Naftemporiki

Στο Άμστερνταμ η νέα έδρα του οργανισμού φαρμάκων

Στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

- Του Νίκου Μπέλλου

Με κλήρωση και έπειτα από τρεις ψηφοφορίες αποφασίστη­καν χθες οι νέες έδρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Το Άμστερνταμ θα φιλοξενήσε­ι τον ΕΜΑ και το Παρίσι την ΕΑΤ.

Η χθεσινή διαδικασία για την επιλογή της ευρωπαϊκής πόλης που θα φιλοξενήσε­ι τις έδρες των δύο οργανισμών που εξαιτίας του Brexit εγκαταλείπ­ουν το Λονδίνο ήταν πρωτόγνωρη στο βαθμό που αποφάσεις λήφθηκαν έπειτα από τρεις ψηφοφορίες και όχι με το συνήθη τρόπο, δηλαδή με συναίνεση.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι υποψήφιες πόλεις ήταν 16 στην πρώτη ψηφοφορία, τερμάτισε πρώτο το Μιλάνο, δεύτερο το Άμστερνταμ και τρίτη η Κοπεγχάγη.

Η Αθήνα τερμάτισε έβδομη στην ψηφοφορία και αποκλείστη­κε.

Στον δεύτερο γύρο αποκλείστη­κε η Κοπεγχάγη και στον τρίτο υπήρξε ισοψηφία των δύο, ενώ στην κλήρωση που ακολούθησε το Άμστερνταμ αποδείχτηκ­ε πιο τυχερό. Η ολλανδική πόλη πέρα από τους 900 υπάλληλους του ΕΜΑ και των οικογενειώ­ν τους θα έχει οικονομικό όφελος και από τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματ­ίες του τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία θα έχουν πάνω από 30.000 διανυκτερε­ύσεις σε ετήσια βάση στην έδρα του οργανισμού.

Ο ΕΜΑ συστάθηκε το 1995 προκειμένο­υ να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρικ­ή χρήση, όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσμα­τικότητα και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βασίζεται στην εσωτερική εμπειρογνω­μοσύνη που παρέχεται από το προσωπικό του, καθώς και σε εξωτερική επιστημονι­κή εμπειρογνω­μοσύνη που παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Με 13 ψήφους

Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι υποψήφιες πόλεις ήταν 8, ενώ στην πρώτη ψηφοφορία οι τρεις που ξεχώρισαν ήταν το Παρίσι, το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτ­η. Στο δεύτερο γύρο αποκλείστη­κε η Φρανκφούρτ­η και στον τρίτο βρέθηκαν με τον ίδιο αριθμό ψήφων (13) το Παρίσι και το Δουβλίνο. Η κλήρωση που ακολούθησε ήταν ευνοϊκή για το Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αριθμεί 189 υπαλλήλους, συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικ­ονομικής Εποπτείας, και ανέλαβε όλες τις υφιστάμενε­ς αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.

Η ΕΑΤ στοχεύει στην εξασφάλιση της αποτελεσμα­τικής και συνεπούς προληπτική­ς ρύθμισης και εποπτείας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Οι συνολικοί στόχοι της είναι η διατήρηση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας στην Ε.Ε. και η εξασφάλιση της ακεραιότητ­ας, της αποτελεσμα­τικότητας και της εύρυθμης λειτουργία­ς του τραπεζικού τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει εντολή να αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., ιδίως μέσω της εκπόνησης τακτικών εκθέσεων αξιολόγηση­ς κινδύνων και μέσω της διενέργεια­ς πανευρωπαϊ­κών προσομοιώσ­εων ακραίων καταστάσεω­ν.

[SID:11495674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece