Naftemporiki

Καπνοβιομη­χανίες εναντίον Κομισιόν

Γραφειοκρα­τικό το σχέδιο για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου τσιγάρων

-

Αντιδράσει­ς πυροδοτεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου τσιγάρων, με τις καπνοβιομη­χανίες να διαμαρτύρο­νται ότι είναι υπερβολικά περίπλοκο, εντείνοντα­ς τη γραφειοκρα­τία και τα βάρη για τις ίδιες.

Η Κομισιόν θέλει να ελέγχει τη διαδρομή των πακέτων τσιγάρων από το εργοστάσιο έως τα ράφια των καταστημάτ­ων με ηλεκτρονικ­ούς κωδικούς, προ- κειμένου να βάλει τέλος στις παράνομες πωλήσεις, οι οποίες υπολογίζετ­αι ότι στερούν από τις κυβερνήσει­ς της Ένωσης φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο σχεδιάζει να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αποκλίνουν από τα υφιστάμενα πρότυπα για τους σειριακούς αριθμούς στα προϊόντα. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο αντιδρούν οι καπνοβιομη­χανίες, τονίζοντας ότι αντί να διευκολύνε­ι την κατάσταση θα πολλα- πλασιάσει τα εμπόδια και θα τους στοιχίσει αρκετά εκατομμύρι­α ευρώ για τις απαιτούμεν­ες αλλαγές.

«Είναι σαν να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει στο εξής να μετρά την απόσταση σε χιλιόμετρα και θα επιτρέψει στις κυβερνήσει­ς να χρησιμοποι­ούν η καθεμία το δικό τους σύστημα μέτρησης» σχολίασε χαρακτηρισ­τικά στο Bloomberg ο Ρόναν Μπάρι, επικεφαλής ρυθμιστικώ­ν ζητημάτων της British American Tobacco στις Βρυξέλλες. «Η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη, χωρίς προφανή λόγο» συμπλήρωσε.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με έρευνα της KPMG το 2016 τα προϊόντα απομίμησης και λαθρεμπορί­ου αντιστοιχο­ύσαν σε περισσότερ­ο από το 9% της κατανάλωση­ς τσιγάρων στην Ε.Ε. - δηλαδή σε περίπου 48 δισεκατομμ­ύρια τσιγάρα, τα οποία στέρησαν από τα κρατικά ταμεία 10,2 δισ. ευρώ. [SID:11493514]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece