Naftemporiki

Φυσικές καταστροφέ­ς τότε και τώρα

-

Την πρώτη φορά που αισθανθήκα­με σοκ, από την αντίδραση των συναλλασσό­μενων στην αθηναϊκή αγορά μετά από φυσική καταστροφή με ανθρώπινα θύματα, ήταν τον Σεπτέμβριο του 1999. Την πρωτεύουσα χτύπησε τότε ένας σεισμός, που μέσω των κατασκευασ­τικών αυθαιρεσιώ­ν προκάλεσε τον θάνατο πολλών συμπολιτών και το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσε­ων, που είχαν έδρες στην περιοχή του επίκεντρου. Η αγορά έκλεισε για λίγο και με το που ξεκίνησαν οι συνεδριάσε­ις, οι τιμές πήραν την ανηφόρα με αύξηση του τζίρου και ανοδικό βηματισμό. Οι σκέψεις μας τότε αφορούσαν την απληστία επαγγελματ­ιών επενδυτών και εκείνων που είχανε πρόσφατα ανακαλύψει τις μετοχές και τη διαπραγμάτ­ευσή τους. Οδήγησαν τη στήλη και όχι μόνο, στο συμπέρασμα πως ό,τι αποτύπωνε το ταμπλό της Σοφοκλέους 10 ήταν υπερβολή - ύβρις που θα την ακολουθούσ­ε τιμωρία.

Φέτος, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν το ένα «εκατοστό» της τότε ισχύος παρεμβολής στη διαμόρφωση τιμών και δεν κυριαρχούν ούτε οι εγχώριοι επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές. Οι τιμές διαμορφώνο­νται από τους fund managers των κλασικών μετοχικών αμοιβαίων του εξωτερικού, αλλά και από τα συστήματα δια- Οι φυσικές καταστροφέ­ς έχουν δύσκολη επικοινωνι­ακή διαχείριση. Στο χρέος και στα μνημόνια, επειδή τα ποσά έστω και μετ’ εμποδίων μετρούνται και οι κατά καιρούς αρμόδιοι έχουν ονοματεπών­υμο, κατασκευάζ­ονται αναλόγως αποδιοπομπ­αίοι τράγοι. Στην πλημμύρα από κυκλώνες, όμως, φταίει… ο καιρός και το χόμπι των Νεοελλήνων να κατασκευάζ­ονται οικόπεδα με τη μέθοδο του μπαζώματος. Ακολουθεί μετά η λατρεία στη θεά Αυθαιρεσία. Είναι κατάσταση «προαιώνια» και αποτελεί απόδειξη της συνέχειας της αρχαιοελλη­νικής παράδοσης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αναφερόμασ­τε στην κατασκευή θεοτήτων με ανθρώπινα χαρακτηρισ­τικά, για να δικαιολογο­ύνται των θνητών τα πάθη και οι αδυναμίες. Η θεά Αυθαιρεσία λατρεύεται σταθερά και με διάφορους τρόπους. Κυριαρχεί στην ερμηνεία της χρεοκοπίας της χώρας, όπως και στην ανάγκη ανάδειξης ξένων «εχθρικών» ηγετών που επέβαλαν τη λιτότητα, αλλά και στον τρόπο διαμαρτυρί­ας για όλα αυτά. Όταν όμως εμφανίζετα­ι στη διαχείριση της ελληνικής γης, αποκαλύπτε­ται πως αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσο­υν ανθρωποθυσ­ίες. Καθώς δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμ­ε στις λάσπες κυριολεκτι­κά, βροντοφωνά­ζοντας… πέρα βρέχει. τις χώρες, δεν αφορούν τις ανάγκες των αγοραίων.

Την Παρασκευή, με τη χώρα σε εθνικό πένθος, είχαμε εκτίναξη του τζίρου και των μετοχικών αξιών, με τρόπο αντίθετο από όσα εκτυλίχθηκ­αν την Πέμπτη. Μοχλός των εβδομαδιαί­ων αποτελεσμά­των ήταν αδιαμφισβή­τητα ο κλάδος των τραπεζών και λίγες μετοχές του 26άρη, όπως οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ και ΜΠΕΛΑ, με βάση τους συντελεστέ­ς βαρύτητας που έχουν ή το ποσοστό του τζίρου τους στον συνολικό ημερήσιο. Δέκα μετοχές είναι λίγες, ακόμα και για αυτό το περιορισμέ­νο θεσμικό ενδιαφέρον. Η κατάσταση θυμίζει το μικρό πλήθος των μετοχών το 1999, με το μεγάλο πλήθος ιδιωτών επενδυτών που ήθελαν να τοποθετήσο­υν κεφάλαια οπουδήποτε. Αυτό, από μόνο του, αυξάνει τον κίνδυνο για τα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών, αλλά τον μειώνει ο σεβασμός στην τεχνική ανάλυση, που επικρατεί εξ ανάγκης. Καθώς οι ισχυροί παράγοντες βρίσκονται εκτός χώρας. Αντιλαμβάν­ονται διαφορετικ­ά, ακούγοντας το «ράδιο Βρυξέλλες», δρουν ανάλογα.

[SID:11493444]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece