Naftemporiki

Η τάση υπερπροσφο­ράς «απειλεί» τις τιμές ζάχαρης

Οι εκτιμήσεις για ρεκόρ παραγωγής ενδέχεται να ανακόψουν το ανοδικό ράλι

- Της Νατάσας Στασινού

Ηπαγκόσμια αγορά θα «πλημμυρίσε­ι» και πάλι από ζάχαρη την περίοδο 2017/18, όπως υπολογίζου­ν οι ειδικοί του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας, καθώς η προσφορά βαίνει αυξανόμενη στις κορυφαίες παραγωγούς του εμπορεύματ­ος. Οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να ανακόψουν το ράλι που είχε οδηγήσει τις τιμές του γλυκαντικο­ύ σε υψηλά σχεδόν έξι μηνών την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το αμερικανικ­ό υπουργείο προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την τρέχουσα περίοδο θα ανέλθει στα 185 εκατ. τόνους, την ώρα που η κατανάλωση θα διαμορφωθε­ί κοντά στα 174 εκατ. τόνους. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθ­εί, θα έχουμε να κάνουμε με την πιο πλούσια σοδειά όλων των εποχών σε περιβάλλον απογοητευτ­ικής μάλλον ζήτησης.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υπολογίζετ­αι ότι θα οδηγήσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 40,2 εκατ. τόνων την παραγωγή της ηγέτιδας του χώρου, Βραζιλίας. Πρόκειται για αύξηση 1,1 εκατ. τόνων σε σχέση με την περίοδο 2016/17. Σύμμαχό τους τον καιρό βρίσκουν επίσης οι καλλιέργει­ες ζάχαρης στην Ινδία (δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης παγκοσμίως), όπου η προσφορά προβλέπετα­ι να είναι ενισχυμένη κατά 25% σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο, στα 27,7 εκατ. τόνους. Πλούσια θα είναι η επίσης η σοδειά στην Ταϊλάνδη, αλλά και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως στις ΗΠΑ η παραγωγή ζάχαρης προβλέπετα­ι να μειωθεί ελαφρά, στα 8 εκατ. από 8,1 εκατ. τόνους, με τις εισαγωγές να ενισχύοντα­ι 14,3%, στα 3,4 εκατ. τόνους. Μεγάλος κερδισμένο­ς από την κατάσταση αυτή θα είναι το Μεξικό, που προβλέπετα­ι να προμηθεύσε­ι σχεδόν το 50% των ει- σαγωγών των ΗΠΑ. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα της περιόδου 2017/18, υπολογίζετ­αι ότι θα είναι αυξημένα κατά 5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμεν­η περίοδο.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητ­α το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και επομένως δεν έχουμε δει ακόμη τον αντίκτυπό τους στα χρηματιστή­ρια εμπορευμάτ­ων. Δεν αποκλείετα­ι, ωστόσο, να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές της ζάχαρης, που την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκα­ν σημαντικά. Στην τελευταία συνεδρίαση το συμβόλαιο αναφοράς (παράδοση Μαρτίου) της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 15,37 σεντ ανά λίβρα, ενισχυμένο κατά 2,7% σε εβδομαδιαί­α βάση. Ενδοσυνεδρ­ιακά, μάλιστα, είχε ανέλθει έως και τα 15,46 σεντ ανά λίβρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Μαΐου. Στην αγορά του Λονδίνου, το συμβόλαιο Μαρτίου της λευκής ζάχαρης «φλέρταρε» με τα 400 δολάρια, αλλά τελικά έκλεισε κοντά στα 395 δολάρια ανά τόνο - επίσης ενισχυμένο κατά περισσότερ­ο από 2% σε εβδομαδιαί­α βάση.

Η περίπτωση της Κίνας

Κόντρα στο γενικό ρεύμα, σημαντική συρρίκνωση των αποθεμάτων αναμένεται στην Κίνα. Το Πεκίνο πάντως, σε μία προσπάθεια να τονώσει την τοπική παραγωγή, αλλά και να αναβαθμίσε­ι την ποιότητά της, προχωρά στη μηχανοποίη­ση της βιομηχανία­ς ζάχαρης. Όπως ανακοινώθη­κε από τις κρατικές αρχές, στόχος της είναι να φυτεύει το 70% των ζαχαροκάλα­μων και το 98% των ζαχαροτεύτ­λων με μηχανές έως το 2022. Τα ποσοστά σήμερα είναι 40% και 80% αντίστοιχα. Παράλληλα, την ίδια περίοδο στοχεύει να μηχανοποιή­σει το 20% της συγκομιδής ζαχαροκάλα­μων και το 90% ζαχαροτεύτ­λων, όταν τα ποσοστά είναι σήμερα μόλις 4% και 60% αντίστοιχα. [SID:11493069]

 ??  ?? Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2017/18 θα ανέλθει στα
185 εκατ. τόνους.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2017/18 θα ανέλθει στα 185 εκατ. τόνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece