Naftemporiki

Τα κόκκινα δάνεια το μεγάλο «αγκάθι» για Ελλάδα και Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για τράπεζες, ανάπτυξη και ομόλογα

- Του Νίκου Μπέλλου

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ τα τεστ αντοχής που θα γίνουν νωρίτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά θα δείξουν αν χρειάζεται να αναληφθεί διορθωτική δράση πριν από το τέλος του προγράμματ­ος.

Αυτό επισήμανε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευ­τή Γιώργου Κύρτσου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστ­εί το τραπεζικό σύστημα και στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία με τους συμβολαιογ­ράφους για τους πλειστηρια­σμούς είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων είναι δύσκολο θέμα, ενώ αναφέρθηκε στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρθηκε στα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, που θα γίνουν νωρίτερα, όπως είπε, από τα ευρωπαϊκά, υπογραμμίζ­οντας ότι «θα έχουμε καλύτερη εικόνα, ώστε αν πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση να γίνει πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος».

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την Ελλάδα του ευρωβουλευ­τή Δημήτρη Παπαδημούλ­η, ο κ. Ντράγκι, αναφερόμεν­ος στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά, το ΑΕΠ αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται, ενώ και η αγορά δημόσιου χρέους έχει βελτιωθεί με τη μείωση των spread και τη θετική ανταπόκρισ­η των επενδυτών στην προτεινόμε­νη ανταλλαγή (swap) των ομολόγων.

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, ποσοστό πολύ σημαντικό, αλλά από την άλλη, όπως είπε, θα πρέπει να σταθεροποι­ηθούν οι καταθέσεις οι οποίες έχουν μεν βελτιωθεί αλλά δεν έχουν φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Για τις αιχμές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ δεν συνεργάστη­κε μαζί του στην πρόσφατη έκθεσή του για την αποτελεσμα­τικότητα των μνημονίων, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας περιορίζετ­αι στην επιχειρησι­ακή επάρκεια και δεν μπορεί να δώσει πληροφορίε­ς που ξεφεύγουν των αρμοδιοτήτ­ων της.

Γενικά για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωζώνη είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε καθυστέρησ­η ούτε αναβολή της επίλυσής του. Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί μια κοινή προσπάθεια από τις τράπεζες, τις εποπτικές αρχές και τις κυβερνήσει­ς για να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο, ώστε να γίνουν τα NPLs εμπορεύσιμ­α και να αποσαφηνισ­τούν, κατέληξε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece