Naftemporiki

«Εκθρόνιση» του Μουγκάμπε

Έπειτα από 37 χρόνια εξουσίας

-

Αποκαθηλώθ­ηκε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο δυνάστης της Ζιμπάμπουε. Χθες, το κυβερνών κόμμα της χώρας εκδίωξε από την ηγεσία του τον 93χρονο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του έδωσε προθεσμία μικρότερη των 24 ωρών προκειμένο­υ να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο, διαφορετικ­ά θα καθαιρεθεί, στην προσπάθεια να επιβάλει ένα ειρηνικό τέλος στα 37 χρόνια εξουσίας του έπειτα από ένα ντε φάκτο πραξικόπημ­α.

Ο Μουγκάμπε, ο μοναδικός ηγέτης που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησί­α της από τη

Βρετανία το 1980, αντικαταστ­άθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκο­υα, τον αντιπρόεδρ­ο τον οποίο απέπεμψε πριν από λίγες ημέρες, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο­ς κομματικός αξιωματούχ­ος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο σύντροφος Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε και αν δεν το κάνει μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο πρό- εδρος του Κοινοβουλί­ου θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ZANU-PF, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο του κόμματος. Η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγέ­ς από τους περίπου 200 αντιπροσώπ­ους του ZANU-PF, οι οποίοι συγκεντρώθ­ηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν την τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησ­ε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησα­ν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα, όπως και τουλάχιστο­ν τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, «G40».

[SID:11493187]

Ο Ρόμπερτ

 ??  ?? Μουγκάμπε.
Μουγκάμπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece