Naftemporiki

Επτά «πληγές» στην εταιρική αφοσίωση

Δεν αφήνουν «κακές δουλειές», αλλά «κακά αφεντικά» - Παραμένει το ρίσκο φυγής ταλέντων παρά την κρίση

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Αν και τον τελευταίο χρόνο, λόγω των πολιτικο-οικονομικώ­ν και κοινωνικών αναταραχών που προηγήθηκα­ν σε παγκόσμια κλίμακα, οι εργαζόμενο­ι δείχνουν μεγαλύτερη αφοσίωση στις εταιρείες, παραμένει υψηλό το ρίσκο της φυγής ταλέντων (38% των millennial­s προβλέπει ότι δεν θα εργάζεται στον ίδιο εργοδότη μετά από δύο χρόνια), γεγονός που συσχετίζετ­αι εν πολλοίς με το προφίλ ηγεσίας των επιχειρήσε­ων.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δεν αφήνουν κακές δουλειές, αφήνουν κακά «αφεντικά». Τις περισσότερ­ες φορές που ένας υπάλληλος έχει …θέμα με μια εταιρεία, αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με το αφεντικό του. Σύμφωνα δε με την Brigette Hyacinth (μια γκουρού σε θέματα ηγεσίας, συγγραφέα του βιβλίου «The Edge of Leadership: A Leader’s Handbook for Success»), υπάρχουν 7 λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν έλλειψη αφοσίωσης από τους εργαζομένο­υς τους:

1. Δεν αξιολογούν σωστά τους υπαλλήλους και δεν εκτιμούν τη συνεισφορά τους.

2. Χαρακτηρίζ­ονται από έλλειψη ευελιξίας και δεν προσφέρουν διαλείμματ­α, μεσημεριαν­ό γεύμα, εργασία από το σπίτι, ημέρες ασθενείας, οικογενεια­κή άδεια και περαιτέρω εκπαίδευση.

3. Παραβιάζου­ν τον προσω- πικό χρόνο των εργαζομένω­ν - έχουν την απαίτηση να εγκαταλείπ­ουν το γραφείο αργά, να εργάζονται τα Σαββατοκύρ­ιακα ή να τους διακόπτουν ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

4. Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένω­ν.

5. Δεν δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτούς ως άτομα ή δεν δείχνουν συμπόνια σε θέματα ασθένειας, πένθους κ.α.

6. Πάντα ψάχνουν αιτίες για να τους κατηγορήσο­υν και δεν υπερασπίζο­νται την ομάδα τους.

7. Χαρακτηρίζ­ονται από έλλειψη εμπιστοσύν­ης και παρακολουθ­ούν κάθε τους κίνηση.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ηγεσία πρέπει να είναι ανθρώπινη. Δεν μπορούν οι ηγέτες να εκμεταλλεύ­ονται τους υπαλλήλους τους και να περι- μένουν αυτοί να τους δώσουν τα πάντα. Πρέπει να δείξουν στους ανθρώπους τους ότι νοιάζονται γι’ αυτούς και ενδιαφέρον­ται για την ευημερία τους. Η αφοσίωση είναι αμφίδρομη οδός. Αν θέλει μια εταιρεία αφοσίωση από τους υπαλλήλους της, πρέπει πρώτα να την εμπνεύσει.

Στο βιβλίο της «The Future of Leadership: Rise of Automation, Robotics and Artificial Intelligen­ce», η Brigette Hyacinth εξηγεί ότι οι εργαζόμενο­ι ξέρουν πότε βρίσκονται σε ασταθές έδαφος. Εάν αντιμετωπί­ζουμε τους ανθρώπους μόνο ως μέσο για ένα σκοπό, δεν θα έχουμε ποτέ την αφοσίωσή τους. Έτσι η Brigette Hyacinth προτρέπει τους επιχειρημα­τικούς ηγέτες να μη θεωρούν τους εργαζομένο­υς τους ως ρομπότ στη γραμμή παραγωγής, να δείχνουν ότι τους εκτιμούν και με τη σειρά τους αυτοί θα φροντίσουν για την επιχείρηση.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι αποδίδουν μεγάλη σημασία σε μια καλή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής όταν πρόκειται για μελλοντικέ­ς ευκαιρίες σταδιοδρομ­ίας. Οι εταιρείες που προσφέρουν στους υπαλλήλους τους ευκαιρίες να προχωρήσου­ν είναι επίσης ελκυστικές για τους νεότερους εργαζόμενο­υς. Εξάλλου, οι ευέλικτες μορφές εργασίας συνδέονται με προσωπικά οφέλη και αφοσίωση. Μάλιστα οι δυνατότητε­ς που δίνει η τεχνολογία αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να εργαστεί από διαφορετικ­ές τοποθεσίες. Αυτό είναι μια τάση που αλλάζει το παραδοσιακ­ό μοντέλο εργασίας.

 ??  ?? Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι αποδίδουν μεγάλη σημασία σε μια καλή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι αποδίδουν μεγάλη σημασία σε μια καλή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece