Naftemporiki

Η Σαουδική Αραβία σε ρόλο ρυθμιστή

Διαμόρφωση των τιμών διεθνώς

- Της Έφης Τριήρη

Σε σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών εμπορευμάτ­ων διεθνώς τείνει να αναδειχθεί η Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία δεν παράγει πολλές πρώτες ύλες, πέρα από το πετρέλαιο, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα, και σίγουρα δεν αποτελεί μία τόσο μεγάλη καταναλώτρ­ια χώρα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως, οι οικονομικέ­ς και πολιτικές εξελίξεις στο βασίλειο αποτελούν σημαντικό παράγοντα ως προς τη διαμόρφωση της αγοράς εμπορευμάτ­ων αλλά και του εμπορίου.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ήταν μέχρι πρόσφατα εξαρτημένη ολοκληρωτι­κά από το πετρέλαιο, το οποίο εκπροσωπεί περίπου το 90% των εσόδων της. Ωστόσο, η τιμή αργού παραμένει περίπου στο ήμισυ των επιπέδων του 2014, με αποτέλεσμα το βασίλειο να προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να στηρίξει την οικονομία του και με άλλους τρόπους.

Η Σαουδική Αραβία εισήγαγε πέρυσι σίδηρο και χάλυβα καθώς και βιομηχανοπ­οιημένα αγαθά, τα οποία εκπροσώπησ­αν το 5,7% του συνόλου των εισαγωγών της. Επίσης, αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή (κατανάλωσε 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016) με δεδομένο ότι η ποσότητα αυτή αυξάνεται κα- τά μέσο όρο 7% την περίοδο από το 2006 έως το 2016. Επίσης, το 2016, η Σαουδική Αραβία υπήρξε ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγός αργού και προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν Ενέργειας. Πολύ περισσότερ­ο, η χώρα διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, μετά τη Βενεζουέλα. Το γεγονός αυτό προσδίδει στο βασίλειο τη μεγαλύτερη επιρροή στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, γνωστό ως PIF, έχει επενδύσει κεφάλαια στην ενέργεια, ενώ παράλληλα έχει χρηματοδοτ­ήσει προγράμματ­α στο Ριάντ που επικεντρών­ονται στα γαλακτοκομ­ικά και στην επεξεργασί­α τροφίμων. Επειδή, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Σαουδική Αραβία είναι πολύ έκρυθμη από πλευράς γεωπολιτικ­ών εξελίξεων, το βασίλειο δεν μπορεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ειδών διατροφής και γι’ αυτό προσπαθεί να κατασκευάσ­ει θερμοκήπια που θα έχουν βάση τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας για την παραγωγή επαρκών ειδών διατροφής τόσο για την ίδια τη Σαουδική Αραβία όσο και για τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Σαουδική Αραβία εξήγαγε μία σειρά και άλλων προϊόντων, πέραν του πετρελαίου, όπως μέταλλα, λιπάσματα και χαρτί. [SID:11493086]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece