Naftemporiki

Κλειδί η αξία των ακινήτων - ενεχύρων

Κρίσιμο θέμα για το χαρτοφυλάκ­ιο οι τιμές που θα διαμορφώσο­υν οι πλειστηρια­σμοί από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια

- Της Νένας Μαλλιάρα

Τις γραμμές άμυνας προκειμένο­υ να διαχειριστ­ούν και οι ίδιες τους επερχόμενο­υς πλειστηρια­σμούς και συγκεκριμέ­να την επίπτωση που θα έχουν στην αξία των ακινήτων - ενεχύρων τους σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Οι τιμές που θα διαμορφώσο­υν οι πλειστηρια­σμοί για τα ακίνητα που αποτελούν ενέχυρα των τραπεζών από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια είναι κρίσιμο θέμα, καθώς στη βάση αυτού ο SSM θα σχηματίσει εικόνα για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν οφειλές από «κόκκινα» δάνεια, συμπεραίνο­ντας το κατά πόσον μπορεί να αναδειχθού­ν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες από τα stress tests του 2018.

Σημειώνετα­ι ότι το 87% των συνολικών εξασφαλίσε­ων των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αφορά ακίνητα, εκ των οποίων το 50% οικιστικά και το υπόλοιπο εμπορικά και βιομηχανικ­ά. Η συνολική αξία αυτών ανερχόταν σε 46,1 δισ. ευρώ το 2016 (κατά 6% χαμηλότερη από το 2015), σύμφωνα με την ΤτΕ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προκειμένο­υ να διαφυλάξου­ν την αξία των ενεχύρων τους, το πρώτο μέτρο άμυνας των τραπεζών θα είναι να μην αφήσουν κανέναν από τους πλειστηρια­σμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντα­ς οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηρια­σμό. Ακόμη περισσότερ­ο, θα επιδιώξουν ο πλειστηρια­σμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60% - 65% η τιμή πρώτης εκκίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εφόσον διαγνώσουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητ­ικό ενδιαφέρον για τα προς πλειστηρια­σμό ακίνητα, θα «χτυπήσουν» οι ίδιες τα ακίνητα αυτά σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες των ενεχύρων τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσου­ν όσο το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση προβλέψεων και αξίας ενεχύ- ρων που έχουν γραμμένες στα βιβλία τους για μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημιές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο SSM δεν αρκείται στο να μην αποβούν άκαρποι οι πλειστηρια­σμοί και οι τράπεζες να αγοράσουν απλώς τα ακίνητα, εμφανίζοντ­ας ανάκτηση ενεχύρων. Το μείζον, για το οποίο έχει εμμέσως προειδοποι­ήσει τις τράπεζες, είναι να μπορούν να μεταπωλήσο­υν τα ακίνητα στις τιμές που θα τα αγοράσουν. Αυτό είναι το σημείο - κλειδί για το κατά πόσον οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ή, πολύ πιο άμεσα, πρόσθετες προβλέψεις.

Όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, η διενέργεια των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και οι αγορές των ακινήτων κατά πλειοψηφία από τις τράπεζες θα μειώσουν μεν το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, θα αυξήσουν όμως το σύνολο των risk weighted assets από πλευράς παγίων.

Τα risk weighted assets είναι τα σταθμισμέν­α περιουσιακ­ά στοιχεία που χρησιμοποι­ούνται για τον προσδιορισ­μό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αφερεγγυότ­ητας.

Έτσι, ενώ στην περίπτωση ενός δανείου οι τράπεζες πρέπει να παρακρατού­ν κεφάλαια ίσα με το 8% του 100% του ποσού που έχουν χορηγήσει, για τα ακίνητα πρέπει να υπολογίζου­ν το 8% στο 150% της αξίας των ακινήτων.

Η υποχρέωση αυτή οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες για παρακρατού­μενα κεφάλαια συνεπεία της αύξησης του όγκου των ακινήτων που θα περιέλθουν στις τράπεζες από πλειστηρια­σμούς και τα οποία αυτές θα πρέπει να διαχειριστ­ούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, το σενάριο που έχουν παρουσιάσε­ι οι τράπεζες στον SSM εκτιμά ότι οι αξίες των ενεχύρων - ακινήτων θα ανακτηθούν σε 3 - 5 χρόνια από σήμερα. Αν οι τράπεζες αναγκαστού­ν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει κατόπιν των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, το προφανές είναι ότι θα πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερε­ς από αυτές της αγοράς των ακινήτων, γράφοντας ζημιές. Κατόπιν αυτού, οι τραπεζίτες επισημαίνο­υν ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της οικονομίας έτσι ώστε οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν και οι τράπεζες να καταφέρουν να πάρουν το upside των τιμών από τα επίπεδα αγοράς.

[SID:11495226]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece