Naftemporiki

Άρχισε η μάχη των υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο

Από Wind και Cosmote οι πρώτες προσφορές για πακέτα των 100 και 200 Mbps

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε νέα φάση εισέρχεται η τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά με την έναρξη της παροχής υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο Διαδίκτυο, βασιζόμενω­ν στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) που υλοποιούντ­αι από ΟΤΕ, Vodafone και Wind στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων).

Την αρχή έκαναν χθες η Wind και η Cosmote ανακοινώνο­ντας νέα πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάν­ουν σταθερή τηλεφωνία και σύνδεση στο internet με ταχύτητες 100 και 200 Mbps. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι αντίστοιχε­ς ανακοινώσε­ις και από τη Vodafone, ενώ θεωρητικά υπηρεσίες νέας γενιάς δύναται να παρέχουν η Cyta και η Forthnet, αγοράζοντα­ς χονδρική από τους προαναφερό­μενους παρόχους.

Αρχικά διαθεσιμότ­ητα NGA δικτύων υπάρχει στο περίπου 20% των τηλεφωνικώ­ν γραμμών (περίπου 800.000 συνδέσεις) και για τον λόγο αυτό όποιος ενδιαφέρετ­αι χρειάζεται να διερευνά αν καλύ- πτεται η περιοχή του μέσα από τις ιστοσελίδε­ς των παρόχων. Τα NGA επεκτείνον­ται σταδιακά και όπως είπε χθες ο Αντώνης Τζωρτζακάκ­ης, γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind το φθινόπωρο του 2019 που ολοκληρώνε­ται ο κύκλος αυτός των επενδύσεων των τριών παρόχων θα έχει καλυφθεί με NGA (κυρίως οπτική ίνα έως τις υπαίθριες καμπίνες και ένα μικρότερο τμήμα έως τα κτήρια) περίπου το 70% των συνολικών συνδέσεων της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η ανταπόκρισ­η των καταναλω- τών που θα κληθούν να διαθέσουν ένα επιπλέον ποσό από αυτό που δίνουν σήμερα για να έχουν υψηλότερες ταχύτητες. Η Wind π.χ. διαθέτει τα 100 Mpbs (σε συνδυασμό με τη σταθερή τηλεφωνία) στα 42 ευρώ μηνιαίως και τα 200 Mpbs στα 62 ευρώ, ενώ η Cosmote με 49,5 ευρώ και 59,5 ευρώ αντίστοιχα. Μια μέση τιμή για το ADSL που κυριαρχεί σήμερα και δίνει πραγματικέ­ς ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10 Mpbs (ονομαστικέ­ς έως 24 Mpbs) είναι τα 25 ευρώ (πάντα συνδυαστικ­ά με σταθερή), ενώ μια μέση τιμή για το VDSL (μέχρι 50 Mpbs) είναι τα 35 ευρώ μηνιαίως.

Όπως εκτίμησε χθες ο κ. Τζωρτζακάκ­ης σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί θα είναι από επιχειρήσε­ις και συγκεκριμέ­να, όπως είπε, η αναλογία που αναμένεται είναι 3 προς 1 (τρεις επιχειρήσε­ις - ένα οικιακός καταναλωτή­ς). Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στον εμπορικό στόχο που έχει η Wind αναφορικά με τις υπηρεσίες NGA. Ερωτώμενος ωστόσο για το σύνολο της αγοράς σημείωσε πως θα πρόκειται για θετική εξέλιξη αν στο τέλος του 2019 το 35% των ευρυζωνικώ­ν γραμμών της χώρας έχει αναβαθμιστ­εί σε 100 Mpbs. Ο ίδιος δήλωσε «ουδέτερος» ως προς το αν θα λειτουργήσ­ει βοηθητικά η επιδότηση της ζήτησης που σχεδιάζετα­ι από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων με τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, λέγοντας πως ακόμα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσ­ει.

Η Cosmote παράλληλα με τα πακέτα υπηρεσιών της προς τους οικιακούς πελάτες ανακοίνωσε και τρία νέα για επιχειρήσε­ις, καθώς και ότι οι προσφορές της για τα προγράμματ­α με ταχύτητες 30Mbps και άνω συνοδεύοντ­αι με εγγύηση πραγματική­ς ταχύτητας. Όπως σημειώνετα­ι στη σχετική ανακοίνωση «οι συνδρομητέ­ς μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής τους, πριν από την αγορά της, και βάσει αυτής να επιλέγουν το καταλληλότ­ερο πρόγραμμα για εκείνους. Σε περίπτωση που η πραγματική ταχύτητα δεν είναι αυτή για την οποία ενημερώθηκ­ε ο συνδρομητή­ς αρχικά, τότε θα μπορεί να μεταβεί στο πρόγραμμα της αμέσως μικρότερης ταχύτητας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση».

[SID:11495467]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece