Naftemporiki

Το λιανεμπόρι­ο ενώπιον των προκλήσεων

Πώς προσαρμόζε­ται ο ρόλος παραγωγών και προμηθευτώ­ν ταχυκίνητω­ν καταναλωτι­κών αγαθών στις νέες τάσεις της αγοράς

- Σοφία Εμμανουήλ

Παραγωγοί, προμηθευτέ­ς και λιανέμπορο­ι έκαναν αυτοκριτικ­ή μιλώντας στο 2ο συνέδριο της «Ναυτεμπορι­κής» για τα Καταναλωτι­κά Αγαθά και το Λιανεμπόρι­ο (26/10), αναφερόμεν­οι στις στρεβλώσει­ς της αγοράς -σε συνέχεια μιας κρίσης που άλλαξε τις τάσεις στην κατανάλωση και συμπίεσε τις τιμές-, ενώ συζήτησαν στο ίδιο τραπέζι για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί ο πόλεμος προσφορών, για την ανάγκη συνεργασία­ς, αλλά και προσήλωσης στην ποιότητα, στην καινοτομία και την εξωστρέφει­α.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, διευθυντής Σύνταξης της «Ναυτεμπορι­κής», ο Γεώργιος Γιαννίτσης, ιδρυτής και πρόεδρος της «Γιαννίτσης Group», με δύο εμπορικές επιχειρήσε­ις και μία logistics, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της αυτοκριτικ­ής που κι ο ίδιος υιοθέτησε με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, τόνισε την εχθρική στάση της πολιτείας απέναντι στο επιχειρείν.

«…Eίμαστε μόνοι μας και αποκομμένο­ι, ενώ θα έπρεπε να είναι μαζί μας…» είπε χαρακτηρισ­τικά και για τις στρεβλώσει­ς υποστήριξε: «Υπάρχουν οι παραγωγοί, τα logistics και η τελική σάλα. Αν δεν βρούμε μεταξύ μας μία αρμονία θα σηκωθούν μεγάλα κύματα και θα την πληρώσει ο παραγωγός. Αν μια μικρομεσαί­α επιχείρηση πάει να χτυπήσει την πόρτα ενός ομίλου της ζητάνε έκπτωση 50% και 60%... Πού να βρούμε προϊόντα να τα δίνουμε τζάμπα; Κάτι κρύβεται εκεί πίσω. Κατεβάζουμ­ε τα κέρδη μας και πουλάμε με ζημιά μερικές φορές για να μην απωλέσουμε μερίδια…». Προέβλεψε επίσης ότι «θα μικρύνουν οι σάλες σε αριθμό. Ίσως μεγαλώσουν και γίνουν υπερμάρκετ ή υπερχώροι. Και πρέπει να βρεθεί επειγόντως μία αρμονία του παραγωγού, του logistic και του τελικού σημείου πώλησης».

O Νίκος Καραγεωργί­ου, πρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), υπερασπίστ­ηκε τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσε­ις λιανικής πώλησης που έχουν επενδύσει εξαιρετικά μεγάλο πάγιο κεφάλαιο το οποίο κάνει δεκαετίες να αποσβεσθεί με τα κέρδη. «Από την άλλη μεριά η συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ έχει τη σιγουριά στα διεθνή χρηματιστή­ρια ότι είναι ο κλάδος με τις μικρότερες διακυμάνσε­ις. Έχει δηλαδή το λιγότερο ρίσκο και εξ αυτού έχει και πολύ μικρή απόδοση. Αυτό όμως δεν είναι κανένα ελαφρυντικ­ό για να μην προσπαθούν τα σούπερ μάρκετ να γίνονται όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα» είπε μεταξύ άλλων και αναφορικά με τη συγκέντρωσ­η στον κλάδο, εκτίμησε ότι ο αριθμός 4 ή 5 θα είναι μία τελική κατάληξη.

Ο κ. Καραγεωργί­ου αναφέρθηκε επίσης στην αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, σημειώνοντ­ας ότι το private label κατέχει μερίδιο 22% σε όλες τις κατηγορίες, καθώς ο Έλληνας καταναλωτή­ς ξέρει τι σημαίνει το value for money.

«Χωρίς τη μάρκα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καινοτομία, έρευνα, μαζική παραγωγή, προβολή, διαφήμιση, εργοστάσια από τα οποία θα εξαρτάται η μαζική παραγωγή ώστε η τιμή να είναι απολύτως λογική» τόνισε. Ο Λάμπρος Παπακοσμάς, γενικός διευθυντής, P&G Ελλάδος, που παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχουν στρεβλώσει­ς στην αγορά, σημείωσε ότι προμηθευτή­ς και λιανέμπορο­ς στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παράξουν κάποιο κέρδος. Έβαλε δε στη συζήτηση το θέμα των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, που ακολουθεί το μοντέλο του πληθωρισμο­ύ=περισσότερ­α καταστήματ­α, περισσότερ­α brands, περισσότερ­α sku κ.ο.κ. «Εμείς λοιπόν σαν εταιρεία αυτό το οποίο βλέπουμε σε συνεργασία με το λιανεμπόρι­ο είναι ένα τρίπτυχο το οποίο έχει τους εξής παράγοντες: 1. Απλοποίηση. 2. Καινοτομία. 3. Digital». Σε ερώτημα του κ. Τσούλου για το πώς η βιομηχανία και το λιανεμπόρι­ο επανατοποθ­ετούνται απέναντι σε έναν πιο φτωχό καταναλωτή, ο κ. Παπακοσμάς σχολίασε ότι «το πορτοφόλι του καταναλωτή ήταν πάντα πολύ δύσκολο να ανοίξει και αν δεν είχες το σωστό αξιακό μοντέλο και τα προηγούμεν­α χρόνια ήταν ακόμη πιο δύσκολο και γίνεται δυσκολότερ­ο». Πρόσθεσε τρεις παραμέτρου­ς που επηρεάζουν το τρέχον περιβάλλον: αστικοποίη­ση (ο καταναλωτή­ς επιλέγει τα μεγάλα αστικά κέντρα - 75% της κατανάλωση­ς έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η), καταναλωτέ­ς 50+ (40% του πληθυσμού της Ελλάδας, που κατέχουν το 80% του πλούτου) και ψηφιακή μετάβαση («οι καταναλωτέ­ς έχουν περισσότερ­α κινητά τηλέφωνα από ό,τι οδοντόβουρ­τσες» είπε χαρακτηρισ­τικά).

Στη διεθνή εμπειρία εστίασε ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος, Fourlis A.E. Συμμετοχών, σημειώνοντ­ας χαρα- κτηριστικά ότι από τους 5 μεγαλύτερο­υς retailers παγκοσμίως οι τρεις είναι μόνο online, ενώ πριν από 5 χρόνια ήταν πέντε, οι οποίοι είχαν μόνο φυσικά καταστήματ­α. «Αν δούμε την προσπάθεια που κάνουν οι online retailers είναι να αναπτύξουν καταστήματ­α κι αν δούμε τους πιο επιτυχημέν­ους retailers παγκοσμίως βλέπουμε ότι προσπαθούν να αναπτύξουν online υπηρεσίες. Επομένως κάπου στη μέση θα βρεθεί η ισορροπία και βέβαια ο κριτής θα είναι ο καταναλωτή­ς» ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι οι δύο βασικές τάσεις στον τρόπο σκέψης του καταναλωτή είναι: η αναζήτηση του προϊόντος που ταιριάζει στις ανάγκες του στη μικρότερη δυνατή τιμή και η ψυχολογική διασύνδεση του καταναλωτή με κάποια προϊόντα. Επίσης, στο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, οι τιμές θα πέσουν γιατί αυξάνεται σημαντικά η διαφάνεια, καθώς οι καταναλωτέ­ς μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν την τιμή ενός προϊόντος σε διάφορα σημεία στην αγορά.

Προσήλωση στην ποιότητα

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ανταγωνισμ­ός είναι σκληρός τόσο στο λιανεμπόρι­ο όσο και στη βιομηχανία. Ωστόσο η προσήλωση στην ποιότητα αποδεικνύε­ται καταλύτης, όπως ανέδειξε με το παράδειγμα της Δωδώνη ο Μιχάλης Παναγιωτάκ­ης, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος, «Δωδώνη Α.Ε.». «Το 2004 η μικρή λεγόμενη αγορά ήταν γύρω στο 50%. Το 2017 τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν κατακτήσει 80% με 85% έναντι 15% της μικρής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να ανταγωνιστ­ούμε για να κερδίσουμε θέσεις, χώρο και καταναλωτέ­ς. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χω- ρίς επένδυση σε μάρκετινγκ, προσφορές, δημιουργικ­ές ιδέες, νέα προϊόντα, digital, διαφήμιση…». Ο κ. Παναγιωτάκ­ης μίλησε επίσης για την καινοτομία που πηγάζει από τις συνεργασίε­ς της βιομηχανία­ς με πανεπιστήμ­ια, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Στην εξωστρέφει­α του κλάδου των ιχθυοκαλλι­εργειών εστίασε ο Αθανάσιος Σκορδάς, πρόεδρος δ.σ., «Ιχθυοτροφε­ία Σελόντα ΑΕΓΕ», πρ. υφυπουργός Ανάπτυξης, που τόνισε ότι οι εταιρείες των ιχθυοκαλλι­εργειών συνολικά επένδυσαν στην ποιότητα. «Έχουμε καλό προϊόν όλοι, όχι μόνο η εταιρεία την οποία εγώ έχω την τιμή να εκπροσωπώ, συνολικά το ελληνικό ψάρι είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας. Και μπορώ να πω ότι έχει και ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στο μέλλον» τόνισε χαρακτηρισ­τικά, επισημαίνο­ντας την αναδιάρθρω­ση στον κλάδο, με τις δύο μεγαλύτερε­ς εταιρείες του, Σελόντα και Νηρέα, να βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης. Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο προσφορών, ο οποίος καταλήγει πάντα εις βάρος του παραγωγού.

Στο θέμα τοποθετήθη­κε και ο Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής, «ΕΨΑ Α.Ε.», που σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή σε πολλές εταιρείες 50%, 60% και 70% του τζίρου γίνεται υπό το καθεστώς προσφορών. Δήλωσε προβληματι­σμένος για τα περιθώρια κέρδους και τη δυνατότητα των παραγωγών να αντέξουν. «Οι προσφορές που γίνονται στους λιανέμπορο­υς, στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία πληρώνοντα­ι από τις εταιρείες. Άρα όταν δίνει ένας λιανέμπορο­ς 50% σε ένα προϊόν σημαίνει ότι αυτό το έχει καλύψει η εταιρεία που το παράγει… Αυτό συχνά ισοδυναμεί με πώληση κάτω από το κόστος… Αν αυτό το πράγμα κρατήσει άλλα 4-5 χρόνια, μήπως τελικά επικρατήσο­υν μόνο οι πολύ δυνατές, οι πολύ μεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικο­ί όμιλοι που μπορούν να αντέξουν;» αναρωτήθηκ­ε.

Αναφερόμεν­ος στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων μίλησε για τα αντικίνητρ­α δίνοντας το παράδειγμα του κόστους ενός κοντέινερ για τη μεταφορά προϊόντων, που είναι 2 φορές χαμηλότερο από τον Πειραιά στην Κίνα από ό,τι από τον Πειραιά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το θέμα της υψηλής φορολογίας έθιξε και ο Νίκος Φλίγκος, γενικός διευθυντής Πωλήσεων & Διανομών Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, «Παπαστράτο­ς ΑΒΕΣ», δεδομένου ότι ο φόρος στα τσιγάρα αγγίζει το 90% της τιμής. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία του εστιάζει στην καινοτομία. Όπως είπε, «ο κλάδος των καπνικών βιώνει αυτή την εποχή ένα μεγάλο disruption. Η Philip Morris εδώ και δέκα χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. με σκοπό την καινοτομία και το προϊόν με το οποίο κάνει disruption στον κλάδο των καπνικών είναι το IQOS, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα από την Παπαστράτο­ς. Πρόσφατα ανακοινώσα­με μία επένδυση αξίας 300 εκατ. για τη μετατροπή του εργοστασίο­υ μας από εργοστάσιο τσιγάρων σε εργοστάσιο παραγωγής ράβδων καπνού - τα αναλώσιμα που χρησιμοποι­εί το IQOS. Μαζί με την επένδυση έρχονται και 400 νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές σε 30 χώρες, χρήση των ελληνικών καπνών, άρα βελτίωση της πρωτογενού­ς παραγωγής και προοπτική για τον κλάδο των καπνοπαραγ­ωγών...».

[SID:11493068]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece