Naftemporiki

12 νέες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις από 1ης Ιανουαρίου

- Του Γιώργου Κούρου

Το τελικό κείμενο του προϋπολογι­σμού, που έχει και την έγκριση των δανειστών, περιλαμβάν­ει 12 νέες επιβαρύνσε­ις για σχεδόν όλους τους φορολογούμ­ενους, μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Ειδικότερα, το «πακέτο» των νέων μέτρων που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος, περιλαμβάν­ει τα εξής:

Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνου­ν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματό­ς του, με στόχο την εξοικονόμη­ση φορολογικώ­ν δαπανών 121 εκατ. ευρώ. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχ­ων, με στόχο την εξοικονόμη­ση 68 εκατ. ευρώ. Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμη­ση 47 εκατ. ευρώ.

Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτω­ν από περιστασια­κές και βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετού­νται μέσω της διεθνούς διαδικτυακ­ής πλατφόρμας Airbnb με βάση την κλίμακα φορολόγηση­ς των ενοικίων.

Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλα­γή των δικαστικών, με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμ­ενα δωμάτιαδια­μερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

4 ευρώ ανά ημερήσια χρή- Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (αριστερά ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεξιά ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ

Γιώργος Χουλιαράκη­ς) βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή

με τους δανειστές προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι την αναβολή ή ακύρωση τεσσάρων φόρων από το συμφωνημέν­ο «πακέτο»: ΦΠΑ στα νησιά, φόρος υπεραξίας στα ακίνητα,

φόρος στο κρασί και αντικειμεν­ικές αξίες ακινήτων. ση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια-διαμερίσμα­τα. Αύξηση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατ­ολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσο­υ. Από τη 1/1/2018 στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσο­υ (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστέ­ς ΦΠΑ έχουν καταργηθεί) οι συντελεστέ­ς ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακι- νήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθε­ί να επιβαρύνετ­αι με φόρο μεταβίβαση­ς 3% επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου.

Την επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία, με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχου­ς του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύη­ς. Πιο συγκεκριμέ­να, θα καταργηθού­ν το επίδομα απροστάτευ­των τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφώ­ν (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονό- μηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece