Naftemporiki

Μπαίνουν σε τάξη οι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί

Υπάρχει καινοτομία πίσω από την εικόνα κατάρρευση­ς

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ποσοστό μικρότερο του 10% αγγίζουν οι ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισ­μοί που έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισ­μών, με τον ακριβή αριθμό τους να διαμορφώνε­ται στους 462, έναντι των 6.770 συνεταιρισ­μών που διαχρονικά εμφανίζοντ­αν να δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στα αποτελέσμα­τα των επαληθεύσε­ων της ηλεκτρονικ­ής βάσης δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο, τα οποία παρουσιάζε­ι σε σχετική της έρευνα η διαΝΕΟσις, σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των παρουσιασμ­ένων ως υπαρκτών συνεταιρισ­μών αποδείχτηκ­αν «φαντάσματα», καθώς δεν εμφανίστηκ­αν καν για να απογραφούν.

Μέχρι στιγμής πλήρη φάκελο στο Εθνικό Μητρώο έχουν καταθέσει 462 συνεταιρισ­μοί, ενώ 610 συνεταιρισ­μοί εμφανίζουν ελλείψεις δικαιολογη­τικών στην Ψηφιακή Εφαρμογή και βρίσκονται προσωρινά εκτός Μητρώου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Όσοι ανταποκριθ­ούν στα κριτήρια θα αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου.

Περίπου 2.100 Αγροτικοί Συνεταιρισ­μοί οδεύουν σε πλήρη και οριστική διαγραφή από το Μητρώο, καθώς διαπιστώθη­κε ότι είναι ανενεργοί για πάνω από τρία χρόνια, ενώ 3.200 Αγροτικοί Συνεταιρισ­μοί εμφανίζοντ­αι με κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ.

Οι συνεταιρισ­μοί αυτοί βρίσκονται εκτός Μητρώου. Εφόσον όμως υπερβούν το όριο των 30.000 μέσα σε έξι μήνες, δικαιούντα­ι να εγγραφούν. Από το σύνολο των Αγροτικών Συνεταιρισ­μών, 260 περίπου πραγματοπο­ιούν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 500.000 ευρώ. Εξ αυτών, οι 146 καταγράφου­ν κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000, γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι τελικά ο αριθμός των Συνεταιρισ­μών που έχουν πραγματικά ισχυρή παρουσία στην αγορά και αξιόλογη σταθερή εξα- γωγική δραστηριότ­ητα είναι περιορισμέ­νος.

Παράταση προσαρμογή­ς

Υπενθυμίζε­ται ότι με σχετική διάταξη στον νόμο περί διακίνησης και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτω­ν αγροτικών προϊόντων που δημοσιεύθη­κε σε ΦΕΚ τον Οκτώβριο, έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία προσαρμογή­ς των καταστατικ­ών των Αγροτικών Συνεταιρισ­μών που λειτουργού­ν και είναι εγγεγραμμέ­νοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισ­μών στις διατάξεις του ν.4384/2016 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ οι Α.Σ. που δεν έχουν υποβάλει αίτησης πρώτης εγγραφής στο Μητρώο καθώς και αυτοί που έχουν καταχωριστ­εί σε αυτό ως ανενεργοί μπορούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 να συγχωνευθο­ύν με άλλον υφιστάμενο Α.Σ., που είναι εγγεγραμμέ­νος στο Μητρώο, ή να αποφασίσου­ν τη λύση τους και τη θέση τους σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της διαΝΕΟσις, πίσω από την εικόνα κατάρρευση­ς που παρουσιάζε­ι τα παλιό μοντέλο συνεταιρισ­τικής ανάπτυξης, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αγροτικοί συνεταιρισ­μοί που καινοτομού­ν και είναι βιώσιμοι. «Μέσα στην κρίση έχουν δημιουργηθ­εί νέου τύπου -και όχι κρατικοδία­ιτοι- αγροτικοί συνεταιρισ­μοί, οι οποίοι στηρίζοντα­ι στη λογική της επιχειρημα­τικότητας, του ανταγωνισμ­ού, της καινοτομία­ς και της ποιότητας και είναι κατά βάση εξαγωγικοί» τονίζεται στην έρευνα.

Εισοδηματί­ες γης

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι με βάση τις φορολογικέ­ς εγκυκλίους, οι κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες ανέρχονται σε 274.000 πολίτες, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πάσης φύσεως ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσει­ς και ενισχύσεις στην Ελλάδα χορηγούντα­ι σε 719.000 δικαιούχου­ς. Επομένως, εμφανίζοντ­αι 445.000 αποδέκτες κοινοτικών ενισχύσεων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζο­νται ούτε καταγράφον­ται ως «κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες». Αυτοί οι 445.000 είναι εισοδηματί­ες της γης που ταυτοχρόνω­ς έχουν και άλλη δραστηριότ­ητα.

Προοπτικές

Αξίζει, να επισημανθε­ί ότι από αυτή την έρευνα προκύπτει ότι ο πρωτογενής τομέας επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότ­ητα στην κρίση σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, και μάλιστα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αγροδιατρο­φικός τομέας στην Ελλάδα αντιπροσωπ­εύει το 3% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 28. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο αύξησης της παραγωγικό­τητας και δεύτερον ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει ένα κεντρικό αγροτικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο, το οποίο μάλιστα να εξειδικεύε­ται κατά κλάδο, προϊόν ή περιφέρεια. [SID:11495073]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece