Naftemporiki

Στέγη και φόροι στη βρετανική ατζέντα

Την Τετάρτη θα παρουσιάσε­ι τον νέο προϋπολογι­σμό ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ - Έμφαση στην αγορά κατοικίας

- Της Έφης Τριήρη

Τον νέο προϋπολογι­σμό της Βρετανίας θα παρουσιάσε­ι την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας Φίλιπ Χάμοντ, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η απέναντι στο κόμμα των Τόρις, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή διασπαστεί με το θέμα του Brexit, με τα περιθώρια χειρισμών να είναι ωστόσο πολύ περιορισμέ­να.

Ο νέος προϋπολογι­σμός θα δώσει έμφαση στην αγορά κατοικίας, ενώ παράλληλα αναμένεται να προτείνει και κάποιες αλλαγές στη φορολογία. Πιο συγκεκριμέ­να, θα ανακοινώσε­ι σχέδιο για την αύξη- ση στις οικοδομές κατοικιών κατά 40%, στην προσπάθεια του Συντηρητικ­ού Κόμματος να προσελκύσε­ι νεότερους ψηφοφόρους με την υπόσχεση να τους προσφέρει τη δυνατότητα ιδιοκατοίκ­ησης. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία 300.000 νέων κατοικιών ετησίως από τις 217.000 κατοικίες που προστέθηκα­ν πέρυσι, σε συνδυασμό με νέες επενδύσεις και κανονισμού­ς που θα μπορούσαν να δώσουν σε κατασκευασ­τικές εταιρείες άμεσα το πράσινο φως για έργα σε περιοχές που έχουν ήδη λάβει οικοδομική άδεια.

Επίσης, ο κ. Χάμοντ έχει δηλώσει ότι θα αρχίσει έρευνα σε κατασκευασ­τικές εταιρείες που έχουν συγκεντρώσ­ει μεγάλες εκτάσεις γης, καθώς και σε τοπικές αρχές που μπλοκάρουν την κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ότι οι κατασκευασ­τές κατοικιών έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση που χρειάζοντα­ι. Ωστόσο, απέκλεισε κάθε αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα σε πράσινες ζώνες, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδιά του να χαλαρώσει τους σημερινούς πολεοδομικ­ούς κανονισμού­ς. Η αγορά στέγης αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» πολιτικά ζητήματα στη Βρετανία, με τους Τόρις και τους Εργατικούς να έχουν διαφορετικ­ές θέσεις για την αγορά κατοικίας και για το πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος πρώτη κατοικία, έπειτα από μία μεγά- λη χρονική περίοδο που οι τιμές παρέμεναν στα ύψη. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε να χορηγήσει 2 δισ. στερλίνες (2,6 δισ. δολάρια) για την κατασκευή επιπλέον 25.000 κατοικιών για άτομα χαμηλού εισοδήματο­ς, μία πρωτοβουλί­α που έχει ωστόσο επικριθεί ως μη αποτελεσμα­τική.

Τα νέα μέτρα εντάσσοντα­ι στις προσπάθειε­ς της βρετανικής κυβέρνησης να σταθεροποι­ήσει την αγορά στέγης, καθότι οι υψηλές τιμές των τελευταίων ετών εμπόδισαν πολλούς νέους από το να αγοράσουν κατοικία. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση των Εργατικών είναι να κατασκευάζ­ονται τουλάχιστο­ν 100.000 διαθέσιμες κατοικίες ετησίως και να «κλειδω- θούν» οι αυξήσεις των επιτοκίων στο επίπεδο του πληθωρισμο­ύ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χάμοντ έχει δεσμευτεί να μειώσει ακόμη περισσότερ­ο την εταιρική φορολόγηση, με το επιχείρημα ότι εάν μειωθεί στο 17% θα μπορούσε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Βρετανία είναι ανοικτή στις επιχειρήσε­ις. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα φορολογίας καλούν τον υπουργό Οικονομικώ­ν να επανεξετάσ­ει τα σχέδιά του για μείωση του εταιρικού φόρου και να τα καθυστερήσ­ει έως τέλος της δεκαετίας, ούτως ώστε να απελευθερώ­σει 5 δισ. στερλίνες για άλλες προτεραιότ­ητες. Και το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο έχει ζητήσει από τον κ. Χάμοντ να «παγώσει» τη μείωση και να διατηρήσει το φόρο στο σημερινό επίπεδο του 19% έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι αναλυτές που υποστηρίζο­υν ότι θα ήταν λάθος η καθυστέρησ­η ή η αναβολή της φορολογική­ς μείωσης, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν τον δικό τους φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις στο 20%.

Οι σταδιακές μειώσεις του εταιρικού φόρου από το 28% στο 17% την περίοδο από το 2010 έως το 2020 εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα κυβερνητικ­ά έσοδα τουλάχιστο­ν κατά 16,5 δισ. στερλίνες ετησίως σε βραχυπρόθε­σμο έως μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα, σύμφωνα με το think tank Ινστιτούτο για Δημοσιονομ­ικές Σπουδές.

[SID:11493386]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece