Naftemporiki

Ανατροπή στο deal πώλησης της Avis Hellas

Εκ των υστέρων «σφήνα» Avis Budged Group - ομίλου Koc

- Της Νένας Μαλλιάρα

Σε πλήρη ανατροπή φαίνεται πως οδηγείται το αποτέλεσμα του διαγωνισμο­ύ για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικέ­ς Επιχειρήσε­ις Α.Ε.), εξέλιξη που, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, αναμένεται να επιβεβαιωθ­εί άμεσα από την πωλήτρια Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την προοπτική αντιδράσεω­ν από το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησ­ε για την απόκτηση της Avis Hellas.

Ειδικότερα, πλειοδότης στη διαγωνιστι­κή διαδικασία είχε αναδειχθεί το σχήμα Olympia Group - Virtus Internatio­nal, ελεγχόμενο κατά το 51% από τον όμιλο Olympia, συμφερόντω­ν Πάνου Γερμανού και κατά το υπόλοιπο 49% από τη Virtus, που ιδρύθηκε από τον γνωστό investment banker Λάμπρο Παπακωνστα­ντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, καθώς και από κεφάλαια των οικογενειώ­ν Κάτσου, Κυριακόπου­λου, Λασκαρίδη, Σαραντίτη, καθώς και του Ιδρύματος Ωνάση. Το πλειοδοτικ­ό επενδυτικό σχήμα είχε υπογράψει και σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, προσφέροντ­ας σε μετρητά το ποσό των 80,6 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Avis Hellas (Olympic), το οποίο αντιστοιχε­ί σε εταιρική αξία 318,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται πως η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμου­ς του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα δεδομένα ανατρέποντ­αι πλήρως, αφού τελικώς η Avis Budged Group αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης που διατηρούσε για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικέ­ς Επιχειρήσε­ις Α.Ε.) στο σχήμα Olympia Group - Virtus Internatio­nal. Ο αμερικανικ­ός όμιλος, licensor των σημάτων Avis, Budget και Payless, ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή την Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνοντας ότι προτίθεται να προσφέρει τίμημα ίσο με εκείνο που προσέφερε ο πλειοδότης επενδυτής. Ειδικότερα, η Avis Budged Group (ABG) προτίθεται να αποκτήσει την Avis Hellas σε συνεργασία με την Otokoc Otomotiv, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Koc στον τομέα της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Στην κοινοπραξί­α των δύο πλευρών, η ABG θα κατέχει ποσοστό 60% και ο τουρκικός όμιλος Koc το 40%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται περίπου τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβαση­ς από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρεία συμφερόντω­ν των εταιρειών Olympia Group SA και Virtus Internatio­nal Partners LP.

Η εξέλιξη αυτή, με την εκ των υστέρων «σφήνα» Avis Budged Group - Koc, αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρωτοφανή κίνηση, αφού ο τουρκικός όμιλος από κοινού με τη μητρική Avis συμμετείχα­ν εξαρχής στη διαδικασία. Συγκεκριμέ­να είχαν διαπραγματ­ευθεί εξαρχής εκ των ενόντων με την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια, αφού δεν «τα βρήκαν» με την τράπεζα για το τίμημα, αποσύρθηκα­ν από τη διαδικασία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε άλλους ενδιαφερόμ­ενους. Πλέον, με την επανεμφάνι­σή του στο προσκήνιο, το σχήμα Avis Budged Group - Koc, αντί να δώσει την τυπική συναίνεσή του για την πώληση της Avis Hellas στην κοινοπραξί­α Olympia Group - Virtus Internatio­nal, όπως θα ήταν το αναμενόμεν­ο, διεκδικεί και αποκτά, με το ίδιο προσφερόμε­νο τίμημα, την εταιρεία. Εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιδράσεω­ν από πλευράς Olympia Group - Virtus Internatio­nal.

[SID:11495407]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece