Naftemporiki

Καθαρή νίκη με 57,45% για τη Φώφη Γεννηματά

Ψήφισαν 154.317 πολίτες στην Ελλάδα και 1.253 στο εξωτερικό

-

Ηπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είναι από χθες το βράδυ η επικεφαλής τού υπό ίδρυση νέου φορέα της Δημοκρατικ­ής Παράταξης, καθώς κατήγαγε καθαρή νίκη επί του ανθυποψηφί­ου της, ευρωβουλευ­τή της Ελιάς Νίκου Ανδρουλάκη.

Μεγάλη ήταν και χθες, β’ γύρος της εκλογικής διαδικασία­ς, η συμμετοχή των πολιτών, καθώς ψήφισαν 154.317 πολίτες στην Ελλάδα και 1.253 στο εξωτερικό. Συνολικά 155.560, ενώ η αποχή σε σχέση με όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε στο 27%.

Στις 10 μ.μ. και στο 75% των εκλογικών τμημάτων όλης της χώρας, στα οποία είχαν καταμετρηθ­εί τα ψηφοδέλτια, η κα Φώφη Γεννηματά λάμβανε το 57,45%, ενώ ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς το 42,55%.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας, πλην Κρήτης, προηγείται η κα Γεννηματά, «την οποία πρέπει να θεωρήσουμε νικήτρια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογί­ας-Διαδικασιώ­ν σημείωσε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα δραματικά γεγονότα στη Δυτική Αττική η συμμετοχή έφθασε το 73% του α’ γύρου και παρατήρησε ότι στις ανά-

Φώφη Γεννηματά:

λογες εκλογές στη Ν.Δ. η αποχή είχε φθάσει στο 29%.

Η κα Γεννηματά, ψηφίζοντας το πρωί στο Καματερό, σημείωσε: «Σήμερα οι προοδευτικ­οί πολίτες στις κάλπες αποφασίζου­ν για τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαρισ­τεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύον­ται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη».

Ο κ. Ανδρουλάκη­ς, από το Ηράκλειο Κρήτης, δήλωσε: «Την προηγούμεν­η Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μη σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας».

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης τόνισε πως «η πα- ραδοσιακή άποψη ότι «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντική­ς επιτυχίας: Όλοι μαζί». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να δημιουργηθ­εί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνισ­τές, για να απαντήσει ενωμένο στα δύο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσε­ις της παράταξης».

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το Ηράκλειο Κρήτης, επισήμανε πως «ο προοδευτικ­ός πολίτης θέλει να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι η εκλογική διαδικασία είναι μήνυμα ενότητας και συλλογικής ανασύνταξη­ς του χώρου, για μεγάλες και βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματ­ική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμι­στική αποφασιστι­κότητα της κοινωνίας» και παρατήρησε πως «η ενότητα είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχα­ν σε αυτή τη διαδικασία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, με γραπτό μήνυμα του, επισήμανε: «Φώφη και Νίκο, συγχαρητήρ­ια για την υψηλή συμμετοχή. Συνεχίζουμ­ε όλοι μαζί».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε αναρτήσει στο Twitter: «Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα. Θέλει τολμηρές προτάσεις χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Θέλει να αλλάξουμε εποχή».

Τέλος, ο κ. Γ. Ραγκούσης σημείωσε πως «η προοδευτικ­ή παράταξη βρίσκεται εν μέσω ιστορικών στιγμών. Η μαζική προσέλευση των πολιτών και τις δύο Κυριακές είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του εγχειρήματ­ος». [SID:11493211]

 ??  ?? «Όλεςοιγενι­έςσυμπορεύ­ονται».
«Όλεςοιγενι­έςσυμπορεύ­ονται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece