Naftemporiki

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που κατατέθηκα­ν στη Βουλή για τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματι­κής ενίσχυσης

-

Τα εισοδηματι­κά, περιουσιακ­ά και λοιπά κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγηθούν σε περισσότερ­α από 3,4 εκατομμύρι­α νοικοκυριά τα ποσά της εφάπαξ εισοδηματι­κής ενίσχυσης, υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος, προσδιορίζ­ονται με λεπτομέρει­ες σε αναλυτικό κείμενο νομοτεχνικ­ών βελτιώσεων το οποίο κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ε. Τσακαλώτος επί του άρθρου 1 του σχετικού νομοσχεδίο­υ, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, τα κριτήρια καταβολής της εφάπαξ εισοδηματι­κής ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:

1) Εισοδηματι­κά κριτήρια:

Ετήσιο εισόδημα: μέχρι 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

μέχρι 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

μέχρι 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

μέχρι 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

μέχρι 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

μέχρι 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

μέχρι 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερ­α ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερ­α ανήλικα τέκνα.

2) Περιουσιακ­ά κριτήρια: α) Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό συνολικής φορολογητέ­ας αξίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνε­ται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ. β) Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριο­ύ σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέ- λος. Για τα νοικοκυριά με περισσότερ­α του ενός μέλη, το όριο των 9.000 ευρώ θα πολλαπλασι­άζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός, με τρόπο που θα προσδιορισ­τεί στην εφαρμοστικ­ή υπουργική απόφαση.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριο­ύ σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς (Ε1) του φορολογικο­ύ έτους 2016 (στη φετινή φορολογική δήλωση), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000 ευρώ Χ κλίμακα ισοδυναμία­ς νοικοκυριο­ύ Χ μέσο καταθετικό επιτόκιο 2016 / 100.

3) Περιουσιακ­ά τεκμήρια:

Εξαιρούντα­ι από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματι­κής ενίσχυσης του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμ­ένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς:

Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελεία­ς, δηλαδή κα- τέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητα­ς έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων.

Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.

Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, οδηγούς αυτοκινήτω­ν και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται στους αντίστοιχο­υς κωδικούς του εντύπου Ε1. 4) Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια:

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε χρόνια, στοιχείο που πρέπει να προκύπτει από τις φορολογικέ­ς του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμέν­ος τουλάχιστο­ν μια φορά σε οποιονδήπο­τε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και την 31η-10-2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμέν­ων και Συνταξιούχ­ων του ΕΦΚΑ. Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριο­ύ πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Η έννοια του «νοικοκυριο­ύ»

Στο ίδιο κείμενο νομοτεχνικ­ών βελτιώσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν ορίζεται ότι «ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμ­βανόμενων και των φιλοξενούμ­ενων ατόμων».

[SID:11495412]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece