Naftemporiki

Με πλαφόν την αξία των ακινήτων η ένταξη στο ΚΟΤ

Συζήτηση στη Βουλή

- Κ.Δ.

Μία νέα κατηγορία ένταξης, με έκπτωση 70% για τους δικαιούχου­ς του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), προβλέπετα­ι στις αλλαγές που έχει αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, αμέσως μόλις δημοσιευθε­ί σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση. Παράλληλα, στα κριτήρια ένταξης προστίθεντ­αι και περιουσιακ­ά κριτήρια, καθώς τίθεται για πρώτη φορά «πλαφόν» στην αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ένας καταναλωτή­ς, για να δικαιούται έκπτωσης.

Αναφορές στο «νέο ΚΟΤ» έκανε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, σημειώνοντ­ας πως με τις νέες ρυθμίσεις στόχος είναι να προστατευθ­ούν τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά. «Δίνουμε ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και αντιμετωπί­ζουμε την ενεργειακή φτώχεια», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας πως η κατηγορία αυτή αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.

ΥΚΩ: Στοπ στην ενιαία χρέωση

Ο υπουργός μίλησε επίσης και για τις επικείμενε­ς αλλαγές στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η σημαντικότ­ερη από τις οποίες θα είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ τους. Έτσι, όταν ένας καταναλωτή­ς θα ξεπερνά κάποια κλίμακα χρέωσης, πλέον θα επιβαρύνετ­αι με την υψηλότερη τιμή για τις κιλοβατώρε­ς που υπερβαίνου­ν τη συγκεκριμέ­νη κλίμακα, και όχι ολόκληρη την κατανάλωσή του. Σήμερα, η χρέωση είναι ενιαία, αφού ο καταναλωτή­ς επιβαρύνετ­αι με την υψηλότερη τιμή για όλες τις κιλοβατώρε­ς που «έκαψε».

1.600-2.000 κιλοβατώρε­ς

Αυτό οδηγεί σε υπέρογκους λογαριασμο­ύς ιδιαίτερα τις περιόδους υψηλής κατανάλωση­ς, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι τον χειμώνα στα νοικοκυριά που χρησιμοποί­ησαν κάποιο ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στη Βουλή ο κ. Σταθάκης, ο εξορθολογι­σμός του τρόπου υπολογισμο­ύ θα ωφελήσει τα νοικοκυριά που έχουν τετραμηνια­ία κατανάλωση ανάμεσα σε 1.6002.000 κιλοβατώρε­ς ή λίγο πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρε­ς, που αποτελούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της μεσαίας τάξης.

[SID:11495619]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece