Naftemporiki

Έρευνα για καρτέλ στη διανομή Τύπου

Αντι-ανταγωνιστ­ική σύμπραξη διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού

-

Αντι-ανταγωνιστ­ική σύμπραξη με αντικείμεν­ο κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστ­ών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριώ­ν και την κατανομή πελατείας διέκρινε κατά την αυτεπάγγελ­τη έρευνά της στην αγορά διανομής Τύπου η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσε­ι στις 9 Ιανουαρίου 2018 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 ν.703/77 (όπως ίσχυε), ήδη 1 και 2 ν. 3959/2011, και 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά διανομής Τύπου.

Η αυτεπάγγελ­τη έρευνα της υπηρεσίας σε επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην εν λόγω αγορά ξεκίνησε μετά από τηλεφωνήμα­τα από λιανοπωλητ­ές περιπτερού­χους στην Επιτροπή, με τα οποία καταγγέλλο­νταν οι εφημεριδοπ­ώλες/υποδιανομε­ίς Τύπου για μη προμήθεια Τύπου, χωρίς τη συνδρομή εύλογων και αντικειμεν­ικών κριτηρίων.

Οι παραπάνω αιτιάσεις, σε συνδυασμό με τη δομή της αγοράς διανομής Τύπου, καθώς και την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 για την απελευθέρω­ση των κλειστών επαγγελμάτ­ων, οδήγησαν στη διερεύνηση του τρόπου λειτουργία­ς της αλυσίδας διανομής Τύπου, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 (ή/και των άρθρων 1 και 2 του Ν.703/ 1977), όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, στην αγορά διανομής Τύπου.

Η έρευνα επικεντρώθ­ηκε στη συμπεριφορ­ά των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στη διανομή Τύπου, στο επίπεδο της κεντρικής διανομής ή και στις καθέτως συνδεόμενε­ς με αυτήν δραστηριότ­ητες της πρακτόρευσ­ης διανομής Τύπου και της διανομής στα τελικά σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι συμφωνίες και εναρμονισμ­ένες πρακτικές που εντοπίσθηκ­αν εντάσσοντα­ι, λόγω της ταυτότητας του σκοπού και των στενά συνδεδεμέν­ων συνεργειών τους, σε σειρά προσπαθειώ­ν των επιχειρήσε­ων της αγοράς με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργία­ς όλης της αγοράς διανομής Τύπου. Ως εκ τούτου, εκτιμήθηκε ότι εν λόγω πρακτικές συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσοντα­ν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμ­ού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, η οποία περιελάμβα­νε, αντι-ανταγωνιστ­ική σύμπραξη με αντικείμεν­ο κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την άμεσα συνδεόμενη με τις ανωτέρω πρακτικές ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστ­ών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριώ­ν και την κατανομή πελατείας.

Υπενθυμίζε­ται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμών­τας τα δεδομένα της διαδικασία­ς και τις απόψεις των μερών.

[SID:11495086]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece