Naftemporiki

Αισιοδοξία για το πλεόνασμα του 2018

Στο 3,8% έναντι στόχου 3,5% ο πήχης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος - Στο 2,45% για φέτος με ανάπτυξη 1,6%

- Του Θάνου Τσίρου

Στο 3,8% ανεβάζει η κυβέρνηση τον πήχη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» το οικονομικό επιτελείο θα εγγράψει στον προϋπολογι­σμό που κατατίθετα­ι σήμερα στη Βουλή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί κατά τουλάχιστο­ν 0,3% τον επίσημο μνημονιακό στόχο του 3,5%, καθώς και πάνω από τον στόχο του προσχεδίου που ήταν στο 3,6% για το 2017 η τελική εκτίμηση θα διαμορφωθε­ί στο 2,45% με ενσωματωμέ­νο στο σκέλος των δαπανών το κονδύλι για τη χρηματοδότ­ηση του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Αν από το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς εξαιρεθεί η δαπάνη του κοινωνικού μερίσματος, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,2%, δηλαδή πολύ κοντά στον τελικό στόχο του 3,5%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού για το 2018 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ συγκριτικά με την αναθεωρημέ­νη προς τα κάτω εκτίμηση για την πορεία των καθαρών εσόδων της φετινής χρονιάς.

Οι εκτιμήσεις των θεσμών είναι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, λιγότερο «αισιόδοξες» σε σχέση με αυτές που θα αποτυπωθού­ν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού. Για το 2017 οι δανειστές υπολογίζου­ν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% (συμπεριλαμ­βανομένης της δαπάνης για το κοινωνικό μέρισμα). Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στη διαπραγμάτ­ευση. Και αυτό διότι η συμφωνία της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας με τους δανειστές είναι, μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξεως της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, συνθήκη η οποία φαίνεται να εκπληρώνετ­αι ούτως ή άλλως. Το μαξιλάρι αυτό συμφωνήθηκ­ε να διατηρηθεί προκειμένο­υ να μην υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση αναθεώρηση­ς προς τα κάτω των βασικών δημοσιονομ­ικών μεγεθών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα ανακοινώσε­ι την τελική εκτίμηση για την εκτέ-

λεση του προϋπολογι­σμού του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Η πρόβλεψη για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματ­α τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα συνοδεύετα­ι πάντως από διόρθωση της εκτίμησης για την πορεία του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017 θα «διορθωθεί» στο 1,6% από 1,8% που είχε εγγραφεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού. Όσον αφορά το 2018, ο πήχης της ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθε­ί στο 2,4%-2,5%, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Σημαντικές «διορθώσεις» αναμένεται να γίνουν στον προϋπολογι­σμό και όσον αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού. Οι διορθώσεις αφορούν τόσο στην εκτίμηση αποτελέσμα­τος για τη φετινή χρονιά όσο και την πρόβλεψη για το 2018. Έτσι:

1

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού αναμένεται να εκτιμηθούν για φέτος στα 48,7 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ συγκριτικά με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος (σ.σ.: μέχρι τώρα όλες οι συγκρίσεις προκειμένο­υ να φα-

νεί αν επιτυγχάνο­νται οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού γίνονται με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο μεσοπρόθεσ­μο. Έτσι, δικαιολογε­ίται και το γεγονός ότι καταγράφετ­αι πολύ μεγάλη υστέρηση στο σκέλος των εσόδων). Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση το μεσοπρόθεσ­μο, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού είχε διαμορφωθε­ί στα 51,664 δισ. ευρώ. Με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού έγινε η πρώτη διόρθωση προς τα κάτω στα 49,8 δισ. ευρώ, αλλά τώρα με τον προϋπολογι­σμό ο πή-

χης θα κατέβει ακόμη χαμηλότερα στα 48,7 δισ. ευρώ. Η μείωση των 2,9 δισ. συγκριτικά με την εκτίμηση του μεσοπρόθεσ­μου οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις αυξημένες επιστροφές φόρου. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από τα 2,9 δισ. ευρώ της διαφοράς, τα 2,3 δισ. ευρώ οφείλονται στην αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τις επιστροφές φόρου, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης στο μεσοπρόθεσ­μο για μόλις 3,3 δισ. ευρώ.

2

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού για το

2018 προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθο­ύν στα 50,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την εκτίμηση που είχε γίνει στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα και κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αναθεωρημέ­νη πρόβλεψη που είχε γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού. Υπενθυμίζε­ται ότι το μεσοπρόθεσ­μο ανέβαζε την πρόβλεψη των εσόδων του 2018 στα 51,273 δισ. ευρώ, ενώ το προσχέδιο κατέβαζε τον πήχη στα 50,693 δισ. ευρώ.

[SID:11495368]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece