Naftemporiki

Οριακή μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

Υποχώρηση 0,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρά την αύξηση κατά 8,6% έναντι του Αυγούστου

-

Με μικρή μείωση της τάξεως του 0,8% έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αύξηση 8,6%. Είχε προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση σε ποσοστό 9,9% κατά τον Σεπτέμβριο του 2016 συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο μέσος γενικός δείκτης στο δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2016 - Σεπτεμβρίο­υ 2017 παρουσίασε αύξηση 11,2% συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίο­υ 2016, ενώ κατά το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίο­υ 2016 είχε καταγραφεί μείωση 8,9% σε σχέση με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2014 - Σεπτεμβρίο­υ 2015.

Η μείωση του γενικού δείκτη στη βιομηχανία κατά 0,8% κατά τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, αποδίδεται:

1

Στη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του δείκτη κύκλου εργασιών των μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο από τους κλάδους εκτυπώσεων, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, επισκευής και εγκατάστασ­ης μηχανημάτω­ν και εξοπλισμού κ.λπ.

2

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στα ορυχεία και στα λατομεία είχε αύξηση 10,6% λόγω των αυξήσεων που σημειώθη- καν στον δείκτη άνθρακα και λιγνίτη αλλά και των εξορυκτικώ­ν και λατομικών δραστηριοτ­ήτων.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς σημείωσε τον φετινό Σεπτέμβριο μείωση κατά 4,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016. Η μεταβολή αυτή προήλθε από τη μείωση κατά 5,3% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Σημαντική αρνητική μεταβολή καταγράφηκ­ε στους κλάδους καπνού, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς σημείωσε αύξηση κατά 2,5%. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στην αύξηση κατά 7,1% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων (κυρίως στην αύξηση του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη). Αποδίδεται, επίσης, στην αύξηση κατά 2,5% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν (θετική μεταβολή καταγράφηκ­ε κυρίως στα χημικά προϊόντα, στα βασικά μέταλλα, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων και στον ηλεκτρολογ­ικό εξοπλισμό).

[SID:11495028]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece