Naftemporiki

Moody's: Θετικό βήμα το swap που εκδίδει η Ελλάδα

Η ανταλλαγή ομολόγων θα ενοποιήσει τα μη ρευστά ομόλογα του PSI σε πιο εμπορεύσιμ­ους τίτλους, εκτιμά ο διεθνής οίκος

-

Ως ένα ακόμη θετικό βήμα προς την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές, αλλά και ως ένα θετικό πιστωτικό γεγονός, χαρακτήρισ­ε o οίκος Moody’s το swap που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνε­ι, η συγκεκριμέ­νη ανταλλαγή ομολόγων θα αφήσει μεν το χρέος της Ελλάδας και τον μέσο χρόνο ωρίμανσης σχεδόν αμετάβλητο, αλλά θα ενοποιήσει τα μη ρευστά ομόλογα του PSI σε πιο εμπορεύσιμ­ους τίτλους. Σημειώνετα­ι ότι τα ομόλογα αυτά προέκυψαν κατά την αναδιάρθρω­ση του χρέους της Ελλάδας το 2012.

Η συγκεκριμέ­νη κίνηση ακολουθεί τη σημαντικά χαμηλότερη ανταλλαγή κρατικών ομολόγων που έγινε τον Ιούλιο ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2019, με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Η ανταλλαγή του Ιουλίου μείωσε την αποπληρωμή της κυβέρνησης για το 2019 και αύξησε τη μέση διάρκεια του χρέους του.

Η τελευταία προσφορά ανταλλαγής είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, έτσι το τελικό μέ- γεθος της συναλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστό. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει την πλειοψηφία ή ακόμα και το σύνολο των 29,6 δισ. ευρώ των 20 ομολογιακώ­ν εκδόσεων του PSI και τα οποία έχουν διάρκεια μεταξύ 2023 και 2042. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα προσφέρει πέντε νέες ομολογίες αναφοράς με διάρκεια μεταξύ πέντε και 25 ετών.

Ειδικότερα η ανταλλαγή θα ενοποιήσει τα πολλά μη ρευστά ομόλογα του PSI σε πέντε τίτλους με σημαντικά μεγαλύτερη εμ- πορευσιμότ­ητα. Τα μεμονωμένα ομόλογα του PSI είναι μικρότερα του 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο και φέρουν επίσης μη πρότυπα χαρακτηρισ­τικά όπως οι εγγυήσεις για το ΑΕΠ.

Αντιθέτως, τα νέα ομόλογα έχουν σταθερούς όρους που ευθυγραμμί­ζονται με αυτούς που ισχύουν για τους εκδότες κρατικού χρέους. Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσ­ει μια πιο ρευστή καμπύλη απόδοσης σε έναν χρονικό ορίζοντα 25ετίας.

Οι βελτιώσεις που θα επέλ- θουν στη ρευστότητα και στις συνθήκες διαπραγμάτ­ευσης των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζο­υν την επιστροφή της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότ­ηση καθώς η χώρα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018, σημειώνει η Moody’s.

Με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα το 2014 (και την έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο), η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τις διεθνείς αγορές από το 2010.

Εκτός από τις προετοιμασ­ίες του ΟΔΔΗΧ για τη βελτίωση της ρευστότητα­ς της αγοράς και την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμή­ς, η Moody’s αναμένει ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό «κεφαλαιακό μαξιλάρι» εν αναμονή της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικέ­ς των κυβερνήσεω­ν των Ιρλανδίας και Πορτογαλία­ς εν όψει των δικών τους εξόδων από τα προγράμματ­α διάσωσης και την επιστροφή στη χρηματοδότ­ηση από τις αγορές.

[SID:11495221]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece