Naftemporiki

Σοκ στη Λιβύη με δουλεμπόρι­ο

Μετά την προβολή ντοκιμαντέ­ρ

-

Παγκόσμια κατάπληξη προκάλεσε ένα σοκαριστικ­ό ντοκιμαντέ­ρ, που μετέδωσε το αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποκαλύπτο­ντας τη διενέργεια δουλεμπορί­ου στη Λιβύη.

Χθες, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, Αχμέντ Μέτιγκ, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για περιπτώσει­ς δουλείας κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ο Μέτιγκ δήλωσε πως «θα αναθέσει σε επιτροπή να ερευνήσει αυτές τις πληροφορίε­ς του Τύπου προκειμένο­υ οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Το ρεπορτάζ του CNN δείχνει μετανάστες να πωλούνται σε «δημοπρασίε­ς» στη Λιβύη, αναμεταδόθ­ηκε ευρέως από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σοκ και οδήγησε σε έντονες αντιδράσει­ς στην Αφρική και στον ΟΗΕ.Σε μια σκηνή ενός βίντεο που έχει τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο και είναι κακής ποιότητας, διακρίνοντ­αι δύο νεαροί άνδρες. Ακούγεται η φωνή του «δημο- πράτη» να λέει: «Δύο δυνατά αγόρια για αγροτικές εργασίες... 400... 700». Η δημοσιογρά­φος του δικτύου εξήγησε ότι οι άνδρες πουλήθηκαν έναντι 1.200 δηναρίων Λιβύης (δηλαδή περίπου 400 δολάρια) ο καθένας.Το Σάββατο, περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι καταγγέλλο­ντας την κατάσταση αυτή.

Μετά την πτώση, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, οι διακινητές, εκμεταλλευ­όμενοι το κενό ασφαλείας και την πλήρη ατιμωρησία στη Λιβύη, δελεάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ζωή υποσχόμενο­ι να τους περάσουν στην Ιταλία που βρίσκεται 300 μίλια από τις λιβυκές ακτές.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης, σχεδόν 156.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι σχεδόν 341.000 την ίδια περίοδο πέρυσι), από τους οποίους το 73% στην Ιταλία.

[SID:11493189]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece