Naftemporiki

Το μεταναστευ­τικό κρατάει μακριά την «Τζαμάικα»

Νέο αδιέξοδο για σχηματισμό κυβέρνησης

-

Επί ξυρού ακμής η πολιτική ζωή στη Γερμανία, καθώς ούτε και χθες έγινε δυνατόν τα τέσσερα κόμματα, που διαπραγματ­εύονται τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ του συντηρητικ­ού συνασπισμο­ύ της Άγκελα Μέρκελ (CDU-CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθη­κε λίγο μετά τις 7μ.μ. ώρα Ελλάδας, δίχως έως αργά το βράδυ να ανακοινωθε­ί οτιδήποτε.

Σύμφωνα με δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς από το Βερολίνο, τα κόμματα που μετέχουν στις διαπραγματ­εύσεις φαίνεται ότι έφτασαν σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσο­υν στο μεταναστευ­τικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, τη σκυτάλη της διαπραγμάτ­ευσης παρέλαβαν από τις αντιπροσωπ­είες οι ίδιοι οι ηγέτες των κομμάτων, με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ τα τέσσερα κόμματα ανακοίνωσα­ν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμο­ύ «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδια­κό επίπεδο. Μια αποτυχία τους θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημο­κράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθεντα­ι να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνου­ν στην αντιπολίτε­υση. Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμι­κή ιστορία της χώρας. «Το FDP αναμένει τώρα τους Πράσινους και τους συντηρητικ­ούς για να διαπιστώσε­ι πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε και αν θα μπορούμε να κοιτάμε οι μεν τους δε στα μάτια» δήλωσε η γ.γ του κόμματος Νίκολα Μπέερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα είναι η σειρά των άλλων κομμάτων να κάνουν παραχωρήσε­ις.

Η Άγκελα

Ενώ το FDP εξακολουθε­ί να ζητεί μειώσεις φόρων, φαίνεται ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα αφορά τη μετανάστευ­ση, αφού οι Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU, επιμένει να τεθεί όριο στις νέες αφίξεις, στις 200.000 ετησίως. Από την άλλη, οι Πράσινοι διαφωνούν με το μέτρο αυτό και ταυτόχρονα θέλουν να διατηρηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε όλους που εξασφαλίζο­υν άσυλο στη Γερμανία να φέρνουν στη χώρα και την οικογένειά τους.

Να σημειωθεί ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζοντ­αι, στο μεταναστευ­τικό, με θέσεις ακόμη σκληρότερε­ς κι αυτών των Βαυαρών, της δεξιάς CSU, επιμένοντα­ς στην παράταση των περιορισμώ­ν που ισχύουν για την επανένωση οικογενειώ­ν, σε περιπτώσει­ς προσφύγων πολέμου (αφορά κυρίως Σύρους και Ιρα- κινούς). Η σκληρή στάση των Φιλελευθέρ­ων φαίνεται να εμπόδισε τους Βαυαρούς διαπραγματ­ευτές να επιδείξουν κάποια κινητικότη­τα σε αυτό το θέμα.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο Κοινοβούλι­ο τον Σεπτέμβριο.

«Τα κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστο­ύν, προβάλλοντ­ας απαιτήσεις στον μέγιστο βαθμό» δήλωσε ο εκ των ηγετών των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι έτοιμα, πείτε το υπευθυνότη­τα ή πατριωτισμ­ό, να μετακινηθο­ύν- και το έχουμε κάνει σε κάθε τομέα, μέχρι το κατώφλι του πόνου».

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς επαναβεβαί­ωσε χθες στην κυριακάτικ­η «Bild» τη θέση του κόμματός του ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχε­ι σε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμο­ύ με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματ­εύσεων για συνασπισμό «Τζαμάικα».

Πάντως, οι Γερμανοί πολίτες είναι διχασμένοι ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, εάν ναυαγήσουν τελικά οι διερευνητι­κές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ «Τζαμάικα», σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που δημοσιεύετ­αι στην κυριακάτικ­η «Bild».

Σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπει στο σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, δηλαδή της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD) του Μ. Σουλτς.

Υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμο­ύ τάσσεται το 49% των πολιτών και κατά το 47%. Επίσης, το 47% προκρίνει το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% τάσσεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

[SID:11493176]

 ??  ?? Μέρκελ.
Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece