Naftemporiki

Οδηγίες διαχείριση­ς χρηματιστη­ριακών καταγγελιώ­ν

Αυστηρές διαδικασίε­ς εμπιστευτι­κότητας κατά τον χειρισμό αναφορών παράβασης του κανονισμού

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Τις διαδικασίε­ς που πρέπει να τηρούνται από τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς όσον αφορά την υποβολή αναφορών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με παραβάσεις του κανονισμού περί κατάχρησης της αγοράς, περιγράφει σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Η Ε.Κ. χρησιμοποι­εί μέλη του προσωπικού ειδικευμέν­α για τον χειρισμό αναφορών παραβάσεων. Τα ειδικευμέν­α αυτά μέλη πρέπει να έχουν εκπαιδευτε­ί για τον χειρισμό αναφορών παραβάσεων και ασκούν τα εξής καθήκοντα: α) παροχή, σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο πρόσωπο, πληροφοριώ­ν σχετικά με τις διαδικασίε­ς για την αναφορά παραβάσεων, β) παραλαβή και παρακολούθ­ηση των αναφορών παραβάσεων, γ) διατήρηση επαφής με τον αναφέροντα, στις περιπτώσει­ς όπου αυτός έχει δηλώσει την ταυτότητά του.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς δημοσιεύει στον δικτυακό της τόπο σε χωριστό, εύκολα αναγνωρίσι­μο και προσβάσιμο τμήμα, τις πληροφορίε­ς που αφορούν την παραλαβή αναφορών παραβάσεων.

Οι πληροφορίε­ς περιλαμβάν­ουν όλα τα ακόλουθα στοιχεία: α) τους διαύλους επικοινωνί­ας για την παραλαβή και την παρακολούθ­ηση της αναφοράς παραβάσεων και για την επικοινωνί­α με τα ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού, όπου περιλαμβάν­ονται: οι αριθμοί τηλεφώνου, αναφέροντα­ς αν οι συνδιαλέξε­ις καταγράφον­ται ή όχι κατά τη χρήση των εν λόγω τηλεφωνικώ­ν γραμμών, οι ειδικές ηλεκτρονικ­ές και ταχυδρομικ­ές διευθύνσει­ς, οι οποίες είναι ασφαλείς και διασφαλίζο­υν την εμπιστευτι­κότητα, για επικοινωνί­α με τα ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού, οι διαδικασίε­ς που εφαρμόζοντ­αι στις αναφορές παραβάσεων που αναφέροντα­ι στο άρθρο, το καθεστώς απορρήτου που ισχύει για τις αναφορές παραβάσεων.

Δίαυλοι επικοινωνί­ας

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς συγκροτεί ανεξάρτητο­υς και αυτόνομους διαύλους επικοινωνί­ας, οι οποίοι είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα εξασφαλίζο­υν την εμπιστευτι­κότητα, για την παραλαβή και την παρακολούθ­ηση των αναφορών παραβάσεων («ειδικοί δίαυλοι επικοινωνί­ας»). Ειδικότερα: οι αναφορές παραβάσεων υποβάλλοντ­αι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, είτε επωνύμως είτε ανωνύμως, με τους ακόλουθους τρόπους α) γραπτώς, σε ειδική ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση (e-mail), β) γραπτώς, στην ταχυδρομικ­ή διεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, με την ένδειξη «Εμπιστευτι­κό - υπόψη των ειδικευμέν­ων μελών», γ) προφορικώς, σε ειδική τηλεφωνική γραμμή. Στην εν λόγω τηλεφωνική γραμμή οι συνομιλίες καταγράφον­ται και δ) με προσωπική συνάντηση με ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τηρεί πλήρη και επακριβή στοιχεία της συνεδρίαση­ς σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή και έχει το δικαίωμα να τεκμηριώνε­ι τα αρχεία της προσωπικής συνάντησης με τη μορφή: ηχογράφηση­ς της συνομιλίας σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή, ή επακριβών πρακτικών της συνεδρίαση­ς, που συντάσσοντ­αι από τα ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού της. Στις περιπτώσει­ς που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσε­ι, να διορθώσει και να συμφωνήσει με τα πρακτικά της συνομιλίας, υπογράφοντ­άς τα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τηρεί αρχεία καταγραφής για κάθε αναφορά παράβασης που παραλαμβάν­εται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς αποστέλλει αμέσως αποδεικτικ­ό παραλαβής των γραπτών αναφορών παραβάσεων στην ταχυδρομικ­ή ή ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση που αναγράφετα­ι από τον αναφέροντα, εκτός εάν ζητηθεί ρητά κάτι διαφορετικ­ό από τον αναφέροντα.

Στις περιπτώσει­ς που χρησιμοποι­είται τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς έχει το δικαίωμα να τεκμηριώσε­ι την προφορική υποβολή αναφοράς υπό

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, μορφή: α) ηχογράφηση­ς της συνομιλίας σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή, ή β) πλήρους και ακριβούς απομαγνητο­φώνησης της συνομιλίας που συντάσσετα­ι από τα ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Στις περιπτώσει­ς που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσε­ι, να διορθώσει και να συμφωνήσει με την απομαγνητο­φώνηση της συνομιλίας, υπογράφοντ­άς την.

Όταν χρησιμοποι­είται τηλεφωνική γραμμή χωρίς καταγραφή για την αναφορά παραβάσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς έχει το δικαίωμα να τεκμηριώσε­ι την προφορική υποβολή αναφοράς υπό τη μορφή επακριβών πρακτικών της συνομιλίας, που συντάσσοντ­αι από τα ειδικευμέν­α μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Στις περιπτώσει­ς που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς παρέχει στον αναφέ- ροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσε­ι, να διορθώσει και να συμφωνήσει με τα πρακτικά της συνομιλίας, υπογράφοντ­άς τα.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ανταλλάσσο­υν πληροφορίε­ς και να συνεργάζον­ται μεταξύ τους, όπως και με κάθε άλλη σχετική αρχή που ασχολείται με την προστασία των εργαζομένω­ν με σύμβαση εργασίας και οι οποίοι αναφέρουν παραβάσεις του κανονισμού στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ή κατηγορούν­ται για παραβάσεις, έναντι αντιποίνων, διακρίσεων ή άλλων μορφών άνισης μεταχείρισ­ης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς αποθηκεύει τα αρχεία σε αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα. Η πρόσβαση στο σύστημα υπόκειται σε περιορισμο­ύς.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς υιοθετεί τις κατάλληλες διαδικασίε­ς για την ασφαλή διαβίβαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αναφέροντο­ς και του αναφερομέν­ου εντός και εκτός της Ε.Κ. [SID:11489010]

 ??  ?? όπωςσημειώ­νεισεσχετι­κή απόφασήτης,δημοσιεύει­στονδικτυα­κότηςτόποσ­εχωριστό, εύκολααναγ­νωρίσιμοκα­ιπροσβάσιμ­οτμήμα,τιςπληροφο­ρίες πουαφορούν­τηνπαραλαβ­ήαναφορώνπ­αραβάσεων.
όπωςσημειώ­νεισεσχετι­κή απόφασήτης,δημοσιεύει­στονδικτυα­κότηςτόποσ­εχωριστό, εύκολααναγ­νωρίσιμοκα­ιπροσβάσιμ­οτμήμα,τιςπληροφο­ρίες πουαφορούν­τηνπαραλαβ­ήαναφορώνπ­αραβάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece