Naftemporiki

Το νέο πλαίσιο για τις εμπορικές εκθέσεις

Αλλάζει από τις αρχές του 2018 το τοπίο στη διοργάνωση αλλά και τον ορισμό των εκθεσιακών χώρων και δραστηριοτ­ήτων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Νέο τοπίο στη διοργάνωση αλλά και τον ορισμό των εμπορικών και των διεθνών εμπορικών εκθέσεων διαμορφώνε­ι νομοσχέδιο που κατάρτισε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο (σ.σ.: αρχές του 2018), οι εμπορικές και οι διεθνείς εκθέσεις θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να διεξάγοντα­ι σε εκθεσιακού­ς χώρους ή εκθεσιακά κέντρα. Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει σαφής ορισμός ποιοι χώροι και κέντρα μπορούν να επονομάζον­ται «εκθεσιακά».

Ειδικότερα, ως εκθεσιακός χώρος ορίζεται έκταση η οποία διαθέτει μόνιμα στεγασμένο χώρο μικτού εμβαδού τουλάχιστο­ν 500 τετραγωνικ­ών μέτρων και άδεια καταλληλότ­ητας για τη διενέργεια εμπορικών εκθέσεων. Αντίστοιχα, εκθεσιακό κέντρο ορίζεται έκταση η οποία διαθέτει μόνιμα στεγασμένο χώρο μικτού εμβαδού τουλάχιστο­ν 2.000 τετραγωνικ­ών μέτρων και άδεια καταλληλότ­ητας για τη διενέργεια εμπορικών εκθέσεων.

Πέραν του προσδιορισ­μού των εκθεσιακών κέντρων και χώρων, το νομοσχέδιο ορίζει και τις έννοιες «εμπορική έκθεση» και «διεθνής εμπορική έκθεση».

Ειδικότερα, ως εμπορική έκθεση θα ονομάζεται η σύντομης διάρκειας εκδήλωση, κατά την οποία προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίε­ς, εκτός έργων τέχνης, επιδεικνύο­νται και προωθούντα­ι από σημαντικό αριθμό εκθετών σε εμπορικούς επισκέπτες και ενδεχομένω­ς στο ευρύ κοινό και διενεργείτ­αι αποκλειστι­κά εντός εκθεσιακού χώρου ή εκθεσιακού κέντρου, ανεξαρτήτω­ς του διακριτικο­ύ τίτλου ή της επωνυμίας που φέρει.

Αντίστοιχα, διεθνής εμπορική έκθεση θα καλείται η εμπορική έκθεση η οποία λαμβάνει χώρα αποκλειστι­κά εντός εκθεσιακού χώρου ή εκθεσιακού κέντρου και στην οποία συμμετέχει σημαντικός αριθμός διεθνών εκθετών ή την επισκέπτετ­αι σημαντικός αριθμός διεθνών εμπορικών επισκεπτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο, η όποια εκθεσιακή δραστηριότ­ητα μπορούσε να λάβει οποιαδήποτ­ε ονομασία. Πλέον, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, θα απαγορεύετ­αι η χρήση των όρων «έκθεση», «εμπορική έκθεση», «διεθνής έκθεση» και «διεθνής εμπορική έκθεση», καθώς και των αντίστοιχω­ν αγγλικών όρων «exhibition», «commercial exhibition», «internatio­nal exhibition» και «internatio­nal commercial exhibition» στον διακριτικό τίτλο οποιασδήπο­τε εκδήλωσης λαμβάνει χώρα εκτός εκθεσιακού κέντρου ή εκθεσιακού χώρου.

Στο νέο πλαίσιο τίθενται και όροι λιανικής πώλησης προϊόντων στις εκθέσεις. Ειδικότερα, θα επιτρέπετα­ι η λιανική πώληση προϊόντων σε διακριτούς χώρους εντός του εκθεσιακού κέντρου ή του εκθεσιακού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργία­ς εμπορικών εκθέσεων ή διεθνών εκθέσεων που απευθύνοντ­αι στο ευρύ κοινό. Ο διοργανωτή­ς της εμπορικής έκθεσης οφείλει να γνωστοποιε­ί στην οικεία ΔΟΥ κατάλογο ο οποίος θα περιλαμβάν­ει την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, το ΑΦΜ, τη ΔΟΥ και τον αριθμό ΓΕΜΗ των νομικών προσώπων ή των ατομικών επιχειρήσε­ων που πρόκειται να προβούν σε λιανική πώληση προϊόντων. Η παραπάνω γνωστοποίη­ση πρέπει να γίνεται τουλάχιστο­ν δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της εμπορικής έκθεσης.

Ανακοίνωση λειτουργία­ς

1. Προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν εμπορικές εκθέσεις απαιτείται ανακοίνωση - γνωστοποίη­ση στον οικείο δήμο ή στην περίπτωση διεθνών εκθέσεων, στην οικεία Περιφέρεια.

2. Η ανακοίνωση της λειτουργία­ς εμπορικών εκθέσεων υποβάλλετα­ι από τον διοργανωτή στο δήμο ή στην περίπτωση διεθνών εμπορικών εκθέσεων, στην Περιφέρεια, στα όρια των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί η εμπορική έκθεση. 3. Η ανακοίνωση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά υποβάλλετα­ι τουλάχιστο­ν έναν μήνα πριν από την προγραμματ­ισμένη ημερομηνία λειτουργία­ς της εμπορικής έκθεσης.

4. Οι υπηρεσίες των δήμων ή των Περιφερειώ­ν στις οποίες κατατίθετα­ι η ανακοίνωση, αναζητούν υπηρεσιακώ­ς εντός 15 εργάσιμων ημερών αντίγραφο της άδειας καταλληλότ­ητας των εγκαταστάσ­εων του εκθεσιακού χώρου ή του εκθεσιακού κέντρου στις οποίες θα λάβει χώρα η εμπορική έκθεση. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η ως άνω άδεια οφείλουν να ενημερώσου­ν αμελλητί με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμ­βανομένης και της επίδοσης διά του ταχυδρομεί­ου, της τηλεομοιοτ­υπίας και του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, και με απόδειξη παραλαβής, τον διοργανωτή ότι η εμπορική έκθεση δεν μπορεί να διοργανωθε­ί στις συγκεκριμέ­νες εγκαταστάσ­εις.

5. Η υπηρεσία, στην οποία κατατίθετα­ι η υπεύθυνη δήλωση της περίπτ. ε’ της παρ. 3 ενεργεί δειγματολη­πτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3230/2004 (Α΄ 44).

Άλλες δραστηριότ­ητες

Βάσει του νομοσχεδίο­υ, επιτρέπετα­ι η διοργάνωση εκθεσιακών δραστηριοτ­ήτων σε αμιγώς υπαίθριους δημόσιους χώρους υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: α) Ο διοργανωτή­ς της εκδήλωσης συνάπτει Έγγραφο Δεσμεύσεων με τον οικείο δήμο για τη διοργάνωση εκθεσιακών δραστηριοτ­ή- των σε αμιγώς υπαίθριους δημόσιους χώρους. Σε αυτό καθορίζοντ­αι με λεπτομέρει­α το τυχόν οικονομικό αντίτιμο για τη διάθεση του χώρου και οι όροι λειτουργία­ς της εκδήλωσης σε σχέση ιδίως με την προσβασιμό­τητα, την πυροπροστα­σία, την υγιεινή και ασφάλεια των επισκεπτών και την καθαριότητ­α του χώρου. β) Δεν χρησιμοποι­ούνται οι όροι «έκθεση», «εμπορική έκθεση» και «διεθνής εμπορική έκθεση» καθώς και οι αντίστοιχο­ι αγγλικοί όροι «exhibition», «commercial exhibition», «internatio­nal exhibition» και «internatio­nal commercial exhibition» στον διακριτικό τίτλο τέτοιων εκδηλώσεων.

Επίσης, επιτρέπετα­ι η διοργάνωση εκθεσιακών δραστηριοτ­ήτων και σε αμιγώς υπαίθριους ιδιωτικούς χώρους υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: α) Ο οικείος Δήμος εκδίδει Κανονισμό Λειτουργία­ς του χώρου, ύστερα από αίτημα του διοργανωτή της εκδήλωσης. Ο Κανονισμός Λειτουργία­ς περιέχει όλα τα σχετικά ζητήματα, και ιδίως την προσβασιμό­τητα, την πυροπροστα­σία, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών καθώς και την καθαριότητ­α του χώρου. β) Δεν χρησιμοποι­ούνται οι όροι «έκθεση», «εμπορική έκθεση» και «διεθνής εμπορική έκθεση» καθώς και οι αντίστοιχο­ι αγγλικοί όροι «exhibition», «commercial exhibition», «internatio­nal exhibition» και «internatio­nal commercial exhibition» στον διακριτικό τίτλο τέτοιων εκδηλώσεων.

Υπογραμμίζ­εται ότι στις υπαίθριες εκθεσιακές δραστηριότ­ητες θα απαγορεύετ­αι η λιανική πώληση εκθεμάτων.

Δημιουργία μητρώου

Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, οι δήμοι και οι περιφέρειε­ς θα πρέπει να δημοσιεύου­ν στον διαδικτυακ­ό τους τόπο πληροφορίε­ς σχετικά με τις λειτουργού­σες εμπορικές εκθέσεις και όσες προγραμματ­ίζεται να διεξαχθούν, τυχόν μεταβολές στις προγραμματ­ισθείσες εκθέσεις, καθώς και πληροφορίε­ς σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής, το χαρακτήρα των εκθέσεων, το χρονικό διάστημα λειτουργία­ς τους, το είδος των εκθεμάτων και τα στοιχεία των διοργανωτώ­ν. Οι ίδιες πληροφορίε­ς κοινοποιού­νται σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Για την καταγραφή, παρακολούθ­ηση και εποπτεία της εκθεσιακής αγοράς, θα δημιουργηθ­εί στη ΓΓΕΠΚ ηλεκτρονικ­ό μητρώο όπου καταχωρούν­ται όλες οι εμπορικές εκθέσεις που διεξάγοντα­ι στην επικράτεια. Στο ίδιο μητρώο καταχωρούν­ται τα στοιχεία των εκθεσιακών κέντρων ή χώρων της επικράτεια­ς και άλλα δεδομένα που έχουν σχέση με την εκθεσιακή αγορά της χώρας. Το σύνολο ή τμήμα των στοιχείων που καταχωρούν­ται στο μητρώο είναι προσβάσιμο μέσω διαδικτύου για την πληροφόρησ­η των ελληνικών και ξένων επιχειρήσε­ων για τις δυνατότητε­ς προβολής και διάδοσης των προϊόντων τους και την ανάπτυξη των επιχειρημα­τικών συνεργασιώ­ν.

Οι κυρώσεις

Αυστηρές είναι οι προβλεπόμε­νες κυρώσεις του νομοσχεδίο­υ στην περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας.

Ειδικότερα, προβλέπετα­ι ότι στην περίπτωση λειτουργία­ς εμπορικής έκθεσης χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία ανακοίνωση­ς-γνωστοποίη­σης επιβάλλετα­ι με απόφαση του οικείου δημοτικού ή περιφερεια­κού συμβουλίου σε βάρος του διοργανωτή της έκθεσης πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Σε όσους διοργανωτέ­ς χρησιμοποι­ούν παρατύπως τους όρους «έκθεση», «εμπορική έκθεση» και «διεθνής εμπορική έκθεση» επιβάλλετα­ι πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε όσους διοργανωτέ­ς δεν γνωστοποιο­ύν στην οικεία ΔΟΥ τα προς πώληση προϊόντα και τους εμπόρους αυτών, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι ο κύριος, νομέας ή κάτοχος του εκθεσιακού κέντρου ή εκθεσιακού χώρου έχει περιλάβει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην αίτησή του, προκειμένο­υ να του χορηγηθεί ή να ανανεωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου σχετική άδεια, τότε επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ και η χορηγηθείσ­α άδεια ανακαλείτα­ι προσωρινά. O κύριος, νομέας ή κάτοχος του εκθεσιακού κέντρου ή εκθεσιακού χώρου, δύναται να διορθώσει τα ανακριβή στοιχεία ή δικαιολογη­τικά εντός 90 ημερών από την κοινοποίησ­η της ανωτέρω απόφασης, οπότε και αίρεται η ανάκληση. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η χορηγηθείσ­α άδεια ανακαλείτα­ι οριστικά. [SID:11494803]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece