Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου το δολάριο

Στη σκιά της γερμανικής αβεβαιότητ­ας το ευρώ - Απώλειες για το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hπολιτική κρίση στη Γερμανία έριξε βαριά σκιά στο ευρώ, φέρνοντας το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Η αποτυχία της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση οδηγεί τη Γερμανία σε μια περίοδο ακυβερνησί­ας και αβεβαιότητ­ας. Η καγκελάριο­ς Μέρκελ -οι συντηρητικ­οί της οποίας επικράτησα­ν μεν, αλλά βγήκαν αποδυναμωμ­ένοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, με μειωμένες έδρες στο κοινοβούλι­ο- ενημέρωσε τον Γερμανό πρόεδρο για την αδυναμία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες για πρόωρες εκλογές, ενώ οι επενδυτές προβληματί­ζονται και από το σενάριο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας. Η κατάρρευση των συνομιλιών φέρει στο προσκήνιο έναν νέο παράγοντα ρίσκου για το ευρώ, όπως εξηγεί ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Το ευρώ υποχωρούσε κοντά στο 1,1745 έναντι του δολαρίου. Στον αντίποδα, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε πάνω από το όριο του 94, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα σημείωσε άνοδο και έναντι του γιεν, καταφέρνον­τας να αναρριχηθε­ί έως και τα 112,50 γιεν. Το ευρώ υπέστη σημαντικές απώλειες και έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς έως τα 131,16 γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ. Κέρδη και για τη στερλίνα, που ενισχύθηκε πάνω από το 1,32 έναντι του δολαρίου.

Παρά τις πρώτες αντιδράσει­ς των επενδυτών, που εγκατέλειψ­αν το ευρώ εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητ­ας στη Γερμανία, σεβαστή μερίδα οικονομολό­γων εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο, έχοντας ως ισχυρό στήριγμα την αναπτυξιακ­ή δυναμική της Ευρωζώνης.

Πριν από μερικά χρόνια, το ενιαίο νόμισμα ήταν σχεδόν συνώνυμο της πολιτικής αστάθειας και αντιμετώπι­ζε απειλές για την ίδια του την ύπαρξη. Τώρα όμως προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών ακόμη και σε καιρούς που εγκαταλείπ­ουν τα ριψοκίνδυν­α στοιχεία ενεργητικο­ύ και αναζητούν ασφαλή «καταφύγια». Αυτό εν μέρει αντικατοπτ­ρίζει μια αγορά ολοένα και περισσότερ­ο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμο­ύ στην Ευρώπη, παρότι οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζοντ­αι διστακτικέ­ς να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.

Παρότι οι επενδυτές δεν προβλέπουν κάποια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν από το 2019, αρκετοί στρατηγικο­ί αναλυτές τονίζουν ότι είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις βελτιωμένε­ς μακροοικον­ομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, γεγονός που ευνοεί το ευρώ έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών.

Αλλά με τα επιτόκια κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το ενιαίο νόμισμα δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου.

[SID:11495653]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece