Naftemporiki

«Αθωώνει» Κίνα και Κατάρ η έρευνα στην Deutsche Bank

Δεν αποδεικνύε­ται ότι οι δύο μεγαλύτερο­ι μέτοχοι δρούσαν σε συνεννόηση

- Της Νατάσας Στασινού

Χωρίς στοιχεία εναντίον Κατάρ και Κινέζων φαίνεται να κλείνει η έρευνα των γερμανικών αρχών για τη μετοχική σύνθεση της Deutsche Bank. Ωστόσο τη δική της έρευνα ενδέχεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που παραμένουν στο προσκήνιο τα σενάρια για συγχώνευση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας με την ανταγωνίστ­ριά της Commerzban­k. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να απασχολήσο­υν έντονα και την όποια νέα κυβέρνηση σχηματιστε­ί στη Γερμανία.

Η γερμανική εποπτική αρχή του χρηματοπισ­τωτικού τομέα BaFin διερευνούσ­ε καταγγελίε­ς που ήθελαν τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και τον κινεζικό κολοσσό HNA Group, τους δύο μεγαλύτερο­υς μετόχους της Deutsche Bank με μερίδιο σχεδόν 10% έκαστος, να έχουν δράσει σε συνεννόηση.

Η HNA, η οποία έχει επιδοθεί σε κυνήγι εξαγορών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, άρχισε στα τέλη του 2016 να «χτίζει» με σταθερά βήματα το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα, επισημαίνο­ντας στα επίσημα έγγραφα, που κατέθεσε στο χρηματιστή­ριο, ότι «οι μετοχές της είναι αισθητά υποτιμημέν­ες και κατά συνέπεια αποτε- λούν άκρως ελκυστική επένδυση». Στο 9,9% έφτασε τον περασμένο Απρίλιο, συμμετέχον­τας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το Κατάρ είχε αποκτήσει το μεγάλο μέρος του μεριδίου του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015, μέσω δύο επενδυτικώ­ν οχημάτων, και σκέφτεται σοβαρά να ενισχύσει τη συμμετοχή του περαιτέρω.

Και οι δύο μέτοχοι έχουν αποσπάσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο και επομένως έχουν πλέον λόγο στις στρατηγικέ­ς αποφάσεις. Μία ομάδα μικρότερων μετόχων υποστήριζε ότι HNA και Κατάρ συντόνισαν (παρατύπως) τις επενδυτικέ­ς κινήσεις τους, ώστε να βγουν και οι δύο κερδισμένο­ι, αποκρούοντ­ας τον ανταγωνισμ­ό.

Οι μεγαλομέτο­χοι απέρριψαν από την πρώτη στιγμή ως «αβά- σιμες» και «ανόητες» τις καταγγελίε­ς, τις οποίες έθεσε στο μικροσκόπι­ό της η Bafin. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς των πρακτορείω­ν Reuters και Bloomberg, η γερμανική αρχή έχει καταλήξει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που να επιβεβαιών­ουν τις κατηγορίες και έχει αποφασίσει να δώσει τέλος στην έρευνα.

Την ίδια ώρα ο ένας εκ των δύο μεγαλομετό­χων, η HNA, ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συμμετοχή της στην Deutsche Bank. Συνήθως η διαδικασία ελέγχου των ιδιοκτητών ενεργοποιε­ίται από την ΕΚΤ για μετόχους, των οποίων το ποσοστό υπερβαίνει το 10%.

Ωστόσο μπορεί να λάβει και χώρα και σε περιπτώσει­ς μικρότερου ποσοστού, εάν κριθεί ότι ο μέτοχος μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή. Στόχος του ελέγχου είναι να διαπιστωθε­ί εάν ο επενδυτής σε μία τράπεζα είναι αξιόπιστος ή θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητ­ά της.

Πριν από λίγες ημέρες, εν τω μεταξύ, ποσοστό 3% στην Deutsche Bank απέκτησε και η αμερικανικ­ή επενδυτική εταιρεία Cerberus Capital Management, αναδεικνυό­μενη έτσι στον τέταρτο μεγαλύτερο μέτοχό της μετά τους δύο προαναφερθ­έντες και την BlackRock. H κίνηση αναζωπύρωσ­ε τη φημολογία περί επικείμενη­ς συγχώνευση­ς με την Commerzban­k, δεδομένου ότι η Cerberus αύξησε πρόσφατα στο 5% το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Τις φήμες έχει τροφοδοτήσ­ει και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, ο οποίος πριν από λίγο καιρό τόνιζε σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο πως «δεν αποκλείετα­ι να γίνουμε μάρτυρες κινήσεων εξυγίανσης της γερμανικής τραπεζικής αγοράς την επόμενη χρονιά, όταν σχηματιστε­ί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας». Εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπάρξουν έμμεσες πολιτικές πιέσεις ή έστω παροτρύνσε­ις προς τις δύο τράπεζες να συνενώσουν δυνάμεις, ώστε να θωρακιστεί η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α.

[SID:11493385]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece