ι θετική πορεία ανάπτυξης, οι εταιρείες liners εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν ζητήματα με την πλεονάζουσ­α μεταφορική ικανότητα.
Παρότι το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο containers παρουσιάζε­ι θετική πορεία ανάπτυξης, οι εταιρείες liners εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν ζητήματα με την πλεονάζουσ­α μεταφορική ικανότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece