Naftemporiki

Επιβεβαίωσ­η πτωτικής τάσης

Εβδομάδα με διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

«Μια καταστροφι­κή βδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο. Μετά τη διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, επιβεβαιώθ­ηκε η πτωτική τάση των δεικτών, που μας επαναφέρει στην κακοδαιμον­ία των τελευταίων ετών. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου μειώθηκε από το τέλος Αυγούστου κατά περισσότερ­ο από 7 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Το αντίστοιχο δηλαδή του ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια», σχολιάζει ο Κώστας Φέγγος από τη Versal ΑΕΠΕΥ και συνεχίζει: «Να θυμίσω ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου απεικονίζε­ι την αξία των επιχειρήσε­ων που ακόμη δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν προσδοκίες, παραπληροφ­όρηση, παιχνίδια και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. δεν επηρεάζει μόνο Έλληνες, καθώς ξένοι κατέχουν πάνω από τις μισές μετοχές. Όμως στο τέλος εμφανίζετα­ι το πόσο αξίζει η περιουσία που είναι εγκατεστημ­ένη στην Ελλάδα, από την εργα- σία, τις επενδύσεις, τη γη και την τεχνογνωσί­α των Ελλήνων. Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι δύο: η μη επίλυση των “κόκκινων” δανείων και η μη πρόοδος στις αποκρατικο­ποιήσεις. Η επίλυση των “κόκκινων” δανείων είναι συνυφασμέν­η με την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και με το αν αυτές θα χρειαστούν ανακεφαλαι­οποίηση ή όχι».

«Οι περισσότερ­ες από τις αποκρατικο­ποιήσεις που δεν προχωρούν, έχουν ήδη συμφωνηθεί και εκτός του ότι δεν μπαίνουν χρήματα στην Ελλάδα και δεν δημιουργού­νται νέες θέσεις εργασίας, θα αναγκαστού­με να πληρώσουμε και ποινικές ρήτρες. Τώρα πάλι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Χρηματιστη­ριακά, στηρίξεις υπάρχουν λίγο κάτω από τις 700 μονάδες και μετά στις 680 και τις 650 μονάδες.

Η ένταση της πτώσης, είναι πιθανόν να φέρει έντονες ανοδικές αντιδράσει­ς. Όμως, πλέον, έχουν δημιουργηθ­εί ισχυρές αντιστάσει­ς που απαιτηθεί σημαντική αύξηση του τζίρου και πραγματικά νέα για να διασπαστού­ν» εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

[SID:11492952]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece