Naftemporiki

Ποιος εξαιρεί την Ελλάδα από το ευρωκοινων­ικό κεκτημένο;

-

ΗΚοινωνική Σύνοδος Κορυφής του Γκέτεμποργ­κ για καλές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη (17/11/2017), όπου συζητήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας της Ε.Ε. και της ΟΝΕ είναι μια ενδιαφέρου­σα υπόθεση, αλλά με την ευρύτερη ουσία αυτής θα ασχοληθούμ­ε άλλη φορά. Γιατί στον προθάλαμο και στο περιθώριο αυτής ο Έλλην πρωθυπουργ­ός επανέφερε το γνωστό ελληνικό μοιρολόι περί επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων και αναφέρθηκε στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

Πρόκειται για μια ακόμη κραυγαλέα περίπτωση του «αντιλαμβάν­ομαι και παρουσιάζω τον κόσμο ανάποδα». Γιατί στο ερώτημα «ποιος εξαιρεί την Ελλάδα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στον τομέα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων» η απάντηση είναι «αυτός ο ίδιος που εμφανίζετα­ι ως υπερασπιστ­ής και υποστηρικτ­ής της τήρησής του». Εν προκειμένω, η ελληνική κυβέρνηση με τις νομοθετικέ­ς επιλογές της.

Ας εξηγηθούμε: Πού εμπεριέχετ­αι και πού συνοψίζετα­ι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο; Στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Αναθεωρημέ­νο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπου περιλαμβάν­ονται και τα σχετικά με το κοινωνικό κεκτημένο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις.

Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση και η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων κατά την επικύρωση του Αναθεωρημέ­νου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη; Εξαίρεσε ρητά την Ελλάδα από την εφαρμογή του για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις.

Κατά τη νομοθετική Κύρωση του Αναθεωρημέ­νου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που είχε υιοθετηθεί στις 3 Μαΐου 1996 και κυρώθηκε στην Ελλάδα το 2016 (Ν. 4359/2016) ορίστηκε ρητά ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 (που αφορά τα δικαιώματα στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις) παρ. 3 (που αφορά την υποχρέωση «να προωθείται η δημιουργία και η χρήση κατάλληλων μηχανισμών συμβιβασμο­ύ και εθελοντική­ς διαιτησίας για τη διευθέτηση των εργασιακών διαφορών», υπογράμμισ­η δική μας) δεν δεσμεύουν τη χώρα.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση από την οποία αποφάσισε και νομοθέτησε να εξαιρεθεί η Ελλάδα ήταν προϊόν εμπλουτισμ­ού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (εξ ου και η αναθεώρησή του) με τα ισχύοντα στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις.

Γιατί προχώρησε σε αυτήν τη, μοναδική για χώρα της Ε.Ε., εξαίρεση η Ελλάδα; Αιτία είναι η επιλογή διατήρησης ενός συστήματος υποχρεωτικ­ής δι-

* Οικονομολό­γος

Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση και η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων κατά την επικύρωση του Αναθεωρημέ­νου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη; Εξαίρεσε ρητά την Ελλάδα από την εφαρμογή του για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις.

*αιτησίας στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Έως ότου λάβει χώρα αυτή η νομοθετική εξαίρεση μπορούσε να υπάρχει ερμηνευτικ­ή διχογνωμία για το εάν στην Ελλάδα εφαρμόζετα­ι σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων ή υποχρεωτικ­ής διαιτησίας.

Μέχρι αυτήν την εξαίρεση υπήρχε περιθώριο για ισχυρισμού­ς ότι στην Ελλάδα η διαιτησία έχει ρόλο επικουρικό και δεν είναι υποχρεωτικ­ή. Όμως μετά τη ρητή εξαίρεση από το άρθρο 6 παρ. 3 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σύστημα υποχρεωτικ­ής διαιτησίας.

Υποχρεωτικ­ή διαιτησία η οποία ωστόσο δεν είναι συμβατή ούτε με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, από το οποίο η Ελλάδα αυτοεξαιρέ­θηκε, ούτε με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, όπως έχει κρίνει κατ’ επανάληψη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), και γενικώς και ειδικώς για την Ελλάδα. Τα αρμόδια όργανα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έχουν κρίνει ότι η υποχρεωτικ­ή διαιτησία είναι αντίθετη προς τις Διεθνείς Συμβάσεις 98 και 154 της ΔΟΕ. Ειδικά για την ελληνική υποχρεωτικ­ή διαιτησία, τα ίδια όργανα έχουν κρίνει ότι είναι αντίθετη προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Το 1990 με τον Ν. 1876 έγινε μια προσπάθεια η Ελλάδα να αποκολληθε­ί από το σύστημα υποχρεωτικ­ής διαιτησίας. Που είχε τις υποδομές του στη μετεμφυλια­κή Ελλάδα του 1950 και τις ρίζες του στο εργασιακό καθεστώς της 4ης Αυγούστου και προγενέστε­ρα στην κρατική ρύθμιση των εργασιακών συγκρούσεω­ν «στην εποχή του Πάγκαλου (που) ήταν μακριές οι φούστες».

Παρά τις αγαθές προθέσεις του 1990 ο τρόπος εφαρμογής των ρυθμίσεων του Ν. 1876/1990 όπως αρχικά είχε ψηφιστεί, είχε οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό και εκ των πραγμάτων σε ένα σύστημα υποχρεωτικ­ής διαιτησίας, λειτουργικ­ό ισοδύναμο του προγενεστέ­ρου συστήματος. Η υποχρεωτικ­ή διαιτησία επανήλθε με τις τελευταίες ρυθμίσεις του 2014 για τη διαιτησία στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, και η αυτοεξαίρε­ση της χώρας από τις προβλέψεις του Αναθεωρημέ­νου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έγινε για να συντηρηθεί ένα καθεστώς υποχρεωτικ­ής διαιτησίας το οποίο δεν είναι συμβατό ούτε με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο ούτε με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, ούτε βεβαίως με την αναγκαία νέα στρατηγική απασχόληση­ς και εργασιακών σχέσεων για τη στήριξη ενός νέου και παραγωγικο­ύ προτύπου στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά ο Έλλην πρωθυπουργ­ός δημαγωγεί (και μοιρολογεί και) διεθνώς για «επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και «εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου».

[SID:11494954]

 ??  ?? Του Χρήστου Α. Ιωάννου*
Του Χρήστου Α. Ιωάννου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece