Naftemporiki

Καμπανάκι για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

-

Τον κίνδυνο θέσπισης μέτρων που θα παρεμποδίζ­ουν την πραγματική απελευθέρω­ση της αγοράς ρεύματος «βλέπει» η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), κατά την αναδιάρθρω­ση της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μετάβασης στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (Target Model). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ, τέτοια μέτρα έχουν στόχο να προστατεύσ­ουν τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, με «αντίτιμο» να οδηγήσουν σε νέες εξόφθαλμες στρεβλώσει­ς. Επομένως, θα υπονομεύσο­υν την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας και θα ακυρώσουν στην πράξη τις προοπτικές που ανοίγει η μετάβαση για την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής βιομηχανία­ς με τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους.

Η Ένωση εστιάζει την κριτική της σε δύο συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις που περιλαμβάν­ονται στον σχεδιασμό της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας από τη διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου τιμής στις προσφορές ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς. Επίσης, υποστηρίζε­ι πως ανάσχεση στην πραγματική απελευθέρω­ση της αγοράς θα επιφέρει και ο αποκλεισμό­ς της δυνατότητα­ς υποβολής προσφορών χαρτοφυλακ­ίου (portfolio-based), με μόνη επιλογή την υποβολή προσφορών ανά μονάδα παραγωγής (unit-based).

Με βάση την ΕΒΙΚΕΝ, η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζ­εται από πλήθος στρεβλώσεω­ν που θεσπίστηκα­ν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούση­ς εικοσαετία­ς στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσα­ς θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνον­τας συγχρόνως τους καταναλωτέ­ς. «Η διαιώνιση τέτοιων στρεβλώσεω­ν, κάθε φορά με διαφορετικ­ά προσχήματα, αποτελεί ανεπίτρεπτ­ο πισωγύρισμ­α τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να ξεφύγει από έναν κύκλο δεκαετούς ύφεσης» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά στην ανακοίνωση.

Η Ένωση υποστηρίζε­ι πως η μετάβαση στο Target Model αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ευθυγραμμι­στεί πραγματικά η εγχώρια αγορά με τα βασικά χαρακτηρισ­τικά των ευρωπαϊκών αγορών προς όφελος της ανταγωνιστ­ικότητας της παραγωγική­ς βάσης της χώρας και της εθνικής οικονομίας. [SID:11495138]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece