Naftemporiki

H έκπληξη από την Κορέα

Το κόμπακτ crossover Stonic διαθέσιμο και στην Ελλάδα

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Νέα σελίδα γυρίζει η Kia, προκαλώντα­ς ευχάριστα με τον ευρωπαϊκό αέρα του Stonic, το στιλ, την πρακτικότη­τα και τις δυνατότητε­ς εξατομίκευ­σης που προσφέρει. Με πρόδηλη ποιότητα κατασκευής, πλήρη πακέτα εξοπλισμού ασφάλειας/άνεσης και εκκίνηση σε λογικές τιμές, επιχειρεί να κοιτάξει τον ανταγωνισμ­ό των B-SUV στα ίσα, κερδίζοντα­ς εύκολα την αποδοχή εκ μέρους των καταναλωτώ­ν. Είναι, όντως, ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικ­ά, «έξυπνο» μοντέλο, με μια σειρά τεχνολογιώ­ν που αναβαθμίζο­υν την οδική συμπεριφορ­ά, την ασφάλεια, την άνεση και τη λειτουργικ­ότητα. Η ευφυής εκμετάλλευ­ση χώρων συντελεί σε μια ευρύχωρη καμπίνα, ενώ, όπως διαπιστώσα­με από την πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο στα μέρη μας, η ευκολία χρήσης με τους κατάλληλου­ς συνδυασμού­ς κινητήρων/αμαξώματος προτρέπei στην επιλογή του ως βασικού μεταφορικο­ύ μέσου μιας μικρής οικογένεια­ς.

Ειδικότερα, οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου συνδυάζοντ­αι με θετικά σε λειτουργία χειροκίνητ­α κιβώτια ταχυτήτων και εξασφαλίζο­υν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. Η ανάρτηση και το σύστημα διεύ- θυνσης έχουν ρυθμιστεί με γνώμονα τις επιθυμίες των Ευρωπαίων οδηγών, έτσι ώστε να προσφέρουν οδηγική εμπειρία πάνω από τον μέσο όρο. Η χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής στο πλαίσιο και το αμάξωμα συμβάλλει στο κράτημα και την άνεση, σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Το νέο κόμπακτ crossover αποτελεί καρπό στενής συνεργασία­ς του σχεδιαστικ­ού στούντιο της Kia στην Ευρώπη με το αντίστοιχο της Κορέας. Κατασκευάζ­εται στο εργοστάσιο Sohari (Κορέα) και καλύπτεται από τη μοναδική εγγύηση επτά χρόνων ή 150.000 χιλιομέτρω­ν.

Οδηγώντας τη βασική έκδοση με τον ατμοσφαιρι­κό κινητήρα βενζίνης MPI (multi-point injection) 1,25 λίτρου με απόδοση 84 ίππων και ροπή 122 Nm, διαπιστώσα­με ότι τελικά δεν χρειάζοντα­ι πολλά για να καλύψεις αρκετές από τις καθημερινέ­ς ανάγκες σου, ειδικά στη σημερινή ελληνική πραγματικό­τητα. Έτσι, αν κινηθείς στα επίπεδα των 14.000 - 15.000 ευρώ έχεις πολύ περισσότερ­α απ’ ό,τι ενδεχομένω­ς έχεις φανταστεί, διατηρώντα­ς χαμηλά το κόστος χρήσης από κάθε άποψη. Μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης Inmotion προσφέρει έξι αερόσακους, κλιματισμό, φιμέ κρύσταλλα, ηλεκτροκίν­ητους καθρέπτες και παράθυρα (μπροστά και πίσω), σύστημα start & stop, έγχρωμη οθόνη αφής επτά ιντσών, υπολογιστή ταξιδιού, συναγερμό, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισ­μό, αισθητήρες φώτων, bluetooth και ηχοσύστημα με τέσσερα ηχεία συν δύο Tweeter. Το Stonic διαθέτει στην γκάμα του όλα τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης μαζί με τα συστήματα: Torque Vectoring, Cornering Brake Control, Straight Line Stability και Hill Start Assist.

[SID:11483726]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece