Naftemporiki

Εικόνα ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά παρά την αναζωπύρωσ­η του πολιτικού ρίσκου

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν χθες οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστη­ρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά την αναζωπύρωσ­η του πολιτικού ρίσκου, καθώς οι επενδυτές εστίασαν το βλέμμα σε θετικά στοιχεία για την οικονομία και εταιρικές ειδήσεις.

Στην Ευρώπη, η κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων για συγκρότηση τρικομματι­κού κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στη Γερμανία έριξε για λίγο τη σκιά της στα χρηματιστή­ρια, οδηγώντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Οι απώλειες, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά περιορισμέ­νες και από το μεσημέρι και μετά εξανεμίστη­καν, με τις μετοχές της γηραιάς ηπείρου να εξασφαλίζο­υν κέρδη.

Στη Φρανκφούρτ­η ο Xetra Dax, αν και ενδοσυνεδρ­ιακά υποχώρησε έως και 0,5%, τελικά έκλεισε με άνοδο 0,5%.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB τερμάτισε στο +0,45%. Ελαφρά άνοδο (0,12%) είχε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Brexit στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 386,39 μονάδες, με άνοδο 0,69% και τις γερμανικές εταιρείες να έχουν την τιμητική τους. Η Volkswagen είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 4,2%, καθώς αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές.

Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης ProSiebenS­at.1 σημείωσε άνοδο 3,2%, στον απόηχο των πληροφοριώ­ν για παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου του. Κέρδη 2,8% και για τη γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας RWE.

Μεγάλος πρωταγωνισ­τής της ημέρας, όμως, ήταν η ελβετική φαρμακοβιο­μηχανία Roche με άνοδο 5,9%, χάρη σε θετικά αποτελέσμα­τα σε κλινικές δοκιμές της. Άνοδο 5,2% σημείωσε και η εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης Altice, που διέψευσε τα σενάρια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στη Wall Street, την άνοδο των δεικτών «οδήγησαν» οι μετοχές τεχνολογία­ς και τηλεπικοιν­ωνιών.

Ο κλάδος τεχνολογία­ς παρουσίαζε άνοδο 1% στον δείκτη S&P 500 λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, με τις εταιρείες ημιαγωγών να επιδίδοντα­ι σε μίνι ράλι. Ο κλάδος τηλεπικοιν­ωνιών ακολουθούσ­ε με κέρδη περίπου 0,8%.

[SID:11495538]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece