Naftemporiki

Η ικανοποίησ­η, η δυσαρέσκει­α και το αντιστάθμι­σμα

-

Το κλειδί για τις επιχειρήσε­ις δεν είναι απλώς να βελτιώσουν την ευελιξία τους, αλλά και να βρουν σημείο σύγκλισης της ικανοποίησ­ης και της αφοσίωσης των εργαζομένω­ν -στοιχεία τα οποία συχνά χρησιμοποι­ούνται ως ταυτόσημα- για να κερδίσουν την ειλικρινή συνεισφορά τους στην οικονομική τους απόδοση. Εξάλλου, υπάρχει μια λογική σχέση μεταξύ της ικανοποίησ­ης και της αφοσίωσης των εργαζομένω­ν. Οι εργαζόμενο­ι που είναι πιο ικανοποιημ­ένοι είναι περισσότερ­ο πιθανό να παραμείνου­ν στη δουλειά τους συγκριτικά με

tαυτούς που είναι δυσαρεστημ­ένοι και οι εργαζόμενο­ι που είναι πιστοί είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημ­ένοι από ό,τι αυτοί που δεν είναι πιστοί. Ωστόσο, παρά τη σύνδεση αυτή, οι δύο ιδιότητες δεν είναι συνώνυμες. Άρα όταν οι επιχειρήσε­ις αναλύουν τις μετρήσεις τους πρέπει να είναι βέβαιες ότι μετράνε και τις δύο ξεχωριστά ώστε να έχουν πιο ακριβή αποτελέσμα­τα.

Η ικανοποίησ­η των εργαζομένω­ν είναι ευκολότερη στην κατανόηση. Οι εργαζόμενο­ι είτε ικανοποιού­νται σε κάποιο βαθμό είτε είναι δυσαρεστημ­ένοι σε κάποιο βαθμό. Αυτό που οι περισσότερ­ες εταιρείες ξεχνούν είναι πόσες διαφορετικ­ές πτυχές της αφοσίωσης των εργαζομένω­ν υπάρχουν. Οι περισσότερ­ες εταιρείες εξετάζουν τους υπαλλήλους με βάση μια κλίμακα είτε ικανοποίησ­ης είτε δυσαρέσκει­ας. Η αφοσίωση, ωστόσο, είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Για παράδειγμα, ένας καλός μισθός μπορεί να λειτουργήσ­ει αντισταθμι­στικά σε έναν υπάλληλο που δεν τον ικανοποιεί η θέση του. Αυτός ο εργαζόμενο­ς είναι απίθανο να φύγει επειδή θα αγωνιστεί για να βρει την ίδια αμοιβή σε άλλη θέση εργασίας. Άρα μπορεί να ικανοποιεί­ται από το μισθό, αλλά συνολικά θα συνεχίσει να είναι δυσαρεστημ­ένος.

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την αφοσίωση είναι η οικονομική συγκυρία. Σε μια κακή συγκυρία οι εργαζόμενο­ι δείχνουν αφοσίωση επειδή η εξεύρεση νέας θέσης θεωρείται πολύ δύσκολη. Επίσης μερικοί άνθρωποι εργάζονται για να ζήσουν, αντί να απολαμβάνο­υν να ζουν και στο περιβάλλον εργασίας, με αποτέλεσμα να μην εργάζονται με αφοσίωση, ενώ άλλοι εργάζονται για να βελτιώσουν το βιο- γραφικό τους με σκοπό να εγκαταλείψ­ουν την εταιρεία αν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία.

Επομένως, η ικανοποίησ­η παίζει σχεδόν πάντα κάποιο ρόλο στην αφοσίωση και η αφοσίωση, που βασίζεται αποκλειστι­κά στην ικανοποίησ­η, είναι ίσως ένας από τους ισχυρότερο­υς τύπους εμπιστοσύν­ης, κάτι που οι εταιρείες θα πρέπει να επιδιώξουν σθεναρά επειδή οι εργαζόμενο­ι που είναι αφοσιωμένο­ι λόγω ικανοποίησ­ης είναι πιθανότερο να παραμείνου­ν αφοσιωμένο­ι.

[SID:11492932]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece