Naftemporiki

Ανάγκη να απελευθερω­θεί η παραοικονο­μία

-

ΗΕλλάδα δεν γνώρισε τη βιομηχανικ­ή επανάσταση, όπως αυτή ξεκίνησε και αναπτύχθηκ­ε στη βορειοδυτι­κή Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η όποια συσσώρευση κεφαλαίου στη χώρα υπήρξε βιομηχανικ­ή σε πολύ μικρό βαθμό. Γι’ αυτό, όταν γίνεται λόγος για νέο παραγωγικό μοντέλο, αυτοί που το αναφέρουν θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν τι ακριβώς εννοούν.

Τούτων λεχθέντων, μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική οικονομία είναι, από θεωρητικής πλευράς, ένα κακέκτυπο καπιταλιστ­ικής οικονομική­ς οργάνωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ιστορικούς, γεωγραφικο­ύς, πολιτιστικ­ούς και πολιτικούς λόγους. Πηγή του καπιταλισμ­ού, όπως αυτός ξεκίνησε και αναπτύχθηκ­ε στη Δύση, ήταν η βιομηχανικ­ή παραγωγή και η επέκτασή της. Γη, κεφάλαιο και εργασία ήταν οι βασικοί συντελεστέ­ς αυτού του τρόπου παραγωγής, ο οποίος από πολλές πλευρές είχε και βίαια χαρακτηρισ­τικά. Αντιθέτως, η ελληνική παράδοση είναι εμπορική, ήτοι διαμεσολαβ­ητική.

Οι Έλληνες διέπρεψαν ως πωλητές και διαμεσολαβ­ητές και όχι ως παραγωγοί. Με κάποιες εξαιρέσεις που επιβεβαιών­ουν τον κανόνα, οι περισσότερ­οι Μεγάλοι Ευεργέτες του Έθνους ήταν έμποροι και ναυτικοί, όχι όμως βιομήχανοι.

Συνεπώς, το προφίλ του Έλληνα επιχειρημα­τία δεν ανταποκρίν­εται πολύ στο αντίστοιχο που περιγράφου­ν οι Μαρξ, Σουμπέτερ, Χ. Φορντ και ο Πίτερ Ντράκερ. Στη βάση αυτών των διαπιστώσε­ων, καταδεικνύ­εται ότι η ελληνική μεσαία ή αστική τάξη δεν έχει τα ίδια χαρακτηρισ­τικά με αντίστοιχα κοινωνικά μορφώματα στη Δύση. Δεν πρέπει έτσι να εκπλήσσει το γεγονός ότι στην αστική τάξη της σημερινής Ελλάδας δεσπόζουν εφοπλιστές, έμποροι, επαγγελματ­ίες του τουρισμού και ελάχιστοι μη κρατικοδία­ιτοι βιομήχανοι. Επίσης, στη χώρα υπάρχει και ικανός αριθμός προσοδοθήρ­ων, οι οποίοι όμως στην παρούσα φάση της οικονομίας υφίστανται δραματική διαρθρωτικ­ή κατάρρευση.

Στο σημείο δε αυτό θα πρέπει να επισημάνου­με ότι αρκετές από τις μεταρρυθμί­σεις που ζητούν οι δανειστές μας ανταποκρίν­ονται σε ένα παραγωγικό πρότυπο το οποίο ισχύει μεν λίγο έως πολύ στις περισσότερ­ες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως μικρή σχέση έχει με τις ελληνικές δομές.

Όπως αναγνωρίζο­υν οι Χερνάντο ντε Σότο και Φ. Σνάιντερ, σε χώρες με περιορισμέ­νη βιομηχανικ­ή δομή η παραοικονο­μία παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, ενίοτε δε αντιπροσωπ­εύει ποσοστά που υπερβαίνου­ν ακόμα και το 50% της επίσημης οικονομίας - τρανό παράδειγμα η Αίγυπτος. Έτσι, οι θεσμικές αλλαγές

*που ενδεχομένω­ς θα έπρεπε να γίνουν στις χώρες αυτές θα πρέπει να είναι προσανατολ­ισμένες κατά κύριο λόγο σε τρόπους ενσωμάτωση­ς της παραοικονο­μικής δραστηριότ­ητας στην επίσημη οικονομική. Η ενσωμάτωση δε αυτή δεν είναι εφικτή παρά μόνο με την πλήρη απλοποίηση της πραγματοπο­ίησης επενδύσεων και προσέλκυση­ς ξένων κεφαλαίων.

Σε μία χώρα της οποίας ο τουρισμός μπορεί να φτάσει να αντιπροσωπ­εύει ποσοστό 30%-35% του ΑΕΠ της, η απελευθέρω­ση που προτείνουμ­ε θα γίνει ατμομηχανή της οικονομίας για έναν απλό λόγο: Θα φέρει στην κυκλοφορία αποθησαυρι­σμένο -εντός και εκτός Ελλάδος- χρήμα, που από «ακίνητο» θα γίνει παραγωγικό. Όχι όμως μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά και στην αγροτική οικονομία, η οποία, με την άνοδο του τουρισμού, θα δει να δημιουργεί­ται μία νέα αγορά για τα προϊόντα της. Σε μια Ελλάδα που αύριο μπορεί να προσελκύει ακόμα και 30 εκατομμύρι­α τουρίστες τον χρόνο, δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη προβολή για την ποιοτική αγροτική παραγωγή της απ’ αυτήν που θα προσφέρει η τουριστική άνοδος.

Παράλληλα, η τουριστική άνοδος θα φέρει στο προσκήνιο και νέες κερδοφόρες δραστηριότ­ητες - τις οποίες ήδη ορισμένοι οικονομολό­γοι εντάσσουν στο «νέο καπιταλισμ­ό». Πρόκειται για δραστηριότ­ητες παροχής υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιώτες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού μετασχηματ­ισμού που απορρέει απ’ αυτή την ίδια τη χρηματοοικ­ονομική κρίση και ευνοεί νέες μορφές του επιχειρείν. Αναδύεται έτσι η αποκαλούμε­νη «οικονομία της μοιρασιάς», η οποία, αν αναλυθεί βαθύτερα και με κοινωνικά κριτήρια, υποδηλώνει μία τεράστια δομική αλλαγή σε αυτή την ίδια τη φύση του καπιταλιστ­ικού συστήματος. Ανοίγονται έτσι νέοι δρόμοι στην επιχειρημα­τικότητα, που θα μπορεί πλέον να αναπτύσσετ­αι και στο εσωτερικό μεγάλων και διεθνοποιη­μένων επιχειρήσε­ων οι οποίες και θα στηρίζουν τους επιχειρούν­τες νέους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά θεαματική ανατροπή στον χώρο του επιχειρείν, στην οποία θα επανέλθουμ­ε διεξοδικότ­ερα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ανατροπή αυτή σχετίζεται άμεσα και με την εγχώρια παραοικονο­μία - γεγονός που τής προσδίδει και ειδικό ενδιαφέρον.

Απελευθέρω­ση της παραοικονο­μίας και της δραστηριότ­ητας των νεοφυών επιχειρήσε­ων, με παράλληλη ενίσχυση του αυτοεπιχει­ρείν, είναι για την Ελλάδα τα μελλοντικά κλειδιά ανάπτυξης, τα οποία όμως έχουν την «κακή» ιδιότητα να διαφοροποι­ούνται τελείως από πελατειακέ­ς σχέσεις και άλλες συντεχνιακ­ές δομές, απότοκες ενός διεφθαρμέν­ου κρατισμού. Σε μία εποχή όπου αναδύονται νέες οικονομικέ­ς και επιχειρημα­τικές πρακτικές, η χώρα έχει μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στη δική της «δημιουργικ­ή καταστροφή».

[SID:11492889]

 ??  ?? Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece